donderdag 3 mei 2018

Shortlist Schaduwprijs

Terwijl ik mij opmaakte om naar een musical in Utrecht te gaan, werd ik bestookt met berichtjes of ik de nominaties al wist voor de shortlist voor de Schaduwprijs van dit jaar. Voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd: Een nieuw begin van Angelique Haak (de Crime Compagnie), King Coke van Dannis Kramers (Xander) en Over het Spoor van Eva Keuris (Prometheus). De winnaar van de BookSpot Schaduwprijs wordt op 6 juni bekendgemaakt. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).
Twee van de drie nominaties zijn geen verrassing voor mij. Ik las bijna alle debuten van de afgelopen periode en voor mij sprongen deze twee er boven uit. Zelf gokte ik op Geen kind meer van Esther Boek als nummer drie. 
De felicitaties gaan natuurlijk uit naar alle drie, maar stiekum juichte ik wel hard voor Angelique Haak. Om een of andere reden gun ik het die zo. Maar ik gok dat Over het spoor van Eva Keuris gaat winnen. 


De BookSpot Schaduwprijs wordt in 2018 voor de 22ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 2.000,-. Vorig jaar won Bling Bling. Diamantroof van Jan Van der Cruysse. Deze auteur is trouwens met de opvolger Bling Bling twee in de volksmond geheten genomineerd dit jaar voor de Gouden Strop.

 De jury van de BookSpot Schaduwprijs 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter GNM), Michel van Bergen Henegouwen (thrillerauteur, GNM bestuur), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard) en Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten