dinsdag 10 juli 2018

Het negende gebod van Chris Houtman

Samenvatting
Bij een antiquariaat word een document ter verkoop aangeboden van Plinius de Jongere. Dit document bevat teksten die als ze openbaar worden, de christelijke wereld op zijn kop zet. Esther van Baerle, scenario schrijfster, wordt benaderd om over dit document een film te maken. Ze raakt al snel in de ban van dit oude document en zet alles op alles om de film te maken en te tonen aan het grote publiek. De kerk is er op tegen dat er ook maar iets van de Plinius brieven openbaar wordt gemaakt en zet alle middelen in om dit te voorkomen. 

Leeservaring
Evenals het debuut Akte van berouw leest ook deze thriller vlot weg. De schrijfstijl is soepel en realistisch. De plaatsen (steden, dorpen en gebouwen) waar het verhaal zich afspeelt zijn echt. Ook de onderwerpen die in dit boek behandeld worden bevatten een grond van waarheid. Het is goed te merken dat de auteur weet waar hij over schrijft. Het verhaal is spannend maar zet je ook aan het nadenken over de praktijken van de kerk die voor de meeste mensen onbekend zijn. De onderdrukking van vrouwen binnen het christendom speelt een grote rol in het verhaal.
Dit boek heeft twee verhaallijnen. Aan de ene kant Esther en de mensen die de film willen realiseren en aan de andere kant de kerk/het Vaticaan. Boven ieder hoofdstuk staat vermeld waar het zich afspeelt en een datum waarop e.e.a. zich afspeelt. Dit helpt om een goed beeld te krijgen van het waar en wanneer van het verhaal. De hoofdstukken hebben een prima lengte, niet te lang en niet te kort.

Een boeiend, vlot lezend boek met spanning en realiteit.

Mijn waardering voor deze thriller is dan ook vijf kraaien.
Ans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten