woensdag 4 januari 2017

Ik zal je altijd vinden van John Ajvide Lindqvist

Titel: Ik zal je altijd vinden
Auteur: John Ajvide Lindqvist
Uitgeverij: A.W. Bruna
320 pagina’s

John Ajvide Lindqvist (1968) is een veelgeprezen Zweedse auteur van misdaadromans met horror- en bovennatuurlijke elementen, hij wordt ook wel de Zweedse Stephen King genoemd. Zijn internationale bestseller-debuut Laat de ware binnenkomen kwam in 2004 uit.  Met Wolfskinderen in 2010 schreef Lindqvist misschien wel zijn meest angstaanjagende en meest duistere horrorroman tot dan toe. In 2014 verscheen zijn vijfde boek Hemelstrand.
Laat de ware binnenkomen won diverse internationale prijzen De succesvolle verfilming ervan won in 2009 de Europese Filmprijs voor beste film en werd genomineerd voor maar liefst vijf Zweedse Oscars, de Guldbagge. Voor zijn gehele oeuvre ontving Lindqvist de Selma Lagerlöfprijs en de Literatuurprijs van de Göteborgs Posten.

John Lindqvist is jong en worstelt met het leven. Hij wil graag goochelaar worden, maar het zit hem niet mee. Wanneer hij verhuist naar een somber flatgebouw in Stockholm, wordt hij opgepakt voor diefstal. Na een nacht in de gevangenis is er thuis iets veranderd. Al snel ontdekt John dat hij via het bad in de doucheruimte kan verdwijnen naar een plek die hij ‘De Andere Plaats’ noemt. Een plek waar je wordt wie je wil zijn. Een beetje bloed is voldoende voor de reis. John stemt in maar ondervindt al gauw de echte prijs voor dat zogenaamde paradijs.

Het boek begint nogal verwarrend en ik heb moeite om in het verhaal te komen. Wat er in zijn jeugdleven is gebeurd blijft hen achtervolgen. De schrijver is niet alleen de verteller van het verhaal maar tevens de hoofdpersoon.

Het verhaal bestaat uit drie delen. Het eerste deel beschrijft zijn jeugdtrauma en hoe hij op vandaag de dag door het leven gaat als beginnende goochelaar. Hij moet stelen om zijn eerste levensbehoefte te verkrijgen. Op het moment dat zijn doorbraak als goochelaar in het verschiet ligt wordt hij opgepakt en slaat zijn leven om.

'Intuïtie is een merkwaardig iets. Een bliksemsnelle koppeling van indrukken die in het onderbewuste zijn opgeslagen creëert zonder tussenkomst van de rede een overtuiging’

Tot zover is het verhaal nog allemaal een beetje warrig en heb je nog geen idee waar de schrijver je naar toe wilt brengen. Dan wordt er in het tweede hoofdstuk vertelt over de mogelijkheid om terug te keren naar de plek waar het allemaal mooi is. Het leven zoals een ieder zijn ideaal beeld ziet. Er ontstaat een luguber verhaal waar af en toe je lichaam van siddert. Toch wordt dan het verhaal wel boeiend en ben ik zeer benieuwd hoe alles gaat aflopen.
Na het einde toe komt er nog een stuk geschiedenis voorbij, over de dood van Olaf Palme.

Ik blijf het een bizar boek vinden. Niet dat het vervelend was om te lezen, maar wel eentje waarbij je met vraagtekens achterblijft die niet helemaal beantwoord werden.
De muziek keuze in het boek is een warme aanvulling van het verhaal.

'Shoplifters of the World en luidt: ‘A heartless hand on my shoulder, a push and it’s over.’

Plot 3
Schrijfstijl 3,5
Originaliteit 3
Psychologie 3,5
Leesplezier 3
Spanning 3

Ik geef Ik zal je altijd vinden  3 sterren.

Danielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten