donderdag 1 augustus 2019

Mama is hier van Mariette Zweers


Titel: Mama is hier
Auteur: Mariette Zweers
Uitgeverij: Ambo Anthos
Publicatie: april 2019
Recensie door Karin
Waardering: 3 kraaien
     
Wat vond ik van de cover ?
Vermits de cover niet volledig duidelijk is op de epub, ben ik weer een keer gaan googlen. We zien er mooie, blonde vrouw, hangt ze over de rugleuning van een zetel, of kijk ze achteruit over de achterbank van de auto, ’t is me niet helemaal duidelijk. Haar gelaatsuitdrukking is me ook niet helemaal duidelijk, lijkt me redelijk neutraal. Vind de cover misschien ook niet helemaal hedendaags, en ik leg niet direct het verband met een spannende thriller.  Ik weet eerlijk gezegd niet helemaal of het boek me heel erg zou opvallen op de boekentafel.
Ondertussen heb ik een hele tijd de cover en de achterflap bekeken en zie ik vooral een gelijkenis tussen de cover en de foto van de schrijfster, maar ik vermoed dat mijn fantasie hier een beetje op hol slaat

Wat verwacht ik van tevoren ?
Ik las nog niet eerder iets van Mariette Zweers, maar een boek dat wordt aangekondigd als een beklemmende psychologische pageturner, dat spreekt me altijd aan. Dus ik hoop uiteraard op een beklemmende psychologische pageturner J

·         Toen ik eindelijk zijn adres had weten te achterhalen, ontdekte ik dat er al een ander meisje sliep in mijn bedje, at van mijn bordje, speelde met mijn schildpad.
·        
·    Mijn recensie :
‘Mama is hier’ vertelt het verhaal van Olga, Matthijs en Juliette. Olga heeft destijds gekozen om voltijds voor Juliette te zorgen en Matthijs is een druk bezet en op het eerste zicht succesvol zakenman. Toch spelen er een aantal onderhuidse zaken waar ik in eerste instantie de vinger niet kan opleggen, maar ik heb al heel snel het gevoel dat het niet allemaal rozengeur en manenschijn is.
Het verhaal wordt in 3 periodes verteld, waarbij in het eerste deel de spanning behoorijk stijgt nadat dochter Juliette onder onduidelijke omstandigheden betrokken raakt bij een ongeluk en haar leven in gevaar is. In de loop van het boek, en dus over de verschillende periodes wordt gaandeweg duidelijker wat er precies aan de hand is, maar jammer genoeg mist het verhaal voor mij hier en daar een beetje samenhang, soms lijkt het alsof ik een gedachtensprong heb gemist.

     "Onder het ritmisch flitsen van de straatlantaarns die we passeerden, had ik het gevoel uiteen te vallen, op te stijgen, te verdampen."


Regelmatig wordt er naar het verleden verwezen, wat behoorlijk onheilspellende verwachtingen opwekt, maar deze verhaallijn wordt naar mijn gevoel niet volledig uitgewerkt.

Ook de ontknoping is naar mijn gevoel niet helemaal onderbouwd, het lijkt allemaal en beetje te gemakkelijk en te snel te gaan, Olga is naar mijn gevoel in het eerste deel van het verhaal een beetje soft, terwijl ze zich in het tweede deel van het boek plots – en schijnbaar uit het niets – tot een daadkrachtige en sterke vrouw toont, zonder enige duidelijke ontwikkeling.

Het boek leest op zich wel vlot en snel maar mist volgens mij best wel wat mogelijkheden. Ik vrees dat ik de omschrijving ‘beklemmende onheilspellende pageturner’ niet helemaal van toepassing vind.
Het boek is wat bij betreft een fijn tussendoortje, leest makkelijk weg, maar blijft jammer genoeg niet echt hangen. Ik kom voor ‘mama is hier’ uit op 3 sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten