maandag 15 januari 2018

Boekenduel met Afgekocht van Nancy Elferink

Nancy Elferink, geboren en getogen in het mooie Borne. Inmiddels echtgenote en moeder, maar nog altijd wonende in het oosten van ons land.Als kind was zij al erg creatief. Voornamelijk met tekenen en knutselen, maar ook op jonge leeftijd schreef zij al graag korte verhalen en gedichten.In september 2017 behaalde zij met haar verhaal de longlist in de Droomverhalen wedstrijd van uitgeverij aquaZZ.

Afgekocht is het tweede boek van Nancy Elferink wat uitgekomen is. Het eerste boek, Cliff van Fishersbay kwam onder haar meisjesnaam, Nancy van Brakel, als selfpub uit bij Free Muskateers.
Afgekocht is eind november 2017 uitgekomen als paperback met 342 bladzijden bij AquaZZ.

De deelnemers aan dit boekenduel zijn Renee Snijder en Ink KroonVoor het lezen…

Ink:

Ik zag de omslag steeds op mijn mobiel voorbij komen en kon er niets van maken tot ik hem als boek in handen kreeg. Een intrigerende foto blijkt het te zijn. Orgineel en aandacht trekkend.

Renée:
Ik moest even goed kijken wat het nou allemaal precies was op de cover. Ik zag een jongen zitten in een positie waaruit ik de conclusie trek dat hij verdrietig is. De rand er omheen is me eerst nog wat onduidelijk, maar dan zie ik dat het een gat in de wand is.
Wat zou er gebeurd zijn?
De achterlap verteld mij over een huis waar iets vreemds gebeurd is.
Het lijkt me spannend, maar de kreet psychologische thrillerroman doet mij denken dat ik die spanning vooral in het psychologische zal gaan vinden.
Ik ben benieuwd.


Het verhaal…
Familie van Brakel verhuist van de stad naar het platteland naar een woning waar behoorlijk aan geklust moet worden. Het lijkt de famile heerlijk om in een dorp te wonen waarbij onderlinge contacten nog de gewoonste zaak van de wereld zijn. Het blijkt echter al snel dat de familie in het dorp ontlopen en genegeerd wordt. Bovendien gebeuren er wonderlijke op dat moment onverklaarbare dingen in het huis…
Het blijkt een huis met een verleden te zijn.

Tijdens het lezen...


Ink:
Het boek start met een jongen waar duidelijk kindermishandeling speelt. De stukken met Sjakie staan schuin gedrukt en worden in ik vorm verteld.
Het verhaal leest lekker weg in een makkelijke schrijfstijl met niet te veel moeilijke woorden.
In de verhaallijn met Sjakie die nogal jong is vind ik de gedachten niet altijd even congruent. Ik snap de reden van de auteur die ietwat te snel wat duidelijk wil maken, zoals bij het zichzelf snijden en de uitleg waarom. Maar een kniesoor die daar oplet.
Tijdens het lezen gaan je gedachten veel kanten op wat er toch met het huis Meijershof aan de hand kan zijn. Wat is de bedoeling van de vreemde buurman? Wat heeft toch die Sjakie met het verhaal te maken. Hoe gaan de verhaallijntjes toch samenkomen?
Wat is afgekocht eigenlijk? Afkopen is i n één keer een bedrag betalen om af te komen van een verplichting zegt Google
Sjakie roept ,door wat Nancy schrijft wat hem overkomt in het huis waar hij opgroeit, zwaar medelijden op. Zeker daar het mij laat denken aan het werk waar dit dagelijkse kost was.

Renée:
Het verhaal leest aangenaam. Je wilt weten wat er met het huis is. Je wilt weten wat er gebeurt is en wat de personages in het boek ermee te maken hebben. De hoofdstukken worden elke keer afgesloten met echte cliffhangers die er ook voor zorgen dat je verder wilt.
Er zijn wel erg veel personages in het boek. Ik moest steeds even goed nadenken van wie is dit nou ook alweer.
Het verhaal wordt al spannender en spannender. De 2e helft was in sneltreinvaart uit. Ik wilde het boek niet meer opzij leggen. Je raakt steeds meer betrokken bij de familie van Brakel. Gaat het goed komen met de familie binnen het dorp. Blijven ze in het huis of keren ze terug naar de stad of keert zelfs het noodlot zich helemaal tegen ze.
Het einde kreeg een wending die ik eigenlijk al aan zag komen, maar dat neemt niet weg dat ik het een goed plot vond.

Na het lezen

Ink:
De korte hoofdstukken laten je vrij snel door het boek gaan. Het werkt perfect om steeds nog even verder te lezen dan je van plan was. Zo is het boek al snel uit.
Op  de helft van het boek wordt duidelijk wie in ieder geval de volwassen Sjakie in het boek is. Ik heb twijfel of dit niet veel te snel voorgegeven wordt. Kan de spanning er zo wel inblijven. Maar Nancy stuurt je een bepaalde richting in en je voelt alle puzzelstukjes inelkaar vallen. Totdat...je fout bleek te zitten. Goed op het verkeerde been gezet. Zelfs zo dat ik nog even contact op nam met de schrijfster.
Wel heb ik een voor mij minpunt op te merken en daarbij heb ik tijdens het lezen rekening gehouden met dat ik meer thuis ben in de jongerentaal ( dus de straattaal), maar wat staat er een enorme rij ouderwetse woorden in het boek. Alsof ik heel wat jaren teruggeworpen werd. Woorden als ergens van smikkelen, een grietje of een knakker.
Een vriendin die veel hoger in het land woont, vertelde dat bij hun het gewone dagelijkse woorden zijn. 
Ook komen er een stoot mensen in voor die dan ook nog weer familie op 1 of andere wijze zijn, dus wel wat opletten.

Renée:
Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Volgens de omschrijving op de cover is het boek een Psychologische thrillerroman. Naar mijn idee mag het ook zeker de titel thriller dragen en toch denk dat het boek voor roman liefhebbers ook een aanrader is. Voor een breed publiek dus.
Het taalgebruik is ook echt uit de omgeving waar het boek zich afspeelt. Goed gedaan.
De karakters uit Afgekocht komen echt tot leven en je hebt echt met de mensen te doen. Je wilt ze wel influisteren uit welke hoek het gevaar komt.  Je wilt verder lezen. Hoe gaat het aflopen. Komen ze levend uit de strijd.
Nancy kom maar snel op met een volgend boek.

Conclusie

Ink:
Een prima boek dat lekker wegleest met mooie plotwendingen tot een goed plot verwerkt. Wel echt te veel personen in het boek waardoor je regelmatig denkt wie was dat dan ook alweer. Het woordgebruik is heel persoonlijk mijn minpunt. Iemand die veel meer op de hoogte is dan de doorsnee 40 plussers van jongerentaal , zal zich eerder storen aan ouderwetse woorden .  Maar misschien als je hoog rechts in het land woont, geniet je misschien juist weer extra. Denk ik.
3 kraaien van mij.

Renée:
Gezien mijn leesplezier, maar toch wel een verwachtte plot voor mij geef ik Afgekocht van Nancy Elferink een dikke 3 ½ kraai.

1 opmerking: