maandag 16 januari 2017

Lawinegevaar - Suzanne Vermeer

Titel: Lawinegevaar
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
312 pagina’s

Over de schrijfster:
Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. All Inclusive (2006) was het eerste boek op naam van Suzanne Vermeer en werd meteen een bestseller. Ook voor de volgende boeken waren de reisbranche en het toerisme het uitgangspunt en inmiddels is dat het unieke handelsmerk geworden voor deze ijzersterke zomer- en winterthrillers. Alle titels zijn in de bestsellerlijst verschenen. Cruise werd in 2010 genomineerd voor de NS Publieksprijs en Noorderlicht in 2012. In november 2016 is de nieuwe winterthriller Lawinegevaar, verschenen. In 2017 verschijnt Het paradijs.
Bron: www.bol.com

Achterflap:
Chantal Donkers breekt definitief door als strafrechtadvocate na het winnen van een zaak die vol in de aandacht van de media staat. Ineens hoort ze bij ‘de groten’ en is ze een graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Dat de roem ook een keerzijde heeft, ontdekt ze als ze te maken krijgt met een stalker. Om even te ontsnappen aan alle stress en drukte, boekt Chantal een skivakantie naar Zwitserland met haar vriend Niels. Maar een week voor vertrek gaat ’s avonds de deurbel. Er staat een klein meisje op de stoep dat beweert de dochter te zijn van Chantals jongere zus Amber. De zus met wie ze al ruim tien jaar geen contact meer heeft. Het meisje stelt zich voor als Fenna en stapt naar binnen met de woorden: ‘Mama zegt dat ik bij jou veilig ben.’

Wat ik van dit boek vind:
De cover is een typisch ‘Suzanne Vermeer’ boek. Auteursnaam in een groot lettertype en de titel in kleur. Hij laat tevens een skiër zien die achtervolgd wordt door een lawine. Het is een prima weergave van het boek.

In Lawinegevaar maken we kennis met Chantal Donkers, strafrechtadvocate. Op het eerste oog heeft zij haar zaakjes prima in orde. Ze heeft een leuke vriend, een koophuis en ze heeft net een zaak gewonnen die vol in de aandacht van de media is geweest. Echter, niet iedereen is blij met het winnen van deze zaak. Ze krijgt te maken met een stalker. Als de stalker wel heel dichtbij komt, besluit ze samen met haar vriend Niels een skivakantie te boeken naar Zwitserland. Maar dan staat ineens haar nichtje Fenna voor de deur. Met een rugzakje, maar zonder ouders.

‘Mama zegt dat ik bij jou veilig ben.’

Chantal wordt voor het blok gezet om voor Fenna te zorgen. Dit gaat niet zonder slag of stoot maar met zijn drieën kunnen ze de wereld aan. Ze gaan toch op skivakantie. Chantals hoofd loopt over van twijfel. Respecteert ze de wens van haar zus Amber of gaat ze op zoek? En welke gevolgen heeft haar keuze?

De boeken van Suzanne Vermeer zijn over het algemeen vermakelijke boeken zonder heel hoogstaand niveau. Ik categoriseer ze als vakantieboeken, lekker voor tussendoor. De hoofdstukken zijn niet al te lang en de schrijfstijl is vlot en makkelijk leesbaar. Lawinegevaar is daar geen uitzondering in. Ik ben wel van mening dat er meer uit dit verhaal te halen viel. Het verhaal op zich is namelijk best goed en ook het plot is best verrassend. Het verhaal begint alleen wat traag (wanneer komt die sneeuw nu?) en het plot wordt naar mijn idee afgeraffeld waardoor ik vond dat er over best belangrijke dingen werd heen gewalst. Sommige hoofdpersonen maken in het boek een ontwikkeling door die ik als minder prettig heb ervaren. Ik ging mensen irritant vinden. En dat zorgde er helaas ook voor dat ik al redelijk snel doorhad waar het verhaal naartoe ging. Jammer, want er had echt meer ingezeten.

Waardering:
Plot: 4
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 3
Leesplezier: 3
Spanning: 3

Ik geef Lawinegevaar 3 sterren.


Leontine

Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten