dinsdag 19 november 2019

Zij die moet sterven van David Lagercrantz


Titel: Zij die moet sterven
Auteur: David Lagercrantz
Uitgeverij: AW Bruna
Publiciteitsdatum: augustus 2019
Recensie door Annemarie
Waardering: 4 kraaien

Dit is het zesde en (mogelijk) laatste deel van de Millenium reeks.  Ik zeg met opzet mogelijk omdat ik toch verwacht dat er nog wel een vervolg zal worden geschreven (wellicht door een andere schrijver) met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander in de hoofdrollen.

De boeken kenmerken zich door twee verhaallijnen die aan het einde van het boek bij elkaar worden gebracht. Dat geldt ook voor dit zesde deel. Lisbeth Salander bevindt zich in Moskou en richt haar pijlen op haar zus Camilla en de Russische maffia die haar omringt. Lisbeth heeft besloten de touwtjes weer zelf in handen te nemen en niet langer op de vlucht te zijn.

Ondertussen is in Zweden een dode zwerver gevonden met een briefje met daarop de naam van Mikael Blomkvist in zijn zak. Hoewel Mikael aanvankelijk niet geïnteresseerd is duikt hij toch in dit sterfgeval en ontdekt dat aan het overlijden van deze zwerver een luchtje zit én de politieke top van Zweden betrokken is. Het onderzoek naar het overlijden en de identiteit van de zwerver brengen Mikael en Lisbeth weer samen.

De jacht op de toedracht van het overlijden van de zwerver en de jacht op Camilla komen aan het einde van het boek samen in een vurige climax.

Ook dit boek is weer prima om te lezen. Mikael en Lisbeth blijven interessante personages om te volgen hoewel ik het jammer vind dat de rol van Lisbeth in dit laatste deel wat onderbelicht blijft.  Lagercrantz is er prima in geslaagd om de beide verhaallijnen bij elkaar te brengen aan het slot, maar het deel met betrekking tot Lisbeth en Camilla vond ik behoorlijk afgeraffeld. Het kreeg te weinig ruimte in vergelijking tot de verhaallijn van Mikael en de dode zwerver.

De stijl van Lagercrantzis net zo nuchter en zakelijk als zijn andere drie boeken en dat vind ik persoonlijk de mindere kant van de boeken in vergelijking tot boeken van de oorspronkelijke schrijver. In de eerste drie boeken kwamen Mikael en Lisbeth toch wat meer tot leven. Omdat het inmiddels zulke bekende personages voor mij zijn geworden is de zakelijke aanpak van Lagercrantz toch ook niet té storend. Ook dit zesde boek in de Millenium Reeks is een aanrader. De vaart zit er goed in, de verhaallijnen zijn interessant en als liefhebber van deze boeken moet je dit zesde deel toch echt gelezen hebben. Stiekem houd ik hoop dat er in de toekomst toch weer een mooie thriller met Mikael en Lisbeth verschijnt!

4 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten