donderdag 12 juli 2018

Cody van Bernice Berkleef

Titel: Cody
Auteur: Bernice Berkleef
Uitgeverij: The house of Books
Bladzijde: 272

Auteur:
Bernice Berkleef is de Nederlandse auteur van het boek Flame, het eerste deel van de vijfdelige boekenreeks Divine Saga. Eerder schreef Berkleef al het jeugdboek Kim Dakerveld, de Missie, waarmee ze werd genomineerd voor de Zoute Zoen, de Vlaamse prijs voor kinderliteratuur.

Achterflap:
Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom?

Mijn mening:
Soms krijg ik de vraag om een boek te recenseren, omdat ik pdf-jes kan lezen, zo ook met dit boek. Ik bekijk de cover, een licht blauw babydekentje met twee twee witte baby schoentjes erop, en vrees het ergste, dit is een cover die mij totaal niet aanspreekt. Maar goed, als ik de achterflap heb gelezen, ben ik gelukkig wat positiever gestemd. Ik ga akkoord en ga beginnen…….om vervolgens niet meer te kunnen stoppen. Elk moment dat ik maar even kan lezen grijp ik met beide handen aan en bladzijde na bladzijde verslind ik met een grove gulzigheid. Wat is dit een geweldig boek, heftig, maar zo goed geschreven. Zoals Bernice de personages tot leven laat komen is fenomenaal en erg bewonderenswaardig. Het is niet te geloven dat dit haar thriller debuut is. Van mij mag ze nog vele boeken schrijven, want dit smaakt echt naar meer.

Als Jelka wakker schrikt voelt ze aan alles dat er iets gruwelijk mis is. Normaal slaapt ze nooit tot zo laat, omdat Cody haar dan al heeft gewekt met zijn huiltjes om voeding. Maar niet die dag… Cody ligt niet in zijn bedje en haar man, Oscar is naar zijn werk. Waar zijn haar mannen? Waarom ligt Cody niet gewoon in zijn bedje, het is geen crèche-dag? Als de politie voor de deur staat, weet ze dat het echt mis is.
Oscar heeft zich gemeld met Cody op het politiebureau en wordt vastgehouden voor verder verhoor. Jelka’s zwangerschapsverlof zat er bijna op en ze keek er naar uit om weer aan het werk te gaan. Weer wat meer onder de mensen te komen en de bubbel, waarin ze leefde na de bevalling, tijdelijk te kunnen verlaten. De fijne bubbel die door de geboorte van Cody ontstaan was is uit elkaar gespat en er is een vacuüm voor in de plaats gekomen. Haar vertrouwde wereld is ingestort en ze weet niet wat en wie ze kan geloven en wie ze nog kan vertrouwen.

Het verhaal word dag na dag aan je voorgeschoteld en door de afwisseling van verteller worden gebeurtenissen steeds vanuit een ander perspectief beschreven. Soms een sprong in de tijd, naar een gebeurtenis die de personages verder uitdiepen. Bijzonder knap staaltje schrijverskunst om zo alle personage tot leven te wekken. De sprongen naar het verleden zijn heel goed getimed en er vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plek. Toch bleek, in mijn geval dan, dat er een puzzelstukje tussen zat die echt leek te passen, maar het toch net niet was. Bernice zet je op het verkeerde been zonder dat je er erg in hebt.
You with your sad eyes…  Die had Jelka toen ik haar ontmoette. Alsof ze  onder een wolk liep.  Th e darkness inside you can make you feel so small. But I see your true colors shining through.  Ik  zie je ware kleuren. Zo’n treff ende  tekst.  Th ey’re beautiful, like a rainbow. Bij Nadine was het anders. Haar hoefde ik niet te redden.  You took your coat off   and stood in the rain.  You were  always crazy like that…
Bernice schuwt het niet om zware en beladen onderwerpen aan te snijden. Babysterfte is een heftig onderwerp waar ook nog eens een taboe op rust, maar ook lichamelijke en psychische kindermishandeling komen aan bod. Ondanks het feit dat dit zeer heftige en zware onderwerpen zijn, leest het niet zwaar. Je voelt absoluut de dreiging vanuit de volwassenen en de kwetsbaarheid van het kind. Het boek grijpt je bij de keel, maar je blijft lezen. Het is haar thriller debuut, maar zo voelt het niet.

Eigenlijk wil ik niet al te veel inhoudelijk op het verhaal in gaan, want ik vind dat je dit boek moet lezen met een open mind. Niet met teveel informatie vooraf, laat je verrassen, bij de keel grijpen, tot ontroering brengen en met open mond achter laten!

Beoordeling:

Originaliteit: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 5
Spanning: 5
Plot: 5

Vijf vette kraaien van mij voor Cody van Bernice Berkleef

Lilian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten