dinsdag 6 november 2018

De echtgenote van Alafair Burke


Titel:  De Echtgenote 
Auteur:  Alafair Burke
Uitgeverij: Xander Uitgeverij BV
Publicatiedatum: september 2018
Recensie: Annemarie
Waardering: 2 kraaien

Het boek heb ik uitgelezen, maar het kostte me wel moeite. Wat aanvankelijk vooral saai was (met ellenlange procedure beschrijvingen, ongeloofwaardige karakters, een slecht uitgewerkte relatie tussen echtgenoot en de echtgenote en een nóg slechter uitgewerkte traumatisch verleden van de echtgenote) werd uiteindelijk nog enigszins verrassend aan het einde, maar de nasmaak was er vooral één van teleurstelling!

De ingrediënten: een briljante professor die veelvuldig overspel pleegt omdat zijn (de) echtgenote, Angela, geen seks wil vanwege een traumatische  jarenlange ontvoering in haar jeugd. De minnaressen van de professor beschuldigen hem van seksueel wangedrag waarna er één verdwijnt. De politie begint een onderzoek naar de professor en probeert vooral via de echtgenote de waarheid aan het licht te brengen. Aanvankelijk verdedigt Angela haar man, maar als ze wordt opgeroepen om onder ede gehoord te worden,  realiseert ze zich dat ze de schaduwkanten van haar man tocht echt onder ogen moet zien. Angela moet niet alleen de geheimen van haar echtgenoot ontrafelen, maar ook de geheimen uit haar eigen jeugd onderzoeken.

Het boek telt 350 pagina’s maar er gebeurt eigenlijk verrassend weinig in het hele verhaal. Ellenlang duren de verhandelingen met betrekking tot procedures, personages die vervelend en saai zijn uitgewerkt en een plot dat aan het einde nogal gekunsteld in elkaar is gezet vullen een uiteindelijk toch nog lijvig boek waar ik me bij tijd en wijle echt doorheen heb moeten worstelen. De rechercheur Corrine Duncan vond ik wel een interessante persoon uit het verhaal, maar kwam haar rol niet echt goed tot zijn recht. Aan het einde van het boek pakt ze alsnog het podium maar dat is een beetje als mosterd na de maaltijd.

Het boek is wel soepel geschreven met eenvoudig taalgebruik waarbij in commerciële zin sterk de aansluiting bij de me-too discussie is gezocht. Het had best een aardig verhaal kunnen zijn, maar dan hadden de personages geloofwaardiger moeten worden neergezet en het dramatische verleden van de echtgenote beter uitgewerkt en ingepast in het verhaal Het boek leest nu eigenlijk als een Amerikaanse film terwijl in mijn beleving een film meestal een (slap) aftreksel is van het oorspronkelijke boek.

Ik kom niet verder dan 2 kraaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten