maandag 27 november 2017

Nacht en Nevel van Deflo

Titel: Nacht en Nevel
Auteur: Deflo
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Jaar van publicatie: 2017
Pagina's: 320


Achterflap:


Luc Deflo schreef een ultraspannende thriller die u vanaf pagina 1 tot pagina laatst in de ban zal houden. Het verhaal draait om een pedofiele pastoor, tevens travestiet, die op een dag 'per ongeluk' aan het moorden slaat. Toch ontsnapt hij aan een veroordeling, met de hulp van anderen. De pastoor denkt ermee weg te komen, tot de vader van een slachtoff er aan een moordende wraaktocht begint. In die razende raid spelen nog twee mannen een hoofdrol: de onschuldige Reginald die tegen zijn wil betrokken geraakt in een verhaal van extreem geweld, en een agent van de Staatsveiligheid. Wat volgt is een bloedstollende ontknoping waarin de vergelding diepe sporen nalaat.


Mening:

Al die jaren lazen altijd teamleden de boeken van Deflo als er weer eens eentje verscheen. Die man lijkt sws onuitputtelijk qua verhalen te zijn, want hij heeft al een enorme lijst met boeken , maar de stroom is ook nog geheel niet beeindigd. Ik ga dus bekennen dat ik lang geleden een Cel 5 serieboek las en daarna tot Nacht en nevel niets meer. Dit kwam niet omdat het boek niet beviel, maar daar er zoveel uitkomt altijd en zoals gezegd anderen de recensies maakten.
De achterflap lezende moet ik zeggen, dat die tekst mij wel afschrikt. Ietwat veel over de top een pedofiele pastoor die ook nog travestiet is? Wat kunnen we nog meer bedenken? Dat hij eventueel nog in transitie zou zijn gegaan? Ik vond het al zo lachwekkend, dat ik even een mindset moest maken bij aanvang lezen.

Ik heb ontzettend gelachen om de schlemiel Reginald, een chauffeur die opeens uit zijn saaie bestaan wordt gerukt en een soort van ontvoerd. Onder druk van.. Die op moordpad geslagen is, moet hij chauffeuren. Hij heeft geen idee wat er allemaal aan de hand is tot op het einde ook bij hem de lichtknop wordt aangezet. 

Deflo liet mij niet alleen lachen maar ook zeker gruwelen. Nu is een onderwerp als kindermisbruik op zich een gemakkelijk onderwerp om mensen te laten gruweln. Weinig mensen zullen niet even slikken bij wat Deflo op papier heeft gezet, dus perfect ingredient voor een thriller. Maar hij maakt de machtsverhoudingen zo werkelijk realistisch dat ik bij tijden met kromme tenen van boosheid zat. Geld en macht ( wat natuurlijk de ideale combinatie al is om verschillen te laten voelen) zorgen voor weerzinwekkende gebeurtenissen. De vader die zijn zoontje aflevert en buiten zijn shaggie rookt...man wat voor mij gelukkig onbegrijpelijk wat armoede kan doen. 
Sws benoemt Deflo seks nogal expliciet en daar durf je bijna niks van te zeggen, bang als burgertrutje over te komen. Iets minder mag wel van mij. Teksten als schuimende poesjes vind ik eerder orinair dan opwindend. Maar de vele Vlaamse fans vreten de boeken, dus men zal er van smullen.
Hoe de dader langzaam zijn uitgedachte plan uitvoert, ga je langzaam aan in de loop van het verhaal begrijpen. Letterlijk en figuurlijk! En hoe het verhaal dan afloopt met onze schlemiel...vind ik mooi bedacht

Nu benoemt elke Nederlander die een Vlaams boek bespreekt de worsteling met de andere woorden die onbekend zijn. Het blijft een reden waarom de Vlaamse boeken moeilijk opgepakt worden. Ik ben van mening dat er zelden een woord is wat uit de context niet opgemaakt kan worden wat het betekent. Ja, er staan voor mij onbekende woorden in. Maar vooral de scheldwoorden zijn duidelijk als minachting bedoeld en je doet er leuke nieuwe woorden mee op. 


Kortom: Deflo liet mij lachen, maar vooral gruwelen van zijn verhaal. Dat als schrijver voorelkaar krijgen, zegt veel over zijn schrijfkunsten. Je mee laten leven met een dader en je jezelf zaken gaan afvragen als wat jij zou doen of hoe jij reageert als je iets zou vermoeden levert tegenstellingen op in jouw eigen hoofd tijdens het lezen. Het verhaal leest snel door de manier van schrijven. Op het eerste gezicht eenvoudig geschreven, maar tussen de zinnen door komt er verdieping daar je je eigen waarden en normen bekijkt. Dat het van mij iets minder grof had gemogen is een persoonlijk iets. Het maakt het verhaal voor mij niet intenser. Integendeel misschien zelfs.

Dat deze Deflo mij zeker zijn volgende boek zal gaan laten lezen staat vast, omdat hij mij zeker verraste met zijn verhaal.

Plot 4

Spanning 4
Originaliteit 4
Leesplezier 4
Psychologie 4


Vier kraaien voor Nacht en Nevel


1 opmerking: