donderdag 15 december 2016

Schaduwkinderen - Linda Jansma

Titel: Schaduwkinderen
Auteur: Linda Jansma
Uitgeverij De Crime Compagnie
352 bladzijden


Over de auteur
Linda Jansma schreef onder meer de bestsellers HouvastJudaskus en Verbroken. Cirkel van het kwaad is een driedelige thrillerserie over de zoektocht naar de ware toedracht van een twintig jaar oude moord. Schaduwkinderen is hiervan het spannende eerste deel.
Jules’ maag kneep samen als ze aan die kinderen dacht. Helemaal alleen, in een land dat ze niet kenden, waar een taal gesproken werd die ze niet verstonden. Er was niemand die hen miste, niemand die het kon schelen dat ze in het niets verdwenen, als schaduwen die oplosten bij het ondergaan van de zon.Schaduwkinderen.
Een schok gaat door het land als er in de buurt van de vliegbasis in Leeuwarden een auto ontploft. Al snel blijkt dit niet te gaan om een ongeluk of een defect aan de auto, maar om een mislukte aanslag. Officier van Justitie Jules Declerck houdt zich samen met de politie met de zaak bezig en het onderzoek is nog maar net begonnen als er weer een aanslag wordt gepleegd en deze keer met succes. Wie zit hierachter en waarom?
Aan Jules de zware taak om met haar team erachter te komen wie verantwoordelijk is voor deze  aanslagen en een nieuwe te voorkomen. De ex van Jules, journalist Harry Simones, steekt zijn neus overal in, tot grote ergernis van Jules. Alles voor een goed verhaal wat Harry betreft, maar het gaat hem óók om het welzijn van Jules. Ondanks dat het tussen hen niets werd, is het duidelijk dat Jules nog niet uit zijn hart is verdwenen.
Jules is een Vlaamse dame met enorm veel bagage. Op haar twaalfde werd haar vader vermoord, een moord waarvoor haar oudere broer Remi is veroordeeld. Haar moeder heeft Jules bij haar oom en tante in Oosterhout gebracht en is daarna met de noorderzon vertrokken. Jules heeft nooit meer iets van haar moeder vernomen en weet niet eens of ze nog leeft. Ze weet niet veel meer van wat er die fatale nacht twintig jaar geleden is gebeurd, slechts flarden komen in haar nachtmerries voorbij. Dat deze gebeurtenissen een enorme impact op haar leven hebben, is iets wat buiten kijf staat. Zal Jules er ooit achter komen wat er werkelijk is gebeurd?
Jules draaide haar hoofd om en keek naar buiten, waar minuscule sneeuwvlokjes vredig omlaag dwarrelden. Zo maagdelijk. Onschuldig. Sneeuw deed haar altijd denken aan onschuld. Hoe kon het geluid van een aanslag de lucht doorklieven, levens kosten, terwijl die zachte witte vlokjes geruisloos de aarde bedekten?
Als je tot nu toe een boek van Linda Jansma oppakte om te lezen, dan wist je gewoon dat je een goed boek in handen had en waar je van ging genieten. Een verhaal dat goed in elkaar steekt met  aansprekende personages waarmee je je als lezer makkelijk kunt identificeren.
Met dit boek gaat Jansma een stapje verder en laat zij zien dat ze nóg beter kan. Dit eerste deel van de trilogie Cirkel van het kwaad gaat over een dreiging die uitgaat van een onbekende vijand, niet wetende wanneer en waar die vijand toe zal slaan. Die dreiging is zó goed voelbaar door het hele boek en het is uiterst realistisch en geloofwaardig neergezet, los van het feit dat het onderwerp enorm actueel is.
Uiteindelijk draait het in deze trilogie om een moord die twintig jaar geleden gepleegd is, maar daar wordt nu nog niet heel erg op ingegaan. Slechts flarden komen voorbij (jammer jammer, want je wordt als lezer zo nieuwsgierig!) om duidelijk te maken wat hoofdpersoon Jules gevormd heeft en waar bijvoorbeeld haar gedrevenheid in haar werk vandaan komt. Ik ben zeer benieuwd wat Jansma nog meer voor haar in petto heeft.
Linda’s schrijfstijl is zoals altijd heel fijn, helder en meeslepend. Zonder onnodige opsmuk of zijsporen vertelt zij een verhaal waar duidelijk een gedegen research aan vooraf is gegaan. Hier en daar wordt wat losjes met de gang van zaken in een onderzoek omgegaan (zoals de schrijfster zelf zegt in het nawoord), maar hey, het is en blijft fictie en het is verdomd realistisch en vooral ook geloofwaardig gebracht.
Dit alles in combinatie met een zeer intrigerende Jules Declerck zorgt voor een boeiend en spannend geheel en maakt dat je eigenlijk zou willen dat het volgende boek morgen al in de winkels ligt.
Leesplezier 5
Schrijfstijl 5
Plot 4
Originaliteit 4
Psychologie 4
Spanning 4,5
4,5 ster voor Schaduwkinderen.

MiriamGeen opmerkingen:

Een reactie posten