donderdag 23 mei 2019

Quarantaine van Erik Betten

Titel: Quarantaine
Auteur: Erik Betten
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: juni 2018
Recensie door: Tamara
Kraaien: 3.5

Groningen, oktober. Een oeroude bacterie vindt via een gaswinningspunt haar weg naar de oppervlakte. In luttele dagen daarna zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos uit over Noord-Nederland. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid de provincies af te sluiten.
Het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier, die zich jarenlang heeft ingezet voor de lokale bevolking en haar problemen met de gaswinning, wordt naar voren geschoven als woordvoerder. Aan hem de taak om de kalmte te bewaren terwijl er naar een oplossing wordt gezocht. 
Maar als de overheid vervolgens het leger inzet om de vluchtelingen uit het gebied tegen te houden, lijkt Homme juist als zondebok te worden gebruikt.
Als hij kort daarna een berichtje ontvangt dat zijn vrouw in het gebied blijft om te helpen, besluit Homme zijn taken in Den Haag achter te laten om haar te gaan zoeken. Met gevaar voor eigen leven trotseert hij het door de bacterie geteisterde Noorden, op zoek naar iets wat misschien niet meer te redden valt...

“Het filmpje waarop een naakte vrouw met een half afgerukt been en een weggeslagen onderkaak zich over de grond voortsleept, opgehitst door twee jongetjes met stokken, was het vaakst gedeeld.”

Sinds The Walking Dead zijn intree heeft gemaakt, zijn zombies niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Menig filmmaker(s) hebben de zombies uit het stoffig magazijn opgediept om hiermee aan de slag te gaan. Maar ook in de boekenwereld hebben de zombies hun (her) intrede gemaakt. Als groot fan van TWD ben ik een beetje huiverig aan dit boek begonnen. Hopend dat het geen slap aftreksel zou worden…

Je hoeft als lezer niet lang te wachten op de actie. Gelukkig is hier geen lange aanloop voor gebruikt. Het jammere is wel, dat er veel Fries gesproken wordt. Mijn Fries is een beetje te roestig om alles precies te begrijpen wat er nu gezegd wordt. Daardoor haalt het, voor mij, de vaart uit het verhaal. Ik snap dat je trots bent, maar onthoudt dat veel niet-Friezen dit verhaal ook lezen en ik weet dat sommige dit boek daardoor aan de kant hebben gelegd. Ik had het fijner gevonden als er bijvoorbeeld onderaan de pagina een vertaling had gestaan. Maar gelukkig gaat het Fries niet het hele boek door. Anders had ik hem ook aan de kant gelegd.

Het verhaal zelf is niet eens zo heel slecht. Mede door de schrijfstijl blijf je als lezer toch geboeid lezen. Je wilt op een gegeven moment zo graag weten of Homme zijn vrouw gaat vinden, of zijn vrouw überhaupt nog leeft en of Charlie een medicijn heeft weten te ontwikkelen. De actie is prima verwoord, het loopt soepel en het is een fijne afwisseling te lezen hoe het gaat met Charlie, de redactie van 247Nieuws en Homme. Wel is het jammer dat de zombies, de dodelingen, zo slapjes zijn neergezet. Deze zombies krabben je namelijk en dan ben je besmet. Geen gruwelijke bijtwonden of opgegeten lichamen. Het einde was een beetje te abrupt voor mij. Na een knallend gevecht was het ook meteen over. Dit had voor mij ook nog wel wat aandacht mogen krijgen.

De karakters zijn stuk voor stuk boeiend. Ze hebben voor mij echt kleur gekregen. Alleen de naam Richt. Daar kan ik nog steeds niet aan wennen. 
Al met al, het was een heerlijk boek om te lezen. Het heeft wel even wat doorzettingsvermogen nodig maar als je er eenmaal inzit, leg je het boek ook niet zo heel snel meer aan de kant. Mocht je van tamme zombies houden, dan is dit zeker een boek voor jou!

Spanning: 4
Psychologische ontwikkeling personages: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Plot: 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten