donderdag 22 maart 2018

Boekpresentatie Ziva van John Winkel


Op zaterdag 17 maart toog ik naar Rotterdam waar ‘Ziva’ het thrillerdebuut van John Winkel, mijn studiemaatje aan De Schrijversacademie, het levenslicht ging zien. Aangekomen bij de locatie, Fenix Food Factory, dacht ik even verkeerd te zitten. De buitenkant toonde niet echt feestelijk al was deze dan wel weer thriller waardig. Eenmaal binnen stapten we in een andere wereld. Bosch en De Jong Boekverkopers, waar de boekpresentatie gehouden werd, is een onderdeel van een tot foodcentrum omgedoopte havenloods. De boekenplanken die je meteen bij binnenkomst aan de linkerkant ziet, ogen wat als een kringloopwinkel, in plaats van een standaard boekenzaak, maar passen perfect bij de opzet van het hele complex. In het pand zijn diverse winkeltjes annex restaurantjes. Veel verse, vaak lokale producten, die soms nog ter plekke worden geproduceerd, worden aangeboden in een wirwar van kraampjes en terrasjes.

John stond ons al vol trots op te wachten bij de ingang en met een enthousiast ‘Hoi Esther, wat fijn dat je er bent’ en een warme omhelzing kletsten we kort over deze bijzondere dag. Vrij snel liepen er een paar dozijn verwachtingsvolle mensen door het pand, te wachten op de aftrap van ‘Ziva’.
Uiteindelijk werd deze gegeven door de vrouw van John, die vol trots en met veel humor het jarenlange proces vertelde waar haar man, en zij, doorheen waren gegaan. Duidelijk was dat zij dit proces niet altijd samen hadden doorstaan. Waar zij met momenten graag had gezien dat de pen voor eeuwig aan de wilgen werd gehangen, en er meer tijd was voor echt samen, was Johns enige drive het realiseren van zijn droom. Een feest van herkenning voor schrijvers en hun partners. Mooi om te zien dat deze dag, het tonen van ‘Ziva’ aan de rest van Nederland en Vlaanderen, toch weer echt van hun samen was.
John sprak een kort woordje en vertelde waarom we juist op deze plek in Rotterdam stonden. ‘Ziva’ begint in een torenflat. De torenflat die zichtbaar is vanuit de Fenix Food Factory. Daarna reikte hij het eerste exemplaar van zijn boek uit aan Daan Remmerts de Vries, kinderboekenschrijver en docent aan De Schrijversacademie. Ook na het voltooien van deze opleiding bleef Daan een sparringpartner van waarde en gaf hij John de nodige tips en tops waardoor hij ‘Ziva’ kon voltooien.
Ook Daan nam het woord en met veel humor en respectvolle spot kreeg hij met regelmaat de lachers op zijn hand en maakte met zijn persoonlijke woorden een waardige afsluiting aan de presentatie.
Natuurlijk was het daarna ‘Ziva’ kopen en met een hapje en een drankje, allemaal ter beschikking gesteld door de diverse ondernemers van Fenix Food Factory, wachten op die handtekening en het persoonlijke woordje van John in mijn boek.
Wel jammer dat hij, door de stress, mijn naam vergat en ik hem die nog even in zijn oor moest fluisteren.

Esther 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten