zondag 21 januari 2018

De boekenkast van... Floortje Zwigtman

 Floortje Zwigtman (1974) debuteerde in 2001 met Spelregels, een jaar later volgde het spraakmakende Wolfsroedel. Haar passie voor negentiende-eeuws Londen kon ze kwijt in de trilogie Een groene bloem, waarvoor ze een aantal jaren onderzoek deed. Zwigtman ontving voor haar boeken vele prijzen, waaronder de Gouden Uil en de Gouden Zoen.
Wat heeft deze auteur zelf in haar boekenkast?


*Hoe divers is jouw boekenkast?

Behoorlijk divers! Op de bovenste plank van deze kast staat de non-fictie die ik voor mijn plezier of uit nieuwsgierigheid lees. Vooral verbaas-boeken, bijvoorbeeld over de wonderbaarlijke wereld van dieren en planten, monografieën over gekke maar fascinerende onderwerpen als kleuren, de stem of zelfs curry, boeken over Neanderthalers, ontdekkingsreizigers of UFO-believers…. Daaronder staat de fictie: Nederlands-, Engels- en Duitstalig. Als het even kan, lees ik een boek in de oorspronkelijke taal. Ik ben nu ook Spaans aan het leren, dus binnenkort verschijnen er ook Spaanse boeken op deze plank. De plank daar weer onder, is gevuld met research voor toekomstige romans: ooit wil ik eens een roman schrijven die in het Moorse Andalusië speelt en dus verzamel ik daar alvast boeken over, onder andere een heel fraai standaardwerk dat ik voor een prikje op internet heb gevonden… Verder rusten hier mijn volgeschreven notitieboekjes uit. Elke roman schrijf ik eerst met de hand, liefst in mooie, handzame opschrijfboekjes die altijd in een tas passen. Als ze vol zijn, komen ze hier terecht. De onderste plank is gevuld met boeken die ik gebruik bij de roman die ik op dit moment aan het schrijven ben en die zich afspeelt in het oude Rome. Die onderste plank heeft de neiging zich te vullen met meer boeken dan er eigenlijk op passen, maar ook op de bovenste planken staan de boeken vaak twee rijen dik.

*Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?

Kijk eens: wat denk je? ;-)
Ooit waren mijn boeken wel volgens een systeem geordend, maar plaatsgebrek heeft daar een eind aan gemaakt. Ik ben een book hoarder. Er staan nog zo’n vijftien boekenkasten in huis… ook allemaal barstensvol! Als het te erg wordt, houd ik opruiming, maar meestal ontbreekt de tijd.

Before they pass away  bovenin



*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?

Ik houd erg van bijzonder geïllustreerde boeken. Before they pass away van Jimmy Nelson is zo’n boek, vol met foto’s van bedreigde volken in schitterende kleuren. Het heeft een ereplekje in de kast in mijn vakantiehuis. Verder vind ik Zijde van Alessandro Baricco met illustraties van Joelle Dreidemy een prachtboek. En ook een geïllustreerde versie van Krabat van Otfried Preussler is zo’n tentoonstellingsboek dat regelmatig op een standaard wordt gezet.

*Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen?

Niet in deze kast. Waar heb ik het ook alweer gelaten???

*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?

Zo één à twee keer in het jaar maak ik een kritische ronde langs mijn boekenkasten. De boeken waarvan ik zeker weet dat ik ze niet nog eens ga lezen, gaan dan naar het antiquariaat. Herleeswaarde is het bewaarcriterium.

*Lees je veel?

Elke dag, voor werk en voor plezier. Omdat ik historische romans en non-fictie schrijf, besteed ik erg veel tijd aan research. En daarnaast lees ik graag romans, uit liefhebberij, maar ook omdat sommige boeken je aan het schrijven zetten. Die zijn zo mooi geschreven: dat wil jij óók!

*Waar lees je het allerliefste?

Heel decadent: in bed of op de sofa.

*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?

Ronja de Roversdochter was een favoriet, net als de Paulus de Boskabouter-boeken van Jean Dulieu, allebei met schitterende illustraties van donkere wouden. Ik las veel uit de schoolbibliotheek, maar de echte favorieten heb ik later wel in de boekhandel opgespoord.

*Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?

O ja! Maar mijn ouders waren allebei al wat ouder, dus ik las de boeken van een vorige generatie: de avonturen van Bob Evers en zelfs de verhalen van W.G. van der Hulst. Pas op de basisschool heb ik Astrid Lindgren, Thea Beckman en Roald Dahl ontdekt.

*Leen je wel eens boeken uit?

Ja, maar alleen als ik weet dat ik ze terug krijg! Ik ben een nogal jaloerse boekbezitter. Ik gun ze niet zomaar iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten