dinsdag 8 januari 2019

Sandra J. Paul – Joanne Carlton blogt over het ontstaan van Hamley Books


Wie ben ik?

Je hebt mijn naam (al dan niet) wel eens zien passeren op sociale media en uiteraard ook in de Thrillerlezers-groep. Of misschien ook niet, wie weet! Daarom stel ik mezelf ook graag even aan jullie voor.
Eerst en vooral ben ik gelukkig getrouwd en mama van drie (jonge) tienerzonen, baasje van zes poezen, drie konijnen en twee kippen, die allen naar hun naam luisteren. Ik woon op het Vlaamse platteland, in een piepkleine gemeente die Puurs-Sint-Amands heet en aan de prachtige Schelde ligt.
In het dagelijks leven ben ik freelance Agile Coach, wat je zou kunnen omschrijven als een coach die IT-mensen ondersteunt, begeleidt en er mee voor zorgt dat projecten worden opgeleverd. Ik ben dus zeer veel met mensen bezig, wat me enorm aanspreekt.
Daarnaast ben ik sinds 2015 auteur. Goh, dat klinkt al zolang – bijna vier jaar intussen! Maar eigenlijk ben ik al veel langer auteur, sinds mijn kinderjaren, toen ik nog verhaaltjes uittypte op een manuele schrijfmachine. Waar is de tijd? Schrijven, verhalen bedenken en lezen maakten altijd wel deel uit van mijn leven, maar nooit dacht ik eraan om zelfs maar boeken te schrijven en te publiceren. Daarvoor was mijn leven altijd veel te druk. Tot 2015 dus, toen mijn partner me aanporde om éindelijk iets te doen met dat schrijven.
In 2015 tot 2017 bracht ik onder de auteursnaam Sandra J. Paul de vierdelige Eilanden-reeks uit, een paranormale YA-reeks. Daartussen kwamen Azerty en Moordspel, beiden psychologische thrillers. In ’15 was ik laureate van de eerste Aspe Award met het kortverhaal Duivelse Drank. Tussen maart ’17 en september ’18 lag het Nederlandstalige even stil, maar dan volgde de kortverhalenreeks Loopgravenhel(d), in samenwerking met uitgever Marc Geyens, geschreven als hommage voor de vieringen rond de Eerste Wereldoorlog.
In de zomer van 2017 besloot ik om mijn grootste droom, Engelstalig te publiceren, na te jagen. De Engelstalige publicaties gebeurden onder mijn tweede schuilnaam Joanne Carlton – een Engels klinkende naam die ook veel voor me betekent (de J. staat voor Johanna, surprise!). Twee profielen, die elk hun eigen stijl hebben maar ook wel met elkaar te maken zullen krijgen.
Heart-Beat werd mijn eerste boek, en daarmee ging de bal aan het rollen. Om mijn Engelstalige werk uit te brengen, richtten wij immers Hamley Books op, een uitgeverij speciaal bedoeld voor de buitenlandse markt, of, dat was toch de bedoeling. Tot we besloten om Heart-Beat te vertalen naar Hart-Slag en beseften dat we dit graag ook op eigen houtje in ons eigen taalgebied wilden uitproberen. Als ondernemers leek ons dit logisch.
Met onze stoutste schoenen aan gingen we met een aantal professionelen in de markt spreken, en met hun wijze raad in het achterhoofd, begonnen we aan onze nieuwste uitdaging, en zo ontstond Hamley Books. Met hetzelfde gevoel en passie besloten we in het najaar van 2018 om verdere stappen te zetten en onze uitgeverij uit te breiden. Toen Hart-Slag opgemerkt werd, kwamen er immers vanzelf vragen van auteurs, of we niet met hen wilden samenwerken. Ook kreeg ik via verschillende mensen (waarvoor dank!) tips over auteurs op zoek naar een uitgeverij, die ons dan benaderden.

Na (kort) overleg hebben we ook die sprong in het diepe genomen. En toen is de bal nog meer beginnen te rollen.

Hamley Books mocht afgelopen weekend zijn eerste auteur, debutante Luna Van Roosen, aankondigen en in de komende weken volgen er nog drie. Twee daarvan, waaronder Luna, zijn nieuwelingen, de anderen gevestigde waarden. Dit, aangevuld met de boeken van Sandra J. Paul/Joanne Carlton, maakt dat we al aardig vol zitten dit jaar.

We kiezen bewust voor een beperkt aanbod omdat we graag een mooie relatie willen uitbouwen met onze auteurs, om hen zo alle kansen aan te bieden die we kunnen, door hen te ondersteunen en bij te staan. Daarnaast blijven wij ook gewoon ons werk doen.

Wat we nauwelijks zes maanden geleden niet voor mogelijk hadden gehouden, is vandaag werkelijk. Onze droom wordt stilaan werkelijkheid. In het voorjaar publiceren we alvast vijf uitgaven en ook het najaar loopt vrij snel vol, maar we staan open voor nieuwe, sterke manuscripten als die ons echt van onze sokken blazen.

In het voorjaar publiceren we alvast vijf uitgaven (zowel Engels als Nederlands) en ook het najaar loopt vrij snel vol, zelfs nu al. We zijn al bezig met onze plannen voor 2020, want vooruitziendheid is belangrijk in deze wereld. Dit nieuwe leven van ons is voor mij een perfecte combinatie van coaching, projectmanagement en mijn liefde voor boeken. Ik ben dan ook een zeer tevreden mens!
Elke maand kan je in deze blog onze avonturen volgen, die zowel op onze site als bij Thrillerlezers zal worden gepubliceerd. Je maakt zo het reilen en zeilen mee van een nieuw project.

Tot volgende maand alvast! Dan vertel ik meer over onze eerste auteurs.

Sandra J. Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten