donderdag 24 oktober 2019

Kiekeboe van Chris McGeorge


Titel: Kiekeboe
Auteur: Chris McGeorge
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: juni 2019
Recensie door: Tamara
Kraaien: wel 2,5 kraai....

De Standedge-tunnel: de langste scheepvaarttunnel in Engeland. Vorig jaar gingen zes studenten naar binnen op een boot. Na tweeënhalf uur kwam alleen Matthew aan het andere eind van de tunnel tevoorschijn, buiten bewustzijn.
Het verhaal van de Standedge Zes is zo veel mogelijk buiten de landelijke pers gehouden. Het politieonderzoek kon slechts concluderen dat Matthew zijn vrienden had vermoord, en de lichamen zo had verborgen dat hij later kon terugkomen om de lijken te verplaatsen naar een geheime locatie. Maar Matthew blijft volhouden dat hij onschuldig is.
Robert Ferringham is nog steeds in rouw na de verdwijning van zijn vrouw, Sam. Dus als Matthew hem om hulp vraagt, en zegt dat hij is doorverwezen door Sam, heeft Robert geen andere keuze dan in te stemmen met het vreemde verzoek. Maar kan hij Matthew wel vertrouwen? En hoe lost hij deze onoplosbare zaak op?

“ Iemand die naar bed gaat, is niet dezelfde persoon die wakker is geworden.”

Als je zo de achterkant leest, denk je toch wel een beetje dat dit boek best wel eens heel interessant kan worden...toch? Zijn debuut, TikTak, heb ik ook gelezen en daar was ik toen niet echt heel enthousiast over, maar ook niet negatief. En een auteur kan zich natuurlijk per boek ontwikkelen. En dat was ook waar ik op hoopte bij dit boek.

Het verhaal begint bij Robin die een signeersessie houdt met zijn boek “zonder haar”. In dit boek beschrijft hij en verwerkt hij de plotselinge verdwijning van zijn vrouw Sam. Hij wordt plotseling gebeld door Matthew die beweert dat Sam hem verteld heeft hem te bellen. Robert bezoekt hem in de gevangenis en gaat op zoek naar de waarheid. De hoofdstukken zijn kort en er is geprobeerd om elk hoofdstuk af te sluiten met een cliffhanger. Pas tegen het einde wordt het verhaal wat warrig omdat hij verspringt van 2 maanden later, naar het heden, drie jaar eerder en ondertussen. Dan moet je echt even goed opletten in welke tijd je op dat moment zit. Ik kan ook niet echt zeggen dat ik nu heel gecharmeerd was van deze manier van schrijven. Het einde staat bol van de actie wat het ook gelijk weer wat ongeloofwaardig maakt. Maar dat komt ook mede door de dingen die erin gebeuren waarvan je even moet nadenken of dat daadwerkelijk wel kan. Zoals een stropdas die van de stoel afwaait.
De schrijfstijl is wel oké, maar af toe een beetje op het kinderachtige af. Als het hier en daar herschreven zou worden, kan het perfect door voor een jeugdthriller. Vooral zinnen als: “Een monster, dat zijn tijd afwachtte en haar dan zou komen verslinden.” en “Arrggh, wist hij uit te brengen.” vond ik niet echt erin passen.
Ook waren er dingen die niet echt klopten. Zoals een stropdas die van de autostoel afwaait, maar ook dat een schaap met zijn hoef tegen een hek zat te tikken en het hek ging open. Dan kan er ineens een voicemail worden afgeluisterd wat al meer dan 3 jaar is opgeslagen (zelfs al druk je op “bewaren”, na 3 maanden wordt ie echt gewist). Maar het meest frappante was nog wel dat er een lijk onder de planken lag en niemand die het heeft geroken. Dit waren voor mij echt wel de minpunten die het plezier in het boek naar beneden heeft gehaald.

Dus nee, ik kan niet echt zeggen dat de auteur met dit boek er op vooruit is gegaan. Net als TikTak, is dit boek meer geschikt voor in je koffer dan eentje om er echt voor te gaan zitten. Mocht hij een nieuw boek uitbrengen, moet ik er echt heel goed over nadenken of ik die nog wil lezen....
Mocht hij het iets beter te weten doseren, karakters beter laat uitkomen, geloofwaardiger gaat schrijven en bovenal iets volwassener, kan hij zeker hierin enorm groeien!

Spanning: 3
Psychologische ontwikkeling personages: 2
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 2
Plot: 2




Geen opmerkingen:

Een reactie posten