zaterdag 10 maart 2018

In een donker donker bos van Ruth Ware


“Het geluid van een stoel die over leistenen tegels wordt geschoven. Iemand duwt de deur open.”


Nora wordt onverwachts uitgenodigd voor een vrijgezellenfeest van Claire, haar beste vriendin die ze ruim 10 jaar niet gezien heeft. Een weekend in een groot, modern huis op een afgelegen plek in het bos – de ideale kans voor Nora om de banden met haar beste vriendin weer aan te halen en het verleden te laten rusten. Maar dan, tijdens het vrijgezellenweekend, gaat er iets mis. Heel erg mis. Als Nora bijkomt in het ziekenhuis, weet ze niet meer wat er is gebeurd  – of wat ze gedaan heeft..

Het verhaal speelt zich af in 2 delen. In het ziekenhuis waar Nora ligt met geheugenverlies en in het huis midden in het bos voor haar geheugenverlies. Persoonlijk vind ik dat er teveel tijd en energie is gestoken in de opbouw van het verhaal in het bos en het vrijgezellenfeest en te weinig aan de opbouw van de spanning en de hoe en waarom die persoon vermoord werd.
Het verhaal is voor mij ook redelijk voorspelbaar en zodra ik iets las, bijvoorbeeld het vermiste mobieltje, wist ik meteen dat dat een rode draad in het verhaal zou zijn.
Op het moment dat Nora wordt ondervraagd door de politie gaat het verhaal ineens in een stroomversnelling. Ze “ontsnapt” uit het ziekenhuis en gaat terug naar het huis, waar ze heel snel haar geheugen weer terug krijgt. Ik vond dat wel erg snel gaan en ook jammer, had veel meer uitgediept kunnen worden. Ook vind ik het jammer dat er kleine foutjes gemaakt zijn, als bijvoorbeeld de achterdeur die een cruciale rol speelt in het verhaal en bij onderzoek van de politie is dat niet meegenomen.
Maar is het boek daarom slecht? Nee, dat vind ik niet. Het is geen onaardig verhaal om te lezen, je wordt toch op de een of andere manier getriggerd om door te lezen. Het leest lekker weg maar ik noem het geen superspannend, nagelbijtend boek, daarvoor komt het te langzaam op gang.
De uitwerking van de karakters is goed, je krijgt een aardig beeld van de personen in het boek. Al vind ik dat James hierin een iets betere rol had mogen krijgen. Hij wordt af en toe genoemd met een beetje uitleg maar hij speelt toch een hele belangrijke rol in dit geheel. Ook vond ik dat de relatie tussen James en Nora iets beter uit de verf mocht komen. Daardoor miste ik iets van klik tussen die 2. De sfeer had ook wel iets grimmiger gemogen, ze zitten immers in een diep donker bos.

Het plot was wel verrassend, die had ik niet zien aankomen. Maar de link van de moord had iets spannender gekund, net als de reden van de moord en de uitnodiging van het vrijgezellenfeest. Het wordt wel genoemd , maar meer tussen neus en lippen.
De kaft is sprekend, opvallend en zeker een goede link met het verhaal zelf.

Zal ik doet boek nog eens lezen? Nee dat absoluut niet. Het is een leuk tussendoortje maar geen boek voor in mijn boekenkast.

Tamara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten