zaterdag 16 juni 2018

Kijk niet om van Clare Donoghue


        .
Wat vond ik van de cover ?
De cover trekt zeker mijn aandacht, een vrouw die wegwandelt of wegloopt, bloed op de muur. Volgens de achterflap gaat het om een pageturner, en dat vind ik natuurlijk altijd interessant. Verder is er een verwijzing naar Peter James, en laat dat nu één van de schrijvers zijn die ik "bijna verslind ...

Wat verwacht ik van tevoren ?
‘Kijk niet om’ stond om mijn ‘verlanglijstje’, maar ik was er nog niet toe gekomen om het boek ook effectief te lezen, tot ik de aanbieding kreeg om het vervolg ‘keer niet terug’ voor een recensie te lezen, dus maar eerst even het eerste boek rond Mike Lockyer & Jane Bennet even lezen. Vooral de verwijzing naar Peter James maakt me enthousiast, alhoewel de verzwijzing van Lee Child me een beetje verontrust, ik ben niet zo’n fan van de boeken rond Jack Ryan (misschien heb ik er gewoon nog niet genoeg gelezen ??) De korte inhoud klinkt alleszins veelbelovend, en het gaat om een debuut, dus wie wordt die opnieuw een fijne kennismaking met een voor mijn onbekende auteur.

Quotes die ik het vermelden waard vind :
"het bloed suisde in zijn oren, zijn rechteroog trilde, zijn huid jeukte en prikte van de adrenaline die door zijn systeem joeg, woede maakte zich meester van zijn lichaam’
 ‘Hoe kon je’
  ‘je bent van mij’

Mijn recensie :
‘Kijk niet om’ werd geschreven vanuit 3 vertelperspectieven : inspecteur Mike Lockyer, de dader, en een slachtoffer van stalking; de constantie wisseling van deze perspectieven verhoogt het leestempo en zorgt uiteraard voor afwisseling. Bovendien is het boek bijzonder vlot geschreven en worden de karakters mooi uitgewerkt, vooral hoofdpersonage Mike, die je niet alleen als een gedreven inspecteur leert kennen, maar die ook gaandeweg privé duidelijker en menselijker wordt.
Je wordt in het boek overstelpt door behoorlijk wat informatie, die in de loop van het verhaal stilaan naar elkaar toe komt, wat ook zeer herkenbaar is in de boeken van Peter James, en net zoals in de reeks rond Roy Grace, is ook het privéleven van Mike Lockyer, en in mindere mate dat van Jane Bennett, belangrijk doorheen het boek.
Wat mij betreft is dit een behoorlijk spannend boek, met een knappe, spannende ontknoping, zeer geschikt voor fans van Peter James, een goed debuut, wat van mij een dikke 4 ½ kraai krijgt, en nu maar hopen dat ‘Keer niet terug’ een waardige opvolger zal blijken te zijn.

Karin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten