vrijdag 30 november 2018

De andere vrouw van Michael Robotham


Titel : De andere Vrouw 
Auteur: Michael Robotham
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: november 2018
Recensie door Annemarie
Waardering: 4,5 kraai

Een nieuw deel in de reeks van de serie met in de hoofdrol de favoriete hoofdpersoon Joseph O’Loughlin en zijn partner in crime Vincent Ruiz.  Een duo dat ook in dit negende deel van de serie beslist niet verveelt!

Joe O’Loughlin pakt het leven met zijn twee dochters weer op na het overlijden van zijn vrouw als hij een telefoontje krijgt dat zijn vader in coma in het ziekenhuis ligt. Hij blijkt in zijn huis ernstig mishandeld te zijn. Aangekomen op de intensive care ontdekt Joe een voor hem onbekende vrouw, genaamd Olivia Blackmore.

Naast het bed zit een vrouw, deels in schaduwen gehuld. Ze kijkt op en alsof ze geschrokken is, haar ogen zijn roodomrand en  hebben donkere kringen door slaapgebrek. Ze laat mijn vaders hand los en staat op. “Joseph toch?” Ik knik. “Zo had ik me onze ontmoeting niet voorgesteld.” “ Ik begrijp het niet, waar is mijn moeder?” “Ze is er niet.” “Maar ze zeiden…” “Ik heb het ziekenhuis gevraagd je te bellen.” “ Het spijt me, maar wie bent u?” “Ik ben zijn andere vrouw.”

Deze scène is typisch Robotham. Krachtige, kernachtige dialogen, levensecht en binnenkomend als een mokerslag. In een klap is het helder waar het hier om gaat…
De ontdekking van de andere vrouw van zijn vader is het startschot van een zoektocht naar de achtergrond van de mishandeling van zijn vader. Maar ook is het een prachtig verhaal over de relatie tussen vader en zoon. Joseph ontdekt dat hij zijn vader eigenlijk helemaal niet goed kent. Door de verhalen van Olivia leert hij hem op een andere manier kennen.

De schrijfstijl van Robotham is weer net zo geweldig als we gewend zijn. Mooie zinnen die lopen als een trein.  Als geen ander kan hij in een paar zinnen, soms woorden een krachitge emotie neerzetten. Over het gemis van zijn vrouw: ‘ Julianne zou het wel geweten hebben wat ze moest zeggen. Ze was goed in dat soort dingen, in problemen oplossen of de zon achter de wolken zien schijnen.’

De boeken zijn een prachtige combinatie tussen enerzijds de visie van de psycholoog O’Loughlin en anderzijds de meer rauwdouwer Vincent Ruiz, een gepensioneerde rechercheur die hem vaak ter zijde staat als het om de meer fysieke kant van het onderzoek naar een misdrijf gaat.

Joseph en Vincent gaan samen op onderzoek uit naar de dader van de mishandeling van zijn vader. Het is een mooi verhaal, met een aardige wending aan het einde maar een niet al te zeer verrassend plot. Toch is het totaal plaatje van dit boek mijns inziens echt een ruime 4 kraaien waard. Vanwege de levensecht neergezette karakters, de uitermate soepele pen, de prachtige zinnen (alleen in de boeken van Robotham maak ik notities en arceer ik op mijn e reader om nog eens terug te lezen!), krachtige dialogen en het neerzetten van emoties (van hilarisch tot op het bot ontroerend). Het is niet een boek dat je tot diep in de nacht wilt uitlezen om tot een ontknoping te komen van wie de dader is.  Het label thriller dekt eigenlijk de lading niet, spannende psychologische roman past eigenlijk beter. Het is een boek dat je langzaam leest om er zo lang mogelijk van te genieten. Zo’n boek waarbij je aan het einde verzucht hoe jammer het is dat je het toch alweer uit hebt!

Lees de boeken wel in volgorde, zo volg je het leven van Joseph O’Loughlin het beste. Zo ontdek je hoe hij de ziekte Parkinson gediagnostiseerd krijgt en hoe hij daarmee omgaat. Over zijn vaderschap, het verlies van zijn vrouw en in dit laatste deel wellicht de het opbloeien van een prille nieuwe liefde.

4,5 kraai





Geen opmerkingen:

Een reactie posten