dinsdag 27 december 2016

Meesterdeal de wereld in...

“Boekpresentatie Meesterdeal groot succes” kopte de website van Uitgeverij Ellessy, en terecht.

Op vrijdag 16 december vond de presentatie plaats van het tweede boek van Marlen Beek-Visser, Meesterdeal, op het plein voor boekhandel De Kler (winkelcentrum De Winkelhof, Leiderdorp). Het was een van de drukker bezochte boekpresentaties waar ik dit jaar bij ben geweest, met veel mensen die Marlen wilden komen aanmoedigen en die natuurlijk een gesigneerd exemplaar van Meesterdeal wilden bemachtigen – ook Pjotr Vreeswijk, die eigenlijk dienst had maar toch even kwam aanwippen (in uniform), onder andere omdat Marlen ook bij de presentatie van zijn Masterplan was geweest. Zelf heb ik een kerstdiner van kantoor ‘opgegeven’, want hoe vaak presenteert iemand nou zijn of haar tweede boek? Samen met Miriam en Alex ben ik er dus ook bij om een beetje te cheerleaden (en een mooie bos bloemen te overhandigen).

Terwijl de flessen wijn nog werden aangesleept voor de afterparty, besteeg Hennie Dreuning van De Kler alvast het kleine podium dat voor de boekhandel was aangelegd, om de presentatie te openen. De redacteur van Marlen kon niet aanwezig zijn wegens familieomstandigheden, dus las hij een brief van de redacteur voor over de totstandkoming van Marlens nieuwe boek.
Vervolgens was Marlen zelf aan de beurt. Zij vertelde over haar bewondering voor de schrijfsels van David Endt (auteur/columnist, voormalig teammanager van Ajax 1) en de intensieve mailwisseling die zij de afgelopen twee maanden met hem had. Aan Endt wilde ze nu graag het eerste exemplaar van Meesterdeal uitreiken en natuurlijk was Endt graag op Marlen’s uitnodiging ingegaan.
Endt beschrijft het boek Meesterdeal als een soort sexy striptease, waarbij het plot laag voor laag uit de doeken wordt gedaan – vergelijkbaar dus met een vrouw die zich langzaam uitkleedt. De thriller is een sexy vorm van literatuur, vindt hij, waarbij Marlen erin is geslaagd om het – net als bij die sexy striptease – spannend te houden tot het eind.

Na zijn lovende woorden mag Endt het eerste exemplaar van Meesterdeal in ontvangst nemen uit handen van Marlen. Er wordt gefeliciteerd, gezoend, geapplaudisseerd, en dan worden de flessen wijn opengetrokken. Het feest kan nu echt beginnen! Men haast zich naar de kassa van De Kler met een exemplaar van Meesterdeal en sluit aan in de rij om het boek door Marlen te laten signeren.
Jeffrey Heidstra neemt ondertussen plaats op het podium en brengt met zijn rauwe stemgeluid verschillende rockballads ten gehore terwijl hij zichzelf begeleid op gitaar, bijgestaan door de vocalen van Dave Bordeaux. Miriam en ik vergapen ons nog een tijdje aan het lekkers dat De Kler qua boeken te bieden heeft voordat we toch maar met alleen Meesterdeal naar buiten lopen, waar we nog even een praatje maken met Pjotr Vreeswijk. Door zijn verhaal over de reacties op zijn debuut en hoe hij nu zelf naar Masterplan kijkt, ben ik erg benieuwd hoe zijn volgende boek eruit zal zien!

Wanneer Pjotr toch echt weer aan het werk moet (en misschien ook omdat zijn uniform toch wat bekijks trekt), sluiten wij aan in de rij voor Marlen. Het is zo druk dat het signeren af en toe onderbroken moet worden om iemand te knuffelen of een selfie te nemen – en dat is alleen maar leuk, want hoe fijn is het wel niet als zoveel mensen (groot en klein) blij zijn voor jou en je boek, en het ook graag willen hebben?


Blij met onze bloemen schrijft Marlen in onze boeken een mooie boodschap en poseert voor foto’s, maar daarna moet ze snel weer verder want er zijn nog meer mensen in de rij aangesloten. Later dit jaar zullen Alex en ik nog voldoende kans hebben om meer met Marlen te praten – en met volle agenda’s en drukke weekendplannen kunnen we het niet laat maken – dus ook dat is niet erg. Benieuwd naar Meesterdeal gaan we richting de uitgang, terwijl we nog proberen gedag te zwaaien naar bekenden, maar iedereen is te druk aan het lezen, praten en lachen. Een betere avond kun je je volgens mij niet wensen. 

Het was super, Marlen, ik hoop dat jij ook genoten hebt!

Yfke!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten