donderdag 17 november 2016

Vals, een thrillermusical


Vrijdag 21 oktober en we gaan op weg naar Amersfoort. Waarom na een lange drukke werkdag dat hele eind nog eens in de auto? De premiere van thrillermusical Vals zou deze avond gaan plaatsvinden. Aangezien het gebaseerd is op het boek Vals van Mel Wallis de Vries was ik wel heel benieuwd.
We worden aan de deur verwelkomt door een ware ouderwetse portier.
Een paar meter binnenlopend komt Mel net binnenwandelend, druk pratend met een vriendin. "Dag mevrouw Walles de Vries!" en met groot enthousiasme roept ze blij hoe het leuk het is dat ik hier opeens kom opdagen. Ze stelt haar vriendin voor wanneer een andere vriendin ook nog komt aanlopen. Met een grote grijns zegt Mel dat dit nou  degene is waar ze al haar boeken op baseert.
"We zien elkaar straks!"roepen we naar elkaar.

Met een kop koffie kijken we naar het publiek dat binnen komt wandelen. Wat zijn jongeren toch heerlijk enthousiast. Blij en druk kletsen lopen vele jongeren binnen.
Decadent op de eerste rij zittend en duimend dat het me niet al te erg gaat tegenvallen, want wat moest ik dan daarna gaan zeggen.
Nou het viel niet tegen! Absoluut zelfs niet. Het was gewoon een keigoed stuk geworden. Vier dames die de vier jonge meiden spelen die in een huisje in de Ardennen zitten met alle geheimen die ze elk meenemen. Ze sneeuwen in en hebben geen mobiel bereik. Er is een  ruzieachtige sfeer en in de nacht verdwijnt een van de meiden. Ze maken zich nog niet zo druk, maar dan verdwijnt er nog eentje.
Vanaf het eerste moment wordt het spannend gemaakt door een harde knal met daarbij Pippa gillend op de bank. Een mannenstem stelt haar vragen, zoals wat er gebeurd is.
Terwijl ik niet een groot musicalliefhebber ben, juist om het toneel wat uitbarst in gezang, zit ik te genieten van de liedjes met taalgebruik dat gericht is op jongeren. Naast mij zitten twee oudjes die het gezang wel heel hard vinden. Bijna iedereen schrikt steeds als de door een regisseur bedachtte geweersschoten weer klinken in de zaal. Een hartverzakking zou ik het bijna willen noemen.
Priscilla Kneteman speelt een van de grotere rollen en krijgt het voorelkaar om echt tijdens het spel een enorme hekel aan haar te krijgen. Wat een loeder hoe ze mensen inpalmt en afstoot.
Priscilla blijkt de enige van de dames te zijn die eerder ervaring heeft met spelen, de andere drie lopen stage . Maar complimenten voor alle vier.  Naast Priscilla Kneteman valt Patricia van Haatsrecht op als speelster die emoties goed laat voelen.
Het decor is vrij sober gehouden, wat ik juist wel mooi vindt en om het beklemmende gevoel duidelijker aan te geven
Een staande ovatie, zoals het hoort bij een premiere, volgt na het spel.
Op de zogenaamde after party loop ik natuurlijk Mel weer tegen het lijf, die wat voorzichtig vraagt wat ik er van vond, wetend dat ik slecht kan liegen. Ik kon haar snel geruststellen.
Wat Mel zelf van Vals vindt? Kijk onderstaande link en hoor haar vertellen..
Ook liep ik een van de hoofdrolspeelsters uit de musical tegen het lijf. Ik mocht Priscilla Kneteman wat vragen stellen:
Had je vantevoren van Mel Wallis de Vries gehoord?
Wel de naam maar niet van het boek. Vind het boek wel super leuk!

Hoe werd je benaderd of zag je een oproep staan?
Ik ben gebeld al een hele tijd terug omdat ze mij op een andere auditie hadden gezien. Uiteindelijk is de voorstelling steeds uitgesteld. Opeens belde ze dat het doorging en of ik nogsteeds interesse had.


Waar heb je eerder ingespeeld?
Poew, best wat, maar de meeste mensen kennen mij van Spangas en Gooische Vrouwen. Ook speel ik nu in een nieuwe Nederlandse speelfilm: Fataal


Hoe was het om te gaan spelen in een thrillermusical?
Ontzettend tof! Ik vind het een super leuk stuk en houd ontzettend van musical. Als het dan een thriller is met gave geluidseffecten is dit alleen maar geweldig. Ook is de muziek prachtig! Ik geniet er echt van!

Wat vond je lastig?
Ik doe veel film en televisie. Ik zing wel vaak maar ineens een musical vond ik wel een beetje spannend. Gelukkig gaat het super goed en gaat het vrij makkelijk. We klinken 4 stenmig ook echt te gek!

Wat vind je nu het leukste in of van Vals?
Eigenlijk is alles leuk maar ik verheug me altijd op de spannende scènes tussen Abby en Pippa en het einde.

Er is een vrij jong publiek. Is dat nieuw voor je?
Nee dat is niet nieuw. Spangas is natuurlijk ook voor jongeren.

Wat is daar de charme van?
De charme daarvan is is dat het onwijs leuk is om jonge mensen naar het theater te krijgen. Vaak denken ze dat het stom is maar wij kunnen laten zien hoe gaaf het kan zijn.

Wat vind je zelf het leukste van je rol?
Het leukste vind ik dat ze zo gecompliceerd is. Ze is gemeen, maar dat komt door haar schuldgevoel. Iets wat tof is om te spelen. Ook is ze aan het begin en eind erg oprecht en dat vind ik de mooiste scènes.

Ben je een lezer?
Redelijk. Meestal op vakantie.

Wat lees je graag ?
Verschilt, vaak wel spannend of iets net romantiek. Het moet wel realistisch zijn.

Welk boek raad je iedereen aan om eens te pakken en waarom die?
Oei, uhm ik heb op de middelbare school, "Ik was 12 en ik fietste naar school" gelezen over de afschuwelijke verhalen van Marc Dutroux. Iets wat ik echt een ongelooflijk boek vond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten