zondag 22 januari 2017

Schaduwkinderen – Linda Jansma

Over de schrijfster:
Linda Jansma Caleidoscoop
waarvoor ze de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut kreeg. Haar vierde thriller, Schuilplaats, werd in 2013 uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller. Jansma werd meermaals genomineerd voor de Crimezone Thrilleraward, en stond ook op de longlists van de Diamanten Kogel en de Gouden Strop.
In 2016 komt het eerste deel van haar trilogie: De cirkel van het kwaad uit wat de titel Schaduwkinderen heeft gekregen.

Achterflap:
Wat is er twintig jaar geleden precies gebeurd? Jules’ herinneringen aan die avond zijn vaag, het enige wat ze weet is dat haar vader dood is. Haar broer is veroordeeld voor de moord, maar Jules gelooft in zijn onschuld. Of spelen er dingen waar zij geen weet van heeft? Terwijl ze verbeten blijft zoeken naar antwoorden, stort ze zich op haar werk als officier van justitie en krijgt ze te maken met een zenuwslopende zaak die ze moet zien op te lossen voordat er meer slachtoffers vallen.

Mijn mening:
Schaduwkinderen is het eerste deel van een trilogie De cirkel van het kwaad.
Jules de Klerck en Harry hebben een speciale band met elkaar. Een band van, niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Jules is officier van justitie en Harry is misdaadjournalist.
Als er een autobrand plaats vind waarbij een kind om het leven komt, zijn beiden in opperste staat van paraatheid om de ware toedracht zo snel mogelijk te achterhalen, de kans is namelijk vrij groot dat er nog veel meer slachtoffers gaan vallen. Ze werken ieder vanuit een ander doel, maar hebben elkaar nodig om deze aanslag op te lossen.

In Schaduwkinderen leren we Jules en Harry goed kennen. Jules heeft in haar jeugd een traumatische ervaring mee gemaakt die niet te verwerken is. Harry besluit op zoek te gaan naar informatie uit het verleden in de hoop zo dichter bij Jules’ gevoelens te komen.
Jules kan zich niet herinneren wat er vroeger precies gebeurd is en gaat samen met Harry op zoek naar de waarheid, die waarheid loopt als een rode draad door deze trilogie en belooft ons nog veel spanning voor de komende delen.
In Schaduwkinderen is Jules bij een mogelijke aanslag aanwezig die zo realistisch beschreven is dat het voelt alsof ik door Jules’ ogen mee kan kijken en de vreselijke beelden zie die zij ziet, ik krijg net als Jules een heel akelig gevoel wat lang blijft hangen.
Schaduwkinderen komt zeer dicht bij de realiteit, een nachtmerrie die ons allen kan overkomen en waarin de huidige maatschappelijke problemen mooi verwerkt zijn in een spannend verhaal.

Het boek heeft een einde waar je mond van open valt en je doet snakken naar het tweede deel wat hopelijk snel verschijnt. De brandende vraag: Wat is er gebeurd? wil ik zo snel mogelijk beantwoord hebben.

Spanning: 5
Originaliteit: 4
Plot: 5
Psychologie: 5
Schrijfstijl: 4

Schaduwkinderen krijgt van mij een dik verdiende 4,5 sterBianca


Bekijk op bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten