woensdag 25 januari 2017

Vermist – Helen Vreeswijk

Titel: Vermist
Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
Publicatiedatum: september 2016
Aantal bladzijdes: 238

Cover
Op de cover van Vermist staat een meisje met lang haar, helemaal besmeurd met modder en iets wat lijkt op bloed. Ze ziet er wanhopig uit. Ik vind het een vrij aardige cover, maar niet enorm bijzonder. De naam van de schrijfster komt goed naar voren en ik denk dat dit voor veel mensen al een reden is om het boek aan te schaffen.

Auteur
Helen Vreeswijk schreef misdaadverhalen voor jongeren. Haar boeken zijn veelal op waargebeurde verhalen gebaseerd over sektes, loverboys, stalkers, drug, jeugdbendes en ontvoeringen. Ze was werkzaam als vingerafdrukdeskundige bij de Centrale Recherche Informatiedienst. In 2006 kwam haar grote doorbraak met het boek Loverboys en sinds die tijd is ze uitgegroeid tot een van de meest populaire YA auteurs in Nederland en België. Helaas is Helen in 2016 veel te jong overleden. Vermist is het laatste boek wat zij geschreven heeft voor haar overlijden.

Achterflap
Een groep jongeren gaat op stage naar de Filipijnen. Na aankomst worden ze door een medewerker van hun resort naar de stagelocatie begeleid. Maar daar komen ze nooit aan. De man smokkelt de jongeren en hun begeleidster de jungle in, waar mensenhandelaren hen opwachten. Hij verkoopt de groep aan een inheemse stam, gaat terug en vernietigt alle sporen. De groep is niet meer te traceren.
Zodra de jongeren doorhebben dat er geen redding komt, besluiten ze om zelf te ontsnappen. Een gevaarlijke onderneming, want de wildernis is vol gevaren. En als er dan ook nog een stammenoorlog uitbreekt, is de chaos compleet. Ze moeten vechten om te overleven.

Mening
Vermist vertelt het verhaal van een groepje jongeren dat stage gaat lopen in de Filipijnen. Wanneer ze 2 dagen in het land zijn worden ze ontvoerd en worden de jongens van de meiden gescheiden. De meiden worden verkocht aan een inheemse stam. Ik vond deze beschrijvingen erg mooi weergegeven. Je hebt het gevoel erbij te zijn wanneer de meiden worden ondergebracht bij de Fugao’s en hier verplicht worden de metgezel van één van de krijgers te worden. Je leeft helemaal mee in de wanhoop van Anouk, Liz, Ramona en Heidi. Vreselijk wat zij door moeten maken. De personages worden heel goed neergezet en je ziet ze zo door de jungle rennen om te ontkomen. Indrukwekkend wat zo’n gebeurtenis met een mens doet.
De omgeving wordt ook erg goed beschreven, je ziet de jungle en het dorpje zo voor je. Ook de rivier en de kano’s komen tot leven in het boek. Je hebt het idee dat je zelf in de jungle bent samen met de meiden.


Het boek is niet overal even spannend, maar er zit zeker genoeg spanning in om toch door te blijven lezen. Op sommige momenten is het vooral de onderhuidse spanning die ervoor zorgt dat je wil blijven lezen omdat je moet weten wat er nog staat te gebeuren. Ik vind dat Helen dit erg goed heeft gedaan.
Daarbij is de schrijfstijl vlot en simpel en de hoofdstukken zijn vrij kort, waardoor enorm veel vaart in het verhaal zit en het heerlijk leest. Het enige minpunt is eigenlijk het open einde van het boek, Helen had in gedachten hier meerdere boeken van te schrijven, waardoor dit verhaal vrij open blijft. Helaas is zij overleden en zullen wij waarschijnlijk nooit weten hoe het verder gaat.


Dit was mijn eerste kennismaking met de boeken van Helen en ik ben enorm verrast. Jammer dat ik de boeken niet eerder heb ontdekt. Ik ben van plan om de andere boeken ook te zijner tijd eens te gaan lezen om te kijken hoe deze boeken zijn. Ik heb begrepen dat dit boek namelijk iets heel anders is dan haar voorgaande boeken.


Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4


Hiermee krijgt Vermist een ruime 3,5 sterren .


Amanda


Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten