woensdag 17 juli 2019

Huis vol leugens van Nicci French


Met Het Geheugenspel, het eerste boek van Nicci French (bestaand uit het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French) is mijn liefde voor -psychologische- thrillers ontstaan. Ik werd gegrepen door de subtiele maar zeer aanwezige onderhuidse spanning, de goed uitgewerkte personages, het effectieve taalgebruik, krachtige dialogen en weergaven van gedachten van personages én natuurlijk het mooie plot. Ik heb alle boeken van dit schrijversduo gelezen en op een enkele na vond ik ze even prachtig. Moest even wennen aan de Frieda Reeks maar heb die uiteindelijk ook in mijn hart gesloten.

En toen was er weer een nieuwe standalone, Huis vol Leugens. Wederom zo’n heerlijke typische Nicci French. Geen heftige bloederige moorden, maar wel die subtiele spanning die onder je huid kruipt. Personages met wie je je gemakkelijk verbindt. Personages van wie je alles wilt weten. Personages aan wie je allemaal gaat twijfelen. Een plot waar je in mee gezogen wordt. Een verhaallijn die je niet meer loslaat. Tot je bijna blij bent dat je ’s nachts niet kunt slapen en het boek kan uitlezen…

In Huis vol Leugens gaat het om Neve, moeder van twee pubers en echtgenote van de wat sombere Fletcher. Ogenschijnlijk leidt ze een zorgeloos leven. Ze is succesvol in haar werk, heeft veel vrienden en vriendinnen die haar allemaal zien als vertrouwenspersoon.  Ze heeft alleen een moeizame relatie met haar puberdochter die voor de nodige troubles heeft gezorgd de laatste jaren. Ook heeft Neve een groot geheim. Ze heeft een stiekume relatie met haar baas en heeft regelmatig seks met hem in zijn flat.
Als ze op een onverwacht moment een appje van hem krijgt om naar het appartement naar hem toe te komen ontdekt ze zijn dode lichaam. Hij is overduidelijk vermoord. In een vlaag van paniek maakt ze de flat tot in de puntjes schoon, neemt alle spullen die naar haar zouden kunnen leiden mee en doet er alles aan om haar geheim voor zichzelf te bewaren. Ondertussen wordt het moordonderzoek gestart en raakt Neve verstrikt in haar leugens, ontdekt allerlei leugens en geheimen om zich heen en om haar eigen huid te redden moet ze zelf op zoek naar de moordenaar.

De kracht van het verhaal zit ‘m in de opbouw en uitwerking, het neerzetten van de sfeer. Steeds meer raak je betrokken bij de gedachtenwereld van Neve. Haar spanning, haar onrust, haar geheimen en ontdekkingen worden de jouwe… Echt razendknap beschreven!

En dan was daar het einde van het boek en even was ik teleurgesteld. Geen einde met vuurwerk en champagne. Tot ik me realiseerde dat dit einde zo ontzettend goed past bij Neve en de opbouw van het verhaal; een ander wellicht meer spectaculair slot had afbreuk gedaan. Zo suddert het verhaal en hoe het verder zou kunnen gaan nog wel even door in je gedachten…

Nicci French heeft een heerlijk boek afgeleverd voor de liefhebbers van psychologische thrillers!

Van mij krijgt het boek de volle 5 kraaien!
Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten