vrijdag 5 oktober 2018

Vonk van Anita Terpstra

Titel: Vonk
Auteur: Anita Terpstra
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: juli 2018
Recensie door Annemarie
Beoordeling: Vier kraaien


Als een boek de typering pageturner verdient dan is het Vonk van Anita Terpstra. Dit is zo’n boek waarvoor je je weekend vrij moet houden om in één ruk uit te lezen!

In het hier en nu van het verhaal liggen Micha en Nicolaj (een gedroomd balletkoppel en privé ook een stel) in het ziekenhuis nadat er brand was uitgebroken in het huis waar ze verbleven. Beiden zijn zwaar gewond en beschuldigen elkaar voor het aansteken van de brand met als doel de ander te vermoorden.

Dan tekent zich een spel af waarbij beiden allerlei zetten doen om de ander in een zo kwaad mogelijk daglicht stellen. Dit spel wordt door beiden op het scherpst van de snede gespeeld, net zoals ze allebei in hun carrière alles in het werk hebben gesteld om de absolute top te bereiken.

Het boek weeft diverse tijdslijnen in het leven van Micha en Nicolaj naast elkaar. Zo lees je dat het glamourpaar samen bepaald geen glamour liefdesleven leidt. Dat ze min of meer door hun talent als danspaar tot elkaar veroordeeld zijn. Dit heeft veel te maken met het verongelukken van hun dochtertje, waarna Micha is ingestort en haar heil in overmatig drankgebruik heeft gezocht om haar leed te verdoven. Daarbij staat de knappe balletdanser Nicolaj altijd in de belangstelling van vrouwen en laat zich dat niet ongelegen liggen.

Vonk leest vlot en soepel. De schrijfstijl van Terpstra is krachtig en direct. Ze brengt de personages mooi tot leven, laat emoties spreken en het wordt nergens klef.
Het plot is spannend en roept voortdurend vragen op. Wie liegt er nu eigenlijk en wie spreekt de waarheid? Aan het einde is er een onverwachte wending die ik niet had zien aankomen en dat is altijd prettig in een goede thriller. Pas op de laatste bladzijden wordt duidelijk hoe het verhaal nu echt in elkaar steekt en blijf je enerzijds met een glimlach achter (knap bedacht!) en anderzijds enigszins tandenknarsend

Voor de doorgewinterde thrillerlezer is het verhaal wellicht niet spannend genoeg. Houd je van een spannend verhaal met veel vaart, goed uitgewerkte personages en verhaallijnen die prachtig bij elkaar komen, dan moet je Vonk zeker niet laten liggen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten