zondag 26 november 2017

Zodiac van Sam Wilson

Titel: Zodiac
Auteur: Sam Wilson
Uitgeverij: The House Of Books
Aantal pagina's: 412


Over de auteur: Sam Wilson heeft meerdere televisieprogramma’s geschreven, ontwikkeld en geregisseerd. Door The Mail en The Guardian werd hij benoemd tot een van de ‘Top 200 Young People’. Hij woont in Kaapstad en Zodiac is zijn thrillerdebuut.


Achterflap:
Stel je een samenleving voor waarin mensen zijn ingedeeld naar hun sterrenbeeld en waarin status wordt bepaald bij de geboorte. Een serie uitzonderlijk brute moorden, zetten de hele gemeenschap op zijn kop. Alle ogen zijn gericht op inspecteur Jerome Burton en sterrenkundig profiler Lindi Childs. Samen belanden ze in een duistere geschiedenis van verraad, vergane liefde, gebroken beloften en een verwoestende waarheid die de samenleving dreigt te ontwrichten...


Wat ik van dit boek vind:
Vreemd, maar wel erg lekker. Dat is het eerste wat in mij opkomt als je vraagt wat ik van dit boek vindt.
Eerst worden de sterrenbeelden beschreven, wat hun status is en wat voor werk ze over het algemeen doen. Het lijkt verwarrend en niet echt een lekker begin van een boek, al deze tekens in je op te moeten nemen. Maar gaande weg, kom je in het verhaal en neemt Sam Wilson je mee in een wereld waarin je sterrenbeeld alles bepalend is. Ouders plannen hun zwangerschap zo, dat hun kinderen net als zij onder hetzelfde sterrenbeeld geboren worden. Als je afwijkt van deze norm, dan ben je een buitenbeentje en dat wil je niet.

Het boek bevat twee verhaallijnen die uiteindelijk samen smelten. Het verhaal van Jerome Burton, de inspecteur die een reeks brute moorden probeert op te lossen. Dit doet hij in samenwerking met profiler en sterrenkundige, Lindi Childs. De twee zijn aan elkaar gewaagd en zeker niet elkaars eerste keuze.
Het begint met de brute moord op hoofdcommissaris Williams, die in zijn eigen tuin in een graf ligt. De getuige is van de aardbodem verdwenen en maakt de zaak direct gecompliceerd.
Gaande weg het onderzoek stuitte Burton en Lindi op geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Als er een nog moord gepleegd wordt onder soortgelijke omstandigheden, weten ze dat ze in de goede richting aan het zoeken zijn. Ze ontvangen daarbij de hulp van een stel geeks die veel op het web te vinden zijn en meer boven water krijgen dan anderen.

De andere verhaal lijn is die van Daniel Lapton, een zoon van een rijke zakenman. Na de dood van zijn vader is Daniel eigenaar van het familiebedrijf en is het kapitaal wat daar aan vast zit van hem. De druk die dat met zich meebrengt, maakt hem dood ongelukkig. Als Daniel erachter komt dat hij een dochter heeft zet hij alles op alles om haar te vinden. De zoektocht naar zijn dochter zorgt voor afleiding en geeft hem de kans iets op eigen kracht te doen. Het gaat niet zonder slag of stoot, maar dat hij op zoveel weerstand zou stuiten had hij niet verwacht. Er komen meer vragen dan antwoorden boven drijven, omtrent het leven van zijn dochter. Hoe meer hij graaft in haar verleden, hoe meer mensen hij tegen zich in het harnas jaagt.

Sam Wilson zet een verhaal neer met liefde, haat, kansen en verdeeldheid. Verdeeldheid die gebaseerd is op de sterren. Het sterrenbeeld waaronder je geboren bent, bepaald je status en toekomst. Deze verdeeldheid brengt achterdocht en haat met zich mee. Ik heb even aan het boek moeten wennen, maar hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe sneller ik ging lezen.
Tot het einde blijft de vraag, hoe komen deze verhaallijnen samen? En als ze dan samen komen, wil je eigenlijk opnieuw beginnen met lezen, met de kennis die je dan hebt, Echt subliem gedaan. Ik vind het een mustread.


Punten:
Originaliteit: 5 
Leesplezier: 4
 Psychologie: 4 
Schrijfstijl: 4 
Spanning: 4 
Plot: 5


Zodiac krijgt van mij 4 kraaien


Lilian
Koop bij bol.com
Lilian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten