dinsdag 29 mei 2018

Over de grens van Ellen den Hollander


Titel: Over de grens
Auteur: Ellen den Hollander
Uitgeverij: Q
Bladzijde: 371 (e-book)

Auteur:
Ellen den Hollander (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Ze is als journaliste werkzaam bij het Algemeen Dagblad, waar ze als financieel redacteur voornamelijk over fraude schrijft. In 2009 verscheen Den Hollanders thrillerdebuut, Door het vuur, gevolgd door De primeur  (2012), Noodtoestand  (2014) en nu is haar vierde boek Over de grens (2018) uit.

Over het schrijven van dit boek zegt Ellen den Hollander:

Tijdens het schrijven van dit boek ontdekte ik gaandeweg dat Over de grens niet alleen gaat om het vinden van de waarheid of het opsporen van slechteriken. Wat telkens terugkomt is de vraag: ben je vrij? Vrij in de liefde en in je werk? Niemand die je gevangen houdt, letterlijk of figuurlijk? Mag je laten zien wie je bent? Voor mij is dat een actueel thema dat mij aan het hart ligt. Wie het wereldnieuws volgt, weet dat de vrijheid die wij als vanzelfsprekend beschouwen, dat absoluut niet is.

Achterflap:
Hoe ver ga je voor succes?
Hoe ver voor je vrijheid?

Journalist Amy Muller scoort de ene na de andere primeur voor haar krant De Tijd. Ze zorgt er zelfs voor dat een schandaal rondom een vooraanstaande politicus aan het licht komt. Allemaal dankzij een tipgever, wiens bestaan Amy angstvallig geheimhoudt voor de hoofdredactie. Ze is te verlegen om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar zijn de motieven van haar bron wel zuiver?

Wanneer ze in contact komt met een Koerdische vluchtelinge wier nichtjes bij aankomst in Nederland zijn ontvoerd, zet Amy haar schroom overboord en begint ze aan een zoektocht die haar de grimmige wereld van de mensenhandel in leidt.

Mijn mening:
Mijn eerste kennismaking met Ellen den Hollander is positief. Ik kan niets anders zeggen, dan dat Ellen een fijne schrijfstijl heeft en actuele thema’s, zoals mensenhandel en politieke dwalingen, goed heeft weten te verwerken in deze thriller.

Het verhaal is per dag ingedeeld, iedere dag leer je de hoofdpersonen en andere personage beter kennen. De vraag die direct opborrelt is, wat hebben deze mensen met elkaar gemeen en wanneer gaan hun paden elkaar kruizen. Door deze opzet, lopen er een aantal verhaallijnen door elkaar heen, wat het voor de lezer leuk en interessant maakt.

Amy Muller is een ambitieuze journalist, maar nog iet wat verlegen als het gaat om direct contact. Via een tipgever krijgt ze mooie scoops voor de krant. Daar scoort ze uiteraard punten mee, bij haar chef, maar wat zijn de motieven van de tipgever? Is hij wel betrouwbaar? Tijdens een item over rellen bij een AZC maakt Amy kennis met Mayat Khan, een Koerdische vluchtelinge. Haar nichtjes zijn ontvoerd bij aankomst in Nederland. Amy zet hierdoor haar schroom opzij en gaat zelf op onderzoek uit. Samen met haar collega Florian Hemelrijk, stuit ze op misstanden bij een bedrijf in het havengebied van Rotterdam. Zijn de vrouwen hier aangekomen en ontvoerd?

Even vergat ze hoe vuil ze was, hoe hongerig hoe moe. Ze sterkte haar benen. Haar armen, vingers. Elke vezel bereidde zich voor op beweging. Haar spieren waren stijf, de gewrichten pijnlijk, maar dwars daardoorheen schoot de warmte van de hoop.

De zaken gaan goed, voor Jeroen en Irina Van den Ende, ze werken hard en kunnen goed rondkomen van de bedrijven die ze runnen. Erg goed, want momenteel zijn ze een huis aan het bouwen voor de moeder van Irina, achter in de tuin. Niet slecht voor eigenaren van een bedrijf in buitenlandse lekkernijen en een beautysalon.

Amira en Dalia komen, samen met hun tante, na een lange reis aan in Zweden. Bij aankomst worden ze bruut van hun tante gescheiden en in een busje gegooid. Eenmaal aangekomen op hun eindbestemming ondergaan ze de vreselijkste dingen, ze worden verkracht, mishandeld en zelfs chirurgisch onder handen genomen. Kunnen de twee zusjes ontsnappen aan degene die dit op hun geweten heeft? 

Hoe verder je komt in het verhaal en dus ook in de tijd, komen deze verhaallijnen steeds dichter bij elkaar en beginnen de kwartjes te vallen. Een aantal verbindingen komen al vroeg in het verhaal naar boven, maar Ellen den Hollander weet een paar ontknopingen tot het einde te bewaren. Daarbij had ze mij op het verkeerde been gezet, wat betreft één personage. Ik ga niet vertellen om wie het gaat, want dan zou ik teveel weg kunnen geven en dat zou jammer zijn.

Wat ik een beetje jammer vind, is dat de sommige zaken wel heel erg toevallig aan het licht of bij de juiste persoon terecht komen. Die toevalligheden zijn gelukkig niet al te storend en al snel lees je verder om te weten hoe het verhaal zich zal ontwikkelen.
Het een heerlijk boek, eentje die je aandacht vasthoudt en door de korte hoofdstukken ook langer laat lezen dan je misschien van plan was!

Wat mij betreft een perfect boek voor mee op vakantie.

Beoordeling:

Originaliteit: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Spanning: 4
Plot: 4

Vier mooie kraaien krijgt: Over de grens van Ellen den Hollander.

Lilian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten