dinsdag 26 september 2017

Isa Maron ondervraagd

Moet ik Isa Maron nog voorstellen? De schrijfster van een van Nederlands beste thrillerserie? Nee toch zeker? Ik mocht haar een aantal vragen stellen


*Hoe heb je gewerkt aan een vier boeken durend plot?

Ik heb eerst een synopsis geschreven van het hele verhaal, waarin ik de verhaallijnen van alle vier de boeken uitgewerkt had. Ik maak vaak allerlei aantekeningen van te voren, maar in dit geval ben ik gewoon gaan schrijven. Gedurende het proces heb ik wel allerlei geheugensteuntjes opgeschreven, over leeftijden, jaartallen, uiterlijke kenmerken  van personages en over de spanningsboog, dus over welke informatie waar in het verhaal naar voren komt.

Ik heb ook een apart document met allerlei feiten, nieuwsberichten, websites - met informatie die ik in het verhaal gebruik.
Ritueel en Eindspel heb ik zonder al te veel aantekeningen geschreven. Het verhaal zat toen al zo stevig in mijn hoofd dat dat gemakkelijk ging. 


*Wanneer kwam dit idee in je op ?


Ik wilde graag een serie schrijven zodat ik de personages wat langer bij me kon houden. Het idee voor het verhaal ontstond toen ik bij de pont in Amsterdam Noord stond en ik me bedacht dat daar in de 18e eeuw het galgenveld van de stad lag. Ik zag een lijk voor me, niet aan een eeuwenoude galg, maar aan een lantaarnpaal. Zo begon het verhaal in mijn hoofd. Later droomde ik het sterke beeld dat aan het eind een rol heeft. Een nachtmerrie was dat, kan ik wel zeggen.


*Bij de start van je serie , begon er gelijktijdig een tv serie die niets met jouw boeken re maken had, maar opvallend veel elementen had die ook bij jou voorkwamen. Zo hing er ook iemand aan een lantaarnpaal bijvoorbeeld.   Hoe kijk je daar nu op terug?


Dat was heel gek! Allerlei mensen stuurden me berichtjes. Een lijk aan het IJ, een rechercheur die recent uit Zuid naar Noord is verhuisd en een puberdochter heeft die Roos heeft en met wie ze een moeizame relatie heeft, een stille tocht door Amsterdam - een aantal details kwamen 1-op-1 overeen. Maar verder is het verhaal heel anders. Simon de Waal (die het scenario voor de televisieserie schreef en bij dezelfde uitgeverij uitgeeft) had het over ‘parallele creativiteit’. Ik geloof wel dat een idee in de lucht kan hangen en dat het door meer mensen tegelijk opgepikt wordt.   


*Is het niets voor jou een scenario te gaan schrijven?



Dat zou ik graag eens proberen. Ik heb er wel les in gehad, dus ik ken de basics. Op dit moment werk ik aan een luisterserie voor Storytel. Dat is al een beetje weg van het boek, en een klein stukje richting scenario in die zin dat het meer om handelingen gaat: actie en dialoog - en minder om beschrijvingen. Beschrijvingen zijn minder dynamisch, zeker als je ze voorleest. Dialoog en handelingen zijn interessanter voor audio en natuurlijk geldt dat al helemaal voor scenario.


*Lees je zelf graag series? Welke en waarom?


Ik vind het heerlijk als ik een wereld ontdek en dat het dan mogelijk is om wat langer dan één verhaal in die wereld te blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan Lord of the Rings, Harry Potter, De Hongerspelen, de series van Karen Slaughter. Voor wat betreft genres ben ik een veelvraat. Ik houd van crime, thrillers, fantasy, non-fictie, young adult - van alles.



*Hoe zou je Kyra omschrijven. Ze riep in deel 1 bij veel mensen irritaties op. Heb je haar willen aanpassen


Haha, ja veel mensen vonden Kyra irritant, maar dat mag. Ze is een eigenwijze, eigengereide en slimme jonge vrouw - een beetje op zichzelf. Ze is niet arrogant, maar alles wat ze denkt en doet is wel vol overtuiging. Tegelijkertijd is ze heel kwetsbaar. Ze voelt zich buitengesloten in het gezin, kan geen goed contact met haar ouders krijgen en mist haar oudste zus die vermist is geraakt heel erg. Ze denkt soms te diep na over dingen, en de pijn die mensen elkaar aandoen raakt haar erg. Maar dan schudt ze dat weer met alle overmoed van een jong mensen van zich af en stapt in een valkuil….

Ik heb haar niet willen aanpassen, maar wilde haar bijna nóg irritanter maken. Ik word altijd een beetje dwars als mensen me naar het midden van de weg willen duwen. Maar ik heb haar gelaten zoals ik haar bedacht heb. In het eerste boek is ze nog een beetje een jonge hond. Ze neemt teveel risico’s. Dat impulsieve blijft ze houden, maar in de loop van de boeken wordt ze wel wat rustiger en verstandiger. Dat was van te voren de bedoeling en ik vind dat bij haar passen. 

*Legt de positieve opmerkingen een zware druk?


Nee, ik vind het prettig als er ergens druk op ligt. Dus het is wel een druk, maar ik ervaar hem niet als zwaar. Toen ik aan de serie begon wilde ik persé dat elk volgend deel beter zou zijn dan het voorgaande. Gekscherend riep ik: een 7, een 8, een 9 en een 10 wil ik! Dus ik leg mezelf die druk ook op. Dat de omgeving dat ook doet vind ik geen probleem.


*Heb je al in je hoofd wat je wil proberen nu na De Noordzeemoorden?


Ik ben nu bezig met een serie voor Storytel (10 afleveringen van een uur) en ik werk aan een nieuwe thriller. Geen Noordzeemoorden, een stand alone verhaal. Ik weet al precies wat er in dat boek gebeurt en er staan al losse stukken op papier. Ik heb heel veel zin om binnenkort full time aan de slag te gaan met dat verhaal.


*Gaan Maud en Kyra een nieuw avontuur aan ooit?


Misschien wel. Zelf zou ik het wel leuk vinden, maar het moet wel echt goed zijn anders doe ik het niet. Ik heb het begin beeld al in mijn hoofd. Nu het einde nog. Misschien komt het wel nooit. Ik weet het niet.


*Welk boek van jezelf zie je liever diep in een grot begraven of ben je trots op alles?


Hahahaha. Ehh… ik ben trots op alles, maar als ik teruglees dan zou ik die eerste boeken wel anders aanpakken denk ik. Maar dat is gewoon de ontwikkeling die je als schrijver doormaakt. gelukkig maar. 


*Je had ver voor de hype erotische boeken verhalen. Is het iets om dat boek te herschrijven en opnieuw uit te brengen?


Toen fifty shades zo’n succes was heb ik wel bij de uitgever gevraagd of het niet opnieuw uitgebracht moest worden, maar volgens mij wilde de boekhandel het niet inkopen. Het was toen ineens een hype en heel veel auteurs begonnen met erotische verhalen. Ook Esther Verhoef heeft het geprobeerd, maar dat is volgens mij nooit echt een succes geworden. Mijn boek Passiespel is niet echt te vergelijken met Fifty Shades. Dat is een romantisch verhaal, ik vond het een beetje flauw. Passiespel is veel donkerder, duister. De bedoeling is dat je gedurende het boek steeds denkt: houd er toch mee op, loop weg!


*Wat wilde je vroeger graag worden?


Actrice. Niet omdat ik bekend wilde worden, maar omdat ik een rol wilde spelen in grootse en meeslepende verhalen. Toen al eigenlijk… nu ik er over nadenk.


*Waar was het besef dat je een schrijftalent had?


Ik heb altijd verhalen willen schrijven. Deed dat als kind ook al trouwens. Ik heb er wel lang over gedaan om aan die innerlijke noodzaak toe te geven. Ik vind dat ik te lang bezig ben geweest met het hebben van een baan, geld verdienen in een dienstverband. Ik dacht took niet dat ik het echt zou kunnen. Of: ik wist wel dat ik een verhaal zou kunnen schrijven, maar ik had nooit gedacht dat het zo goed zou lukken.


Even wat andere vragen

*Welk drankje pak je als je wat wil vieren?

Bubbels! Of een gin-tonic of zo. De laatste tijd drinken we thuis wel eens een apekool spritz als er iets te vieren is. Lekker knaloranje en heel gezond met al die sinaasappelschijfjes ;)


*Wat is je quilty pleasure op snoepgebied?


Mergpijpjes. Zo zoet dat het glazuur van je tanden springt en je van al die suiker een rondje door de kamer gaat spinnen. Ik kan er twee op en dan ben ik misselijk. Ik koop ze eigenlijk nooit...

*Welk nummer heb jij het meest aangeklikt op Spotify?


Ik luister niet zo veel muziek. Ik ben altijd blij als het even rustig is om me heen. De kinderen hebben wel vaak muziek op en dan luister ik mee: John Mayer, Ben Howard, Selah Sue. Zelf luister ik ook Anouk, Bløf, Racoon, en oudjes zoals Stevie Wonder.

*Wat heb je als achtergrond op je mobiel?


Een foto van onze hond Laika. 


*Wat neem jij voor 3 dingen mee naar een eiland waar verder geen mens zal zijn?


Een oneindige boekenkast, een oneindig volle koelkast en mijn gezin. Wel een beetje zielig voor hen...



*Jouw maaltijd waar je iedereen blij mee maakt is


Goed gevulde lasagne….


*Voor welke Bekende man heb je wel een weekje thuis ruzie over?


Hahahaha. Matthew McConaughey. Maak ik thuis graag ruzie over. Maar dan zou hij dan ook moeten willen en daar twijfel ik wel aan… :)



*Welk fout liedje kan jij voluit meezingen?


Kleine jongen van Andre Hazes.


*Komt het nog goed met Ajax denk je?


Ajax is groter dan de mensen die het bedrijf en het team leiden. Het is zo’n grote organisatie en de belangen zijn zo groot dat er altijd verschillende stromingen en inzichten zullen zijn. Dat soort politiek speelt bij veel voetbalclubs. Het komt zeker wel weer goed, maar of er nog een Europese rol is weggelegd voor het Nederlandse voetbal dat vraag ik me af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten