dinsdag 27 februari 2018

Wat feitjes over A.J. Finn

De vrouw in het raam was al voor het op de markt verscheen 2 miljoen dollar waard. Tien grote uitgeverijen brachten allen een bod uit. En wat gaat de auteur er mee doen? Een ziektekostenverzekering regelen en ook een Franse bulldog kopen. Die laatste omschrijft hij als lelijk, grappig, klein en geschikt voor New York.
Pas enkele weken geleden drfde hij zijn baan op te zeggen. Dat was toen De vrouw in het raam op 1 binnen kwam in Amerika.

Waarom hij pas laat met een boek kwam, kwam door dat  hij in 2015 de diagnose bipolaire stoornis (borderline vroeger genaamd) kreeg en nieuwe medicatie slikte en zo uit jarenlange depressies raakte. Ook zag hij een film van Hitchcock waarin een man zijn buren begluurt met een telelens. Toen hij een vrouw aan de overkant ontdekte ging hij haar volgen. Zo ontstond ook het plot voor zijn debuut De vrouw in het raam.De Nederlandse film Spoorloos is de start van de voorliefde van A.J. Finn voor psychologische verhalen. Hij vindt Spoorloos spannend en psychologisch sterk onderbouwd met een passende ontknoping.
Hij vergelijkt zijn boeken met andere psychologische thrillers ,zoals Gone girl en Het meisje in de trein.
 Net als de Nederlandse Michael Berg weet hij dat de lezers graag een vrouw als hoofdpersonage willen lezen.

De auteur vindt dat dit soort boeken diepgang moet hebben. Goede boeken zeggen meer dan dat er letterlijk  verteld wordt. Zo zijn de thema's van zijn boek oa drankzucht, overspel, buren bespieden. Maar het gaat ook om kwetsbaarheid en eenzaamheid in het moderne leven.
Daniel Mallory is de echte maam van A.J Finn. Het klinkt altijd raar dat iemand een pseudoniem neemt en vervolgens al heel snel de werkelijk naam bekend wordt. Mallory dacht dat hij redacteur zou blijven. Hij wilde niet dat auteurs tegen zijn affiche in een boekwinkel zouden aanlopen terwijl hij hun boeken redigeerde.Bron: ADGeen opmerkingen:

Een reactie posten