woensdag 26 december 2018

Uitgebroed van Pat Craenbroek


Titel: Uitgebroed  
Auteur: Pat Craenbroek
Uitgeverij: Paris Books
Publiciteitsdatum: juni 2018
Waardering: 4,5 kraai



Korte inhoud:
Verteerd door pijn en verdriet besluit Lilith van Winckel om zichzelf voor een aankomende trein te gooien. Er wordt om haar getreurd, maar niemand in haar omgeving is echt verbaasd. Nadien gaat het leven voor haar familie en vrienden verder. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft uitgebroed.

Hoewel verraad, moord en wraak de voornaamste ingrediënten zijn van deze pageturner, heeft het verhaal meerdere lagen. De verrassende wendingen en bij momenten pijnlijk mooie beschrijvingen maken van dit boek een aangrijpende thriller die nét even anders is dan we gewend zijn. 

Pat Craenbroek is een vrouwelijke arts die in het begin van haar carrière als gerechtsarts aan de slag was. Nu laat ze haar levendige en soms licht morbide verbeeldingskracht de vrije loop in Uitgebroed, een duister, en op alle fronten overtuigend verhaal.

Zo wordt Uitgebroed veelvuldig besproken op verschillende websites zoals Hebban en Goodreads en bij deze kan ik meteen bevestigen dat er geen woord van gelogen of overdreven is.

Uitgebroed is een thriller die out of the blue lijkt te komen. Een verhaal geschreven door een debutante, die in het dagelijks leven arts is en dus behoorlijk wat ervaring heeft in de medische sector. Ze was een tijdlang ook als gerechtsarts aan de slag, wat je ook duidelijk voelt in het boek.

Aanvankelijk leest het boek wat verwarrend. Er zijn veel personages, veel door elkaar lopende verhaallijnen en behoorlijk wat informatie die je op je afgestuurd krijgt. Soms moet je echt wel teruggaan om je even te herinneren over wie het nu weer ging.

Zodra je daardoorheen bent, kom je terecht in een intrigerende wereld van verschillende personages in wat aanvankelijk verschillende verhalen lijken te zijn, maar in werkelijkheid wel iets met elkaar te maken hebben.

Dit zorgt er wel voor dat Uitgebroed geen doorsnee Whodunnit is waarin alles voorgekauwd wordt aangeleverd. Je moet er je aandacht bijhouden en duidelijk de lijnen volgen om tot de verrassende conclusie te komen. Dit maakt ook dat je echt je tijd dient te nemen om de details tot je op te nemen, maar dat maakt het ook net interessant. De finale is een topper.

De details, de situaties en de personages, maken dat Uitgebroed je niet snel los zal laten. Dit boek pakt je en zorgt dat het je niet meer loslaat. Als debutante is het bijzonder dat je dit kunt op dit niveau. Bovendien zorgt de vloeiende en intrigerende schrijfstijl voor die extra nuance die maakt dat Uitgebroed anders is dan vele thrillers.

Uitgebroed mocht al op heel wat lof rekenen en terecht. Dit boek is voor mij de thrillerverrassing van het jaar. Ik kijk alvast enorm uit naar meer van deze auteur!

4,5 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten