dinsdag 9 januari 2018

Het meisje in het ijs van Robert Bryndza

Titel: Het meisje in het ijs
Auteur: Robert Bryndza
Publicatiedatum: 9 januari 2018
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
Aantal pagina's: 376

Achterflap
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?


Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Mening
Dat is 2018 nu eens goed beginnen met het lezen van Het meisje in het ijs.
Zo behoren thrillers te zijn: ongelofelijk spannend, steeds op het verkeerde been gezet worden, een stel logische verdachten, een spetterend einde, een lekkere schrijfstijl en goede personages waaronder een hoofdpersoon naar jouw hart. 

Deze hoofdpersoon Erica Foster is een stoer wijf met flink wat bagage. Oke, niet heel orgineel, want bijna elke thriller heeft wel een rechercheur met drank-, scheidings- of andere problematiek. Zij verloor een aantal maanden geleden haar man bij een inval waar meerdere collega's van hen het leven lieten. Ze gaat wer aan de slag met deze zaak, maar wordt niet door iedereen met open armen ontvangen.
Ze is eigengereid en gaat door op het spoor wat ze wilt, ondanks tegenwerking van hogeraf. In Engeland speelt het klassesysteem een nog veel grotere rol dan dat wij al gewend zijn. De vader van het meisje wat in het ijs werd gevonden is een hooggeplaatst persoon en probeert sturing te geven aan hoe en wat er wel of niet onderzocht moet worden.


'U hebt geen idee hoe het is om bevoorrecht op te groeien, rijk en invloedrijk. Het is als een drug, bedwelmend. Om te zien hoe mensen voor jou en je ouders terugdeinzen. Macht walmt uit je porien en besmet iedereen om je heen. Macht maakt corrupt, kapselt in, verleidt.. Hoe meer macht mijn vader krijgt, hoe meer hij vreest het kwijt te raken.'

De schrijfstijl van deze Robert Bryndza is zo heerlijk, dat je slecht kan stoppen met lezen. Ik baalde elke keer als ik echt even aan de slag met wat anders moest. Ik las het in een razend tempo uit en dat overkomt mij zelden. Bij de laatsts 79 bladzijden mocht niemand storen, telefoon werd ver weggelegd en  balend sloeg ik het boek dicht. Balend? Ja, soms is een boek zo heerlijk om te lezen met een zo goed bedacht plot van een auteur, dat je eigenlijk nog 300 bladzijdes zou willen. 
Een van de weinige boeken dat je razendsnel uit wil lezen, maar ook zo lang mogelijk zou willen laten duren. Maar het lukt je gewoon niet om langzamer te gaan.

Nu is Het meisje in het ijs pas het debuut van Bryndza en is in Engeland onlangs het vijfde deel uitgebracht en ik hoop dat de uitgeverij snel met een volgend deel gaat komen.

En het grootste minpunt van Het meisje in het ijs zal ik ook maar even benoemen: pak nu maar eens een volgend boek! Dat gaat altijd tegenvallen na zo'n boek.
 


Spanning, psychologie, leesplezier, schrijfstijl, plot zijn alle een dikke 5 waard.


Vijf dikke vette malse kraaien voor dit debuut!

Ink

Koop bij bol.com

4 opmerkingen:

 1. Ik had hem al op mijn lijstje staan.........en nu helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heb de recensie gelezen en zag wel 1 fout de hele tijd Erika (leuk mijn naam) en later staat er erica :-) maar verder door de recensie ben ik heel enthousiast geworden en lijkt me dit een erg spannend boek ik graag aan mijn collectie toevoeg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is weer zo'n boek waar ik echt naar uitkijk! Het boek winnen zou het helemaal geweldig zijn natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer.. van de taalfouten en andere fouten..

  BeantwoordenVerwijderen