vrijdag 19 januari 2018

Heb jij haar gezien? van Sophie Hannah

Titel: Heb jij haar gezien?
Auteur: Sophie Hannah
Uitgeverij: The house of books
Aantal pagina's: 280

Over de auteur:
Sophie Hannah (1971) is een Britse schrijfster van romans, kinderboeken, poëzie en thrillers. Ze is de dochter van een hoogleraar politicologie en een schrijfster van kinderboeken, en heeft zelf gestudeerd aan de universiteit van Manchester. Van 1997 tot 2001 was ze als "fellow" verbonden aan de universiteiten van Cambridge en Oxford.
Na enkele kinderboeken en tien poëziebundels debuteerde ze als thrillerschrijfster in 2006 met de psychologische misdaadroman Kleine meid. Dat was het begin van een overweldigend succesverhaal, en vandaag verschijnen Hannah's boeken wereldwijd in 32 talen en ruim vijftig landen. In 2014 publiceerde Sophie op verzoek van de familie en nalatenschap van Agatha Christie een nieuwe Hercule Poirot-roman, The Monogram moorden, die een bestseller was in meer dan 15 landen.
Ze woont samen met haar man, kinderen en hond in Cambridge, waar ze een Fellow Commoner is van het Lucy Cavendish College.

Achterflap:
Cara Burrows verlaat uitgeblust haar man en kinderen, en vlucht naar een wellnessresort. Als ze daar uitgeput haar hotelkamer betreedt blijkt die al bezet. Het foutje van de receptionist doet Cara twijfelen; het meisje dat ze springlevend in de kamer heeft gezien is iemand die ze niet gezien kán hebben: de vermoorde Melody Chapa, wier ouders een levenslange gevangenis uitzitten voor de moord op haar. Cara raakt verwikkeld in een web van leugens en intrige, een gevaarlijk web.

Cover:
Een intrigerende cover! Je ziet een silhouet van een vrouw/meisje in een fel oranje licht. De teksten “Heb jij haar gezien?” en “Ze is het bekendste moordslachtoffer van Amerika. Wat als ze niet dood is? vragen erom om het boek op te pakken en de achterflap te lezen.

Wat ik van dit boek vind:
Tot een bladzijde of zestig had het boek mij nog niet te pakken, ondanks de fijne schrijfstijl. Want Sophie Hannah kan de personen en omgeving zo goed omschrijven dat je het idee hebt er zelf rond lopen of de personen op straat zou kunnen herkennen. Daar ligt naar mijn idee ook de kracht van Sophie. Ze pakt je hand en neemt je mee in haar verhaal.
Toch zijn er ook ongeloofwaardige delen, zoals het feit dat een Britse vrouw een derde van hun spaargeld opmaakt aan een reis, in haar eentje, om na te denken, zonder dat het gezin, laat staan haar man, ervan op de hoogte is. Het zou mij niet lukken en ook niet in mij opkomen en ik geloof ook niet dat ik er mee weg zou komen. Maar goed, voor het verhaal, en daar zit je dan opeens middenin, pik je dat en lees je gretig verder.

Cara heeft het gehad met haar gezien en gaat opzoek naar antwoorden en daar kiest zij het prachtigste resort wat ze maar kan vinden in  Amerika voor uit. Na een lange reis komt Cara aan in het meest luxe resort Swallowtail. Van de luxe ziet ze op dit moment niet veel, zo moe is ze, het enige wat ze wil is slapen. Aangekomen in haar hotelkamer blijkt deze al bezet te zijn. Een man en een tiener meisje, liggen daar al te slapen als Cara zich in hun badkamer bevindt. Ze weet de man te overtuigen dat ze is, wie ze zegt dat ze is, en hij laat haar gaan. Terug bij de receptie, schrikt de medewerkster zo erg van haar fout dat ze Cara een upgrade geeft en wel de mooiste suite die ze hebben op het resort. Toch kan ze niet van al haar luxe genieten, het voorval zet haar hele vakantie en reden waarom ze op reis is gegaan, geheel op zijn kop. De reis was bedoelt om haar gedachten op een rijtje te zetten, ze had net haar gezin verteld dat ze zwanger is en zowel haar tieners als haar man, reageerde niet direct enthousiast. Door het gepieker heen, dwalen haar gedachten steeds af naar het meisje en haar rare knuffel “Poggy”.
Door een vreemde gast van het resort, die steeds blijft roepen dat ze haar gezien heeft, dat Melody Chapa op het resort is, legt Cara de link met het meisje uit de hotelkamer. Melody is zeven jaar geleden vermoord en haar ouders zijn daarvoor veroordeeld en zitten een gevangenisstraf uit. Het lichaam van Melody is nooit gevonden.

Heeft Cara echt Melody Chapa gezien? Heeft zij haar gezien?

Je moet even in het verhaal komen, maar dan ineens lukt het om de ongeloofwaardige, net te toevalligheden voor lief te nemen en geraak je in een psychologische thriller waarvan je het einde niet had kunnen voorspellen. (ik dacht zelf al vrij vroeg te weten welke kant het op zou gaan, maar ik had gelukkig ongelijk!) Sophie Hannah zet de karakters erg goed weg. Zo goed dat er een aantal personen zijn waar je je aan begint te ergeren.
Zo klungelig en ongeloofwaardig als het begin in elkaar zit, zo goed is het einde. Als je denkt te weten hoe het in elkaar zit, krijgt het verhaal weer een andere wending. Dit gebeurd een aantal keer en dan komt de ontknoping, die je niet, maar ook echt niet zag aankomen. Daarom krijgt dit boek van mij 3,5 kraaien!


Punten:
Originaliteit: 4
Leesplezier: 3
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 3
Spanning: 3
Plot: 4

Heb je haar gezien krijgt van mij 3,5 kraaien.


Lilian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten