woensdag 16 mei 2018

Het perfecte leven van mevrouw Parrish van Liv Constantine


De achterflap
Amber Patterson heeft er genoeg van om voor elke cent te moeten ploeteren. Ze wil veel meer: geld, macht, glamour. Zoals Daphne Parrish, die getrouwd is met en succesvolle zakenman, in weelde baadt en veel aanzien geniet. Waarom heeft zij alles en Amber niets?
Ze besluit Daphne van haar troon te stoten en niet te rusten voor ze haar man en al haar bezittingen heeft ingepikt. Dat Amber om dit te bereiken zal moeten liegen en bedriegen, vindt ze geen bezwaar. Ze heeft namelijk maar één doel: zelf het perfecte leven van mevrouw Parrisch leiden.

Maar is Daphnes lezen echt zo perfect als Amber denkt?

De cover
Op de voorkant zien we een zwembad waarin een man en een vrouw zwemmen. De titel is in grote rode letters geschreven. De ondertitel Soms weet je precies wat je wilt … tot je het krijgt, staat in wat kleinere zwarte letters onderaan. Net daarboven staat de aanbeveling van niemand minder dan Karin Slaughter Een verslavende thriller.

Mijn mening
Het is geen lelijke cover. Wat gewoontjes maar ook wel erg zomers dus voor deze tijd van het jaar zal het boek leuk op de planken liggen in de boekhandel. (Daar zou ik hem ook vooral laten liggen maar daarover zo meer.)
Zelf ben ik niet gevoelig voor aanbevelingen van populaire auteurs maar ik denk wel dat het een rede voor veel lezers kan zijn om het boek met extra nieuwsgierigheid te lezen. Mogelijk zelfs een reden om te kopen want als Slaughter het goed vindt zal het wel goed zijn en zelfs op haar boeken lijken. (Nee!!!)

Het verhaal
Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel volgen we het verhaal met Amber als perspectief. Amber is een twintiger die haar leven in betrekkelijke armoede graag ziet veranderen in een luxer bestaan. Ze raakt bevriend met Daphne Parrish, doet klusjes voor diens stichting en dringt verder en verder het leven van Daphne binnen.
Al snel wordt duidelijk dat Amber niet louter gedreven wordt door vriendschappelijke motivaties.
In het tweede deel volgen we het verhaal vanuit het perspectief van Daphne. Hoe ze verliefd werd op Jackson Parrish en hoe hun huwelijkse leven verloopt. Sommige delen zijn een herhaling van die van Ambers deel maar is er wel een perspectiefwisseling.
Het derde deel volgen we vanuit de perspectieven van Amber en Daphne. Hun levens raken steeds meer in die van elkaar verstrengeld met alle gevolgen van dien.

Mijn mening
Gelukkig is er een tweede deel in het boek anders was het zonde van mijn leestijd. Het deel met alleen Daphne als perspectief lijkt bijna door een andere auteur geschreven te zijn en hierdoor wordt Daphne ook een iets boeiender personage. Dit deel zorgt ervoor dat het boek toch nog een kraai meer krijgt van mij.
Amber blijft het hele boek een vlak personage en ik raak totaal niet met haar vertrouwd. Een personage is leuk als het zowel een goede als een slechte kant heeft maar dat is bij Amber niet het geval.
Daarbij komt ook dat het soms gewoon slecht vertaald is. Zo staat er bijvoorbeeld ergens dat Amber op een koud treinstation pas op de plaats maakt. Dit kennelijk om wat warmer te worden. Pas op de plaats maken betekend echter dat je het rustiger aan gaat doen en heeft weinig te maken met warm worden.
Ook zijn stukken erg rommelig en tegenstrijdig. Zo kan bijvoorbeeld de jongste dochter, Bella, niet lezen. Maar wordt ze door Amber wel in de tuin aangetroffen verdiept in een boek. Later blijkt zelfs dat Bella een weerzin heeft tegen boeken, dankzij haar vader, waardoor deze passage met terugwerkende kracht nog ongeloofwaardiger wordt.
Maar goed, dat alles is te vergeven als het boek retespannend zou zijn. Helaas. Ik heb aan het einde van het boek echt nog even op de cover moeten kijken of dat daar werkelijk thriller stond.
Het plot is best aardig. Helaas eindigt het verhaal niet met het plot maar met een brief van Daphne aan haar overleden zus. Nu wil ik niemand met een overleden zus tegen het hoofd stoten maar dit is echt een ‘geef me een teiltje moment’.
Een mustread? Nee, eerder zonde van je tijd.

Spanning 1
Originaliteit  2
Leesplezier 1
Schrijfstijl  2
Plot  2

1.5 kraai
Baukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten