maandag 25 december 2017

De favoriete boeken van 2017 door onze Zuiderbuurrecensent

Krijg je eind november een berichtje van Ink met de vraag : Zeg, kan jij misschien eens jouw boeken top 3 van 2017 samenstellen ?  Overenthousiast zoals ik ben antwoord ik ‘Tuurlijk’ !   
Nu zijn we reeds december en zijn de titels zo door mijn kop aan het razen.  Een top 3 … ‘ons’ Ink denkt dat dat makkelijk is, maar euh … niks is minder waar.   
2017 … welk boek ‘popt’ zo op in mijn hoofd ?  ‘Meedogenloos’ van Scott Bergstrom.   
5 seconden later.   Oh, maar ‘De varkens’ van, de voor mij toen nog onbekende, Koen van Wichelen was toch ook een verrassende ontdekking. 
10 seconden later.  Sterre Carron toverde dit jaar nochtans ook weer 2 pageturners van jewelste tevoorschijn.  Zowel ‘Carta’ als ‘Puta’ deden je weer sidderen en beven.  En mijn hart ging weer vreselijk tekeer als ik de passages over Bert (en mezelf) las :-) 
15 seconden later.  Oh wacht, ‘Deal’ van Johan Deseyn en ‘In de val’ van S.L. Grey waren ook toppers ! 
20 seconden later.  Straks vergeet ik ‘Clownkiller’ van Perceval nog te vernoemen.  Een Vlaamse thriller met een serieuze dosis humor … me like. 
Enkele dagen later : potverdorie, ‘Negendoder’ van Ule Hansen was het eerste boek van 2017.  Een thriller die zelfs in mijn lijst ‘beste allertijden’ staat. 
Nog enkele dagen later : AaaaarghInki, ik trek bijna al mijn haren uit mijn hoofd !  Wat doe je me toch aan ?   
Dus beste noorderbuur, ik lap jouw bericht aan mijn been … ik maak er een top 5 van !  Dat verdien ik vanwege de kopzorgen die je me gaf èn dat verdienen de auteurs die deze vernoeming waard zijn. 

1.       Meedogenloos van Scott Bergstrom.   
Een YA-thriller om U tegen te zeggen. ‘Meedogenloos’ is het eerste deel in de Cruelty-reeks rond de weerzinwekkende Gwendolyn.  Wanneer haar vader plots verdwijnt ontpopt ze zich van een nobody tot een temperamentvolle doorzetter.  Een hachelijke, gevaarlijke zoektocht doorheen Europa.  ‘Meedogenloos’ is een harde YA-thriller, het personage  van Gwen is zeer goed weergegeven  waardoor je je als lezer direct verbonden voelt met haar.  Het kaft is om  van te smullen (ja, hier ben ik weer met mijn zwakte voor covers) en het blauwe lettertype geeft het verhaal een erg apart cachet !  In mei 2018 komt het 2de deel, nl. ‘Hebzucht’ uit…een boek waar ik ENORM naar uitkijk ! 

2.       Negendoder van Ule Hansen.  
Deze afgrijselijke thriller is een topper.  Ik geef eerlijk toe dat ik 2 pogingen ondernomen heb om te starten in dit boek, maar de tweede maal zat ik direct in het verhaal.  Ule Hansen (een schrijversduo) neemt de tijd om een bastion aan personages te introduceren.  Maar eens je mee bent, is het smullen van de conversaties en (ja sorry, maar daar hou ik nu eenmaal van) misselijkmakende passages.  Het plot komt als een dief in de nacht tevoorschijn en voor je het allemaal goed beseft is deze klepper uit. 



3.       Het noordwater van Ian McGuire. 
De schrijver neemt je mee naar de walvisvaart in 1859 (Engeland).  Het verhaal is rauw en hard, maar oh zo levendig beschreven.  Zeker geen boek voor tere zieltje, want er komt best wel wat dierenleed in voor.  Doorzettingsvermogen, fraude, misbruik, … onderwerpen die McGuire niet uit de weg gaat en (nogmaals) zeer cru neerpent. 





4.       Slender man  van Guido Eekhaut 
Een donkere cover die me direct aantrok.  En het is ook dat grauwe dat Eekhaut als een constante in zijn verhaal gestopt heeft.  Het verhaal speelt zich af in Londen, waar Charlie samenwoont met haar vriendin Nicky.  Toevallig ziet Charlie een moord gebeuren in het appartement bij de buurvrouw of beeldt ze zich dit maar in ?  De auteur hanteert een zeer leuke schrijfwijze en heeft het vermogen om vanaf de eerste bladzijde een onderhuidse, ondraaglijke spanning in het verhaal te weven waardoor het levendige Londen iets minder hip lijkt. 




5.       Ken mij niet van Nadine Barroso. 
Don’t judge a book by its cover … ofwel hou je van deze cover ofwel vind je deze maar niks.  Zeer beklijvend verhaal dat mede dankzij de prachtige schrijfstijl van Barroso een topper is van het voorbije jaar.




Dus medelezers tot hier mijn top 5, die trouwens in onwillekeurige volgorde werd gerangschikt.  En eigenlijk meer een top ik-weet-niet-wat is geworden, want de boeken die ik eerst heb vermeld behoren eveneens in mijn tiplijst van 2017 !

En nu aftellen naar dat nieuwe jaar waarin waarschijnlijk weer tal van nieuwe boeken en verrassende ontdekkingen de lijst van 2018 zullen aanvullen.  Een nieuwe Sterre Carron, ‘Krijtman’ (C.J. Tudor), ‘Dochter van het moeras’ (Karen Dionne), ‘Vogelvrij’ (Kasper van Beek), … Het wordt weer een topleesjaar ik voel het ! 

Ann



Prettige feestdagen iedereen en maak er een boektastisch jaar van !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten