vrijdag 25 mei 2018

Grote zus van Varg Veum


Auteur: Gunnar Staalesen
Titel: Grote zus
Uitgeverij: Uitgeverij Marmer

Citaat:
“Het spreekwoord dat alle wegen naar Rome leiden, klopte niet. Vanuit Buvik leidden ze naar Bergen.”
Achterflap:
Varg Veum krijgt bezoek van een vrouw die zich tot zijn verbazing voorstelt als zijn halfzuster. Maar ze is niet gekomen om de familie­banden aan te halen, ze wil dat hij haar petekind zoekt, de 19-jarige Emma, die naar Bergen is vertrokken om daar te studeren. Na haar verhuizing uit het studentenhuis is ze spoorloos verdwenen zonder een adres achter te laten.
Het onderzoek voert Veum naar het ruige kustgebied tussen Bergen en Haugesund, waar een criminele motorbende de lakens uitdeelt. Natuurlijk laat Veum zich door het brute geweld niet afschrikken, maar dan neemt de zaak een onverwachte wending die hem ook persoonlijk raakt.

Over de auteur:

Over het boek:
Staalesen laat in Grote zus een behoorlijk aantal personages de revue passeren die schijnbaar allemaal ongelukkig zijn. Daardoor duurt het lang voor de verhoudingen en relaties duidelijk worden. De persoonlijke betrokkenheid van het hoofdpersonage is zeker een meerwaarde. De verkrachtingszaak en de ontwikkelingen rond de motorbende maken het verhaal verwarrend, vooral omdat heel veel informatie gegeven wordt en de verbanden nog niet kunnen gelegd worden. Af en toe moest ik het boek even terzijde leggen om alles even te laten bezinken en aanknopingspunten te ontdekken, wat niet altijd lukte. Algemeen beschouwd is het boek wel aangenaam om lezen vooral door het vlotte taalgebruik en de beknopte omschrijvingen van Bergen en de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. De dialogen zijn levendig, doen ter zake en werpen een licht op de verhoudingen. De verhaalwendingen zijn goed uitgewerkt en prikkelen de nieuwsgierigheid waardoor de aandacht wordt vastgehouden. De verschillende verhaallijnen vallen samen, de ontknoping is onvoorspelbaar maar te abrupt en wekt de indruk dat de inspiratie van de schrijver was uitgeput. Na het lezen van dit boek blijft de indruk bestaan dat het verhaal niet helemaal af is. Hoewel de daders gevonden zijn, blijft het zoeken naar de missende schakel die ik althans niet gevonden heb. Het boek heeft me nog enkele dagen beziggehouden, niet omdat het extreem pakkend was maar omdat ik bleef zoeken naar kleine elementen die de plot konden verduidelijken.
Toch is dit een goed geschreven detectiveboek, die de aard van de Noorse bevolking perfect weet te schetsen en ook de overweldigende schoonheid van de natuur beknopt aan bod laat komen. Echter het gevoel iets gemist te hebben laat mij geen andere mogelijkheid dan het te beoordelen met 3,5 kraaien.

Eindbeoordeling:

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op https://www.leveninextratijd.be/

Tilly Hoskens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten