maandag 27 maart 2017

Wie niet weg is van Piet Baete

Titel: Wie niet weg is
Auteur: Piet Baete
Uitgeverij: Lannoo
216 pagina’s
Piet Baete (1978) werd in Oostende geboren. Hij studeerde Germaanse talen aan de Katholieke Universiteit van (Leuven) Leuven. Daarna trok hij naar de Verenigde Staten voor de studie scenarioschrijver aan de UCLA ( Los Angeles). Hij heeft al scenario werk voor film en tv op z'n actief. Zo schreef hij al mee aan de tv-series Team Spirit en Aspe. Baete brengt regelmatig tijd door in Parijs.
Dromen van de dood (2008) is zijn eerste psychologische thriller.
Durf jij alles achter te laten in de hoop dat het vanzelf weer goed komt?
De kans bestaat dat we elkaar ooit hebben ontmoet. Het is echt heel goed mogelijk dat we elkaar ooit voorbij zijn gelopen of zijn gekruist in een straat, of dat we elkaar toevallig hebben aangeraakt in de metro, schouder tegen schouder, zoiets. Alleen hebben we nooit gepraat, jij en ik. Ik heb je nooit gevraagd hoe het met je gaat en omgekeerd heb jij dat ook niet gedaan. Het maakt ook niet uit, dat is nu eenmaal wat mensen doen, of niet doen, hangt er van af hoe je ’t bekijkt. Maar stel dat het wél was gebeurd, dat we op een of andere manier aan de praat waren geraakt, dan zou ik je zeker over Clarisse hebben verteld.
Tristan werkt als podiumbouwer voor een band. Hij reist de wereld rond en leeft in een droom, maar zijn verleden laat hem niet los. Hij wordt heen-en-weer geslingerd tussen vele emoties. Onderweg van ontmoeting naar ontmoeting komt Tristan eindelijk tot leven en omarmt hij de pijn en het verdriet die deel uitmaken van zijn bestaan.
Ik was 1 van de 100 gelukkige die een recensie exemplaar kreeg toegestuurd. Ik had nog nooit iets van Piet Baete gelezen en was na het lezen van de inleiding erg nieuwsgierig geworden.
Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en de hoofdpersoon Tristan neemt je mee in zijn leven, waar hij zelf telkens afscheid van wilt nemen. Op de vlucht voor de waarheid en de ontkenning van zijn emoties.
Wat gisteren waar was, is morgen een leugen en vandaag al vatbaar voor twijfel.
Ik ben diep onder de indruk van de schrijfstijl van Piet Baete. De diepliggende bewoordingen komen zo bij je binnen dat je het gevoel hebt volledig samen met Tristan mee te lopen. Op filosofische wijze wordt het leven van Tristan beschreven met prachtige en ontroerende uitspraken, waarbij je even stil staat.. Zinnen die je enkele keren opnieuw leest alleen al omdat ze zo mooi zijn.
Ik voel me zo’n grijper op een kermis. Zo’n grijper die pluche beestjes moet grijpen, maar ze altijd weer laat vallen. Zo gaat het ook bij ons. Ik heb je even vast, maar raak je altijd weer kwijt. En iedereen is altijd maar boos op die grijper, maar misschien is wat hij op moet tillen te zwaar
Met dit stuk uit zijn boek wil ik afsluiten en raad ik een ieder aan om het boek te lezen. Je mee te laten nemen in de wereld van Tristan en samen met hem het ritje te maken. Wie weet gaat jouw wereld er plots heel anders uit zien.
Plot: 4
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Ik geef Wie niet weg is 4,5 sterren
Daniëlle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten