donderdag 26 april 2018

De erfgename van Ellen de Vriend

Titel                    : De Erfgename
Auteur               : Ellen De Vriend
Uitgever            : Karakter
Verschenen      : Februari 2018
Pagina’s           : 259

Ellen De Vriend schrijft al twintig jaar, variërend van verhalenbundels tot reisboeken. De Erfgename is na Geruisloos, Vermist, Bitterzoet en de YA- thriller Crush haar vijfde thriller. Daarnaast is ze journalist voor diverse kranten en magazines en heeft ze een eigen tekstbureau.

Achterflap: Horecaondernemer Britt Hulsman is al 26 jaar gelukkig getrouwd met accountant Richard. Samen hebben ze drie dochters, vier koffiebars en een bestaan waar velen jaloers op zijn. Zij is rijk en succesvol, hij is knap en charmant. Een romantisch weekendje weg met z’n tweeën is er door alle drukte bij ingeschoten en daarom genieten ze met volle teugen een weekend in een bed & breakfast in Zeeland. De volgende ochtend is Richard verdwenen en ontvouwt zich een bloedstollend scenario. Britt zoekt koortsachtig naar een oplossing, maar komt dieper en dieper in problemen.
Mara Weststrate is mantelzorger voor haar moeder Emma, die na een auto-ongeluk noodgedwongen in een verpleeghuis ligt. Het is zwaar, want naast de zorg voor haar moeder moet ze nu ook de dubbele lasten bekostigen en voor extra inkomsten zorgen. Haar werk in een hotel is daarvoor niet toereikend. Als een vriend voor een mooi geldbedrag kan zorgen is dat erg aanlokkelijk. Maar voor niets gaat de zon op….
Ellen De Vriend brengt met De Erfgename dichtbij wat anderen kan gebeuren. Wat zou jij doen?

Cover:
Een mooie cover; we zien een vrouw stilstaand op een landweggetje en in de verte zien we een huis. Door de mist geeft het een mysterieuze sfeer. Op de cover staat een quote:
Hoe goed ken je de persoon van wie je houdt echt?
Een quote wat de lezer aan het denken zet na het lezen van De Erfgename.

Samenvatting:
 Britt heeft alles wat haar hartje begeert: ze is een succesvolle zakenvrouw, een man en drie dochters. Tijdens een weekendje weg in Zeeland belandt ze in een grote nachtmerrie. Wanneer ze op een vroege ochtend broodjes haalt bij de bakker en terugkeert is Richard, haar man, plotseling verdwenen. Ze is de wanhoop nabij: wat is er gebeurd en waar is Richard? Waarom is hij zomaar ineens verdwenen?
 Ze heeft haar bedrijf vanaf de grond opgebouwd en grote zakelijke beslissingen genomen, maar nu weet ze niet wat ze moet doen. Ze kan niet meer dan bidden en hopen. De tweede verhaallijn gaat over Mara die het zwaar heeft met de zorg van haar moeder. Ze is mantelzorger en komt in de financiële problemen. Ze werkt zich een slag in de rondte. Maar dan ontmoet ze iemand die haar wil helpen, maar er staat wel iets tegenover. Ze neemt de uitdaging aan om haar nieuwe vriend te helpen en een loodzwaar gevoel drukt op haar borst. Waar is ze in vredesnaam aan begonnen? Deze hele situatie maakt haar bang. Ze zou er graag met iemand over praten maar wie kan ze vertrouwen? Ze staat er alleen voor, want ze heeft geen familie of vrienden.


“ Wat ben ik dom geweest….. Zo dom “

Mijn mening:
Ellen De Vriend heeft met De Erfgename een spannend verhaal neergezet. Ondanks dat er niemand vermoord wordt in dit boek is de spanning goed aanwezig. Een man die spoorloos verdwijnt. Als lezer wordt je in het verhaal getrokken; je wilt weten hoe het in elkaar zit. Wat voor vies spelletje wordt hier gespeeld? Wanneer Britt terug komt bij de Break & Breakfast geloof je bijna net als haar je  ogen niet. Je leest een paar bladzijden terug,want heb ik het wel goed gelezen. Het is voor de lezer net zo groot raadsel. Wat gebeurt er toch allemaal?  Ik wilde alleen maar verder lezen. 
Ellen de vriend heeft een vlotte schrijfstijl en neemt je mee in een verhaal. De hoofstukken worden aangeduid in dagen en de verhaallijnen worden afgewisseld tussen Britt en Mara. Verhaallijnen die natuurlijk op het einde samen komen. Met verbazing sloeg ik het boek dicht.
Hoe goed ken je de persoon van wie je houdt echt?

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Zeeland. De personages Mara en Britt zet de auteur goed neer. Ik had graag wat meer van Richard willen lezen, bijvoorbeeld van zijn gevoelens tegenover zijn dochters. Hoe hard kan je zijn als vader van drie dochters om ze de rug toe te keren. 
We kennen allemaal wel de uitdrukking: geld maakt niet gelukkig. Mara, die in financiële problemen zit door de zorg van haar moeder en een beslissing neemt die grote gevolgen hebben. Britt een succesvolle zakenvrouw die genoeg geld heeft ,maar haar wereld in stort  na de verdwijning van haar man. Na het dichtslaan van dit boek moest ik aan de uitdrukking denken. Wat zou ik doen ? Maar wat zou jij doen wanneer je dit boek hebt gelezen? Zou jij kunnen leven zoals sommige personages in dit boek. Welke keuzes zou jij maken ? Ik zou zeggen lees dit boek:een verhaal dat spannend is geschreven. En ook nog een boek dat je aan het denken zet. 

Ik geef De Erfgename 3,5 kraai.

Lydia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten