woensdag 21 augustus 2019

De ketting van Adrian McKinty


Titel:              De Ketting
Auteur:         Adrian McKinty
Uitgeverij:    Boekerij
Recensie door:Astrid
Kraaien:        3


Achterflap
De dertienjarige Kylie wacht op de bus om naar school te gaan. Een man komt naar haar toe en houdt haar onder schot. Ze moet met hem meekomen.
Niet lang daarna wordt haar moeder Rachel gebeld en krijgt te horen dat haar dochter is ontvoerd.
Om haar vrij te krijgen moet ze losgeld betalen, maar ook een ander kind ontvoeren.
Doet ze dat niet of gaat er wat mis, dan wordt Kylie en de zoon van de beller vermoord.
Vanaf dat moment hoort ze bij de Ketting en is ze een van de vele schakels die criminele activiteiten moet ondernemen. En blijkt ook dat je er niet aan kunt ontsnappen.


Mijn mening
Ik had echt zin in dit boek met dit spannende maar toch ook bijzondere onderwerp want hoe ziek kan je zijn? Er wordt een kind ontvoerd en om het kind terug te krijgen moet de moeder een ander kind ontvoeren. Het lijkt op de onschuldige kettingbrieven die we allemaal wel kennen van vroeger, maar dit is een heel ander spel.

Rachel moet een ander kind ontvoeren om Kylie terug te krijgen. Hoe doe je dat eigenlijk een kind ontvoeren? Waar laat je dat kind bijvoorbeeld? Moet je een afgelegen plek zoeken waar je het kind vast kunt houden? Maar hoe kun je dat een moeder aan doen? Hoe kunnen ze Rachel dit aandoen? Wat heeft ze ooit verkeerd gedaan?

In het begin kabbelt het boek een beetje voort, maar er zit niet echt vaart in, dat is jammer. De auteur gaat diep op bepaalde zaken in, soms te diep waardoor het langdradig wordt. Dit is niet echt goed voor de spanning natuurlijk.

Wat mij opviel is dat Rachel, ondanks dat zij herstellende is van borstkanker en daarom niet topfit, nogal nuchter blijft onder dit alles. Ik zou gek worden als mijn kind werd ontvoerd en ik ook nog een kind van iemand anders zou moeten ontvoeren, maar Rachel blijft praktisch. Het karakter van Rachel blijft vrij oppervlakkig, wat ik jammer vind want dit had naar mijn mening beter gekund.

Door de korte hoofdstukken leest het verhaal makkelijk, maar wat mij betreft mist er een groot deel: de spanning! In het tweede deel van het boek kom je meer te weten over het hoe en wat van de organisatie, hoe verzinnen mensen het. Wat wel eng was, was de rol van Social Media in dit verhaal. Pas op wat je op het internet gooit.
Pas tegen het eind gaat het een beetje lopen, maar daar houdt het dan ook mee op.
De dialogen zijn redelijk, maar blijven op de vlakte.
Dit boek zou superspannend kunnen zijn, maar helaas was een tegenvaller.

Van mij drie kraaien voor de moeite omdat het geen vervelend verhaal was om te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten