donderdag 3 mei 2018

Shortlist voor de Gouden Strop

De genomineerden op de shortlist voor de Gouden Strop zijn:
Akte van berouw van Chris Houtman (Karakter), Bling Bling 2 - De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse (Manteau), Broertje van Michael Berg (The House of Books), Enter - Rebound 1 van Willem Asman (Ambo | Anthos) en Over het spoor van Eva Keuris (Prometheus). De jury, onder leiding van Anniko van Santen, koos deze thrillers uit 73 inzendingen. 
Heel erg leuk dat Jan van der Cruysse na vorig jaar de Schaduwprijs met zijn debuut gewonnen te hebben, nu met zijn tweede boek op de shortlist voor de Strop staat. En het boek van Eva Keuris dan; die staat zowel op de shortlist voor deze Strop als voor de Schaduwprijs. Breed scala van juryleden vinden haar boek dus goed. Ik ook heel erg, maar dat is een stuk minder belangrijk. 

De Gouden Strop bestaat 32 jaar en heet vanaf 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De te winnen prijs is onlangs door BookSpot verdubbeld naar een geldbedrag van € 20.000,-. Ook krijgen de genomineerden op de shortlist van de BookSpot Gouden Strop ieder € 1.000,-. De bekendmaking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vormen traditiegetrouw elk jaar de start van de Spannende Boeken Weken. De jury van de BookSpot Gouden Strop 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (ouddirecteur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thrillers & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen). Stichting Lira ondersteunt het jurytraject van de BookSpot Gouden Strop.

Bron:CPNB

Geen opmerkingen:

Een reactie posten