vrijdag 24 maart 2017

De Britt Franken serie – Heleen van der Kemp

Over de schrijfster:
Heleen van der Kemp (1974) is een Nederlandse auteur en redacteur. Ze was onder andere werkzaam als communicatieadviseur. Na een opleiding aan de schrijversvakschool begon ze aan haar eerste misdaadroman.
Naast thrillers schrijft ze ook spannende verhalen. Met Oud zeer leverde ze een bijdrage aan de verhalenbundel Verrassing! ( 2011). Van der Kemp debuteerde in 2010 met Blond 15, een snelle detective die goed werd ontvangen. Blond 15 werd genomineerd voor de Crimezone Thriller Award in de categorie 'Beste debuut'. Ook haar tweede boek Afrekening (2011) werd genomineerd, ditmaal in de categorie 'Beste Nederlandstalige thriller'. Daarna volgden Onschendbaar (2013) en Bijwerking (2015). De boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, maar delen dezelfde hoofdpersoon: rechercheur Britt Franken, een onafhankelijke en sterke politievrouw met talent voor het 'profilen' van zware misdadigers. Over de met vier sterren gehonoreerde whodunit Afrekening schreef de VN Detective & Thrillergids: "Een verhaal waar menige schrijver een puntje aan kan zuigen".


We maken in het eerste deel (Blond 15) uitgebreid kennis met Britt Franken en haar dochter Bo. Britt is al tien jaar weduwe nadat haar Man Rob vermoord is door een verslaafde, Bo was vijf en getuige van deze brute aanval. Na een periode van rouw besluit Britt om haar leven op te pakken en begint aan de opleiding voor rechercheur. Ze gaat een paar jaar met Bo naar Amerika om zich verder te ontwikkelen en blijkt een natuurtalent te zijn. Terug in Nederland gaat ze aan de slag bij het corps Amsterdam. Ondanks haar drukke intensieve baan komt Bo altijd op de eerste plaats.
Blond 15 is eigenlijk een kort maar krachtig verhaal. Er wordt een meisje van vijftien vermoord aangetroffen en al gauw wijzen alle vingers naar Frits Hendriksen die pas op vrije voeten is gekomen nadat hij een gevangenisstraf heeft uitgezeten vanwege een soortgelijke moord die vijftien jaar geleden is gepleegd. Aan Britt en haar collega’s de taak om te achterhalen of hij wederom de dader is. Blond 15 is in 2010 verschenen en het is leuk om te ervaren dat toentertijd Hyves helemaal hot was, deze vorm van communicatie speelt in dit eerste deel een belangrijke rol. 

Blond 15 
Originaliteit: ***** 
Psychologie: *** 
Schrijfstijl: **** 
Spanning: **** 
Plot: **** 
Conclusie: 4 sterren

Na Blond 15 volgt Afrekening. Het is inmiddels 2 jaar verder en Britt probeert samen met Bo het leven weer glans te geven. Het verlies van Rob speelt nog steeds een grote rol, en ook het trauma wat Bo heeft opgelopen maakt het voor beiden niet makkelijk. Het accepteren van professionele hulp is voor beiden onvermijdelijk. Ondanks alle tegenslagen realiseert Britt zich dat ze niet voor altijd alleen wil blijven en gaat op zoek naar een nieuwe relatie, Bo stimuleert haar tot internetdaten, maar Britt denkt er het hare van.
In Afrekening is het hoofdthema zinloos geweld. Er zijn drie zaken te noemen waarin er sprake is van zinloos geweld waarbij de dader vroegtijdig op vrije voeten komt. Dit is voor de nabestaanden een onverteerbare situatie. Het verdriet en de onmacht brengt in iedereen een potentiële moordenaar naar boven. Aan Britt en haar team de taak om te achterhalen wie het heft in eigen handen neemt als het recht niet zegeviert.

Afrekening 
Originaliteit: ***** 
Psychologie: **** 
Schrijfstijl: **** 
Spanning: **** 
Plot: ***** 
Conclusie: 4,5 sterren 

Vervolgens gaat Van der Kemp verder met het volgende deel in de Britt Franken serie, Onschendbaar. Het niveau van de boeken gaat in elk deel omhoog. De thema’s blijven zeer herkenbaar maar krijgen steeds meer diepgang. In Onschendbaar is het kindermisbruik wat in de schijnwerpers staat. Bizar en misselijkmakend wordt in dit derde deel beschreven hoe mensen met macht en geld tot gruwelijke daden overgaan om letterlijk aan hun trekken te komen. Britt is in staat om met behulp van Erika Zwart, een medium, een ware corrupte wereld te ontmantelen. Onschendbaar is een fantastisch verhaal wat je alleen kunt lezen als je in staat bent om het echte leven even los te laten anders krijg je zelf moordneigingen. Helaas is ook dit onderwerp er een uit de realiteit en vraag je je af hoe het mogelijk is dat er dit soort beesten bestaan, want mensen kun je het wat mij betreft niet noemen.

Onschendbaar 
Originaliteit: ****** 
Psychologie: ***** 
Schrijfstijl: ***** 
Spanning: ***** 
Plot: ***** 
Conclusie: 4,5 sterren

Bijwerking is het voorlopig laatste deel in de Britt Franken serie. Zinloos geweld en party drugs hebben verstrekkende gevolgen voor een groep jongeren die denken elkaars beste vrienden te zijn. Voor Britt komt deze zaak erg dichtbij haar privéleven als blijkt dat leeftijdsgenoten van Bo die ze vaag kent bij de zaak betrokken raken. Het plot van Bijwerking vraagt om een vervolg, zowel de zaak als het privéleven van Britt is wat mij betreft nog niet af.

Bijwerking
Originaliteit: *****
Psychologie: *****
Schrijfstijl: *****
Spanning: *****
Plot: *****
Conclusie:  5 sterren

Mijn eindconclusie:
Heleen van der Kemp is erin geslaagd om de thema’s die Nederland met tijd en wijlen in zijn greep houden bizar goed te verwerken in mooie psychologische thrillers met diepgang. Door de verhalen heen volgen we het wel en wee van Britt Franken en haar dochter Bo.
De boeken zijn stuk voor stuk realistisch, iedereen herkent het zinloos geweld, het kindermisbruik, de vermissingen en het gevolg van overmatig drugsgebruik of wat voor manier dan ook. Dit alles speelt zich af in ons kleine kikkerlandje en komt dan ook erg dichtbij. Je rilt, huivert en voelt de angst alsof het bij de buren gebeurt. Door deze confronterende onderwerpen heen volgen we het wel en wee van Britt en Bo en de mensen die hun lief zijn. Elke agent is een mens met gevoelens en een verleden, ook zij kunnen vanwege privézaken niet altijd op de toppen van hun kunnen presteren. Het is Van der Kemp gelukt om een serie te schrijven waar de combinatie van werk en privé geweldig is neergezet. Elk deel is weer beter dan het vorige.

De Britt Franken serie is voor mij dus gemiddeld ruim 4,5 sterren waard!Bianca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten