woensdag 14 maart 2018

Presentatie De mol van Bart Debbaut


Op maandag 12 maart (10u30, want voor mollen te vangen kan je maar beter vroeg opstaan – dixit de uitgever) werd in de Standaard Boekhandel van Overijse het nieuwe boek van Bart Debbaut (het 10e ook al weer) voorgesteld, in het bijzijn van zijn uitgever, een trouwe schare fans en … Michiel Devlieger. Michiel is bij ons vooral gekend als de mede-bedenker van het populaire formaat ‘De Mol’ en de presentator van de eerste drie seizoenen ervan bij de openbare omroep.

Bart legt uit waarom hij nou precies dit boek geschreven heeft, en daar is dan al meteen een eerste weetje, Bart heeft meegedaan als kandidaat van De Mol, tijdens de tweede reeks in 2000, maar lag er meteen uit. Toch heeft de Mol hem nooit losgelaten, want hij schreef er ook columns rond in de krant “het Belang van Limburg”. Een goeie mollenvanger is hij echter nooit geweest, want ook in zijn columns zat hij er steevast naast in zijn voorspellingen wie de Mol zou kunnen zijn. Daarom rijpte bij hem het plan om een thriller te schrijven over de Mol, waarin hij zelf zijn mol zou kunnen kiezen, zodat hij zeker zou weten wie die Mol was.  Maar wat als er nog een mol was, een waarvan niemand het bestaan kende
… want een van de kandidates verdwijnt vlak na de start van de opnames. Meteen de basis van wat beloofd een uitstekende thriller te zijn, want gebaseerd op het populaire programma en een beetje ervaring van Bart zelf.

Michiel vond het jammer dat Bart zo vlug uit het spel lag, want hij lag goed in de groep en had een hoge Mol-factor die mogelijk ver zou raken in het spel. Hij schetste ons nog kort wat het programma in Vlaanderen te weeg had gebracht, er waren ruim 10.000 inschrijvingen voor de tweede reeks, en overliep samen met Bart het invulformulier dat Bart toen heeft moeten invullen voor productiehuis Woestijnvis. Hij schreef onder andere dat hij (in 1999) zichzelf binnen de 10 jaar als eigenaar zag van een beursgenoteerd bedrijf. Zover is het nog niet, maar hij is wel eigenaar van een kledingwinkel in Tienen.

De uitgever bedankt iedereen om aanwezig te zijn, ondergetekende heeft hiervoor zelfs een halve dag verlof genomen. En bood ons nog koffie en koffiekoeken aan. Er waren zelfs enkele vrouwen van Zeeland die speciaal voor de boekvoorstelling naar Overijse waren afgezakt.


Bart verkocht zijn eerste exemplaren en exclusief voor die dag zette hij zijn duimafdruk en zijn handtekening, en ze dan nog eens nummerde, ik heb nummer 8 gekocht, en als cadeau voor mijn broer nummer 9. Het is jammer dat ik nog in een boek bezig was, anders had ik het al uitgehad nu, maar De Mol is het eerstvolgende boek dat ik lees. Zonder twijfel een topper, en misschien zelfs de eerste in een reeks van Mol-thrillers. Al is dat laatste iets wat ik zelf hoop.

Door Johan Buts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten