donderdag 24 november 2016

De boekenkast van Amanda

Ondertussen heb ik meerdere boekenkasten het huis in gekregen, ondanks enig tegensputteren van vriendlief. Wat begon als 1 boekenkast, werden er 1,5 (de witte tel ik maar als halve boekenkast ;-) ), toen 2 en uiteindelijk 3, welke boven staan in ‘mijn’ boekenkamer. Daarnaast hebben we sinds we verhuisd zijn nieuwe meubels en ook hier zit een boekenkast bij. Enige compromis dat ik hierbij heb moeten sluiten is dat ik deze niet helemaal vol mocht zetten met boeken. Nou, vooruit ;-)

Wat heb ik daar dan in staan? Nou, eigenlijk alleen thrillers en uiteraard mijn Harry Potter verzameling! Veel verder dan thrillers, horror, spannende romans, wat Young Adult en een beetje Fantasy kom ik meestal niet. Al dat zoetsappige uit romans, daar heb ik niet zoveel mee. Als het in een thriller verwerkt is, vind ik het wel een leuke bijkomstigheid, maar een heel boek over liefdesperikelen? Nee bedankt. 

Beneden in de kast staan (en liggen) de boeken die ik binnenkort wil/moet lezen. Helaas worden de rijen nog niet echt kleiner, maar komen er steeds meer boeken bij. Maar hé, daar moeten we niet over klagen natuurlijk, dan had ik maar geen recensente moeten worden! Ook doordat ik veel op de e-reader lees en hier veel recensieboeken voor krijg, slinken de rijen niet hard. Maar wat is zo’n e-reader toch fijn! Zo’n klein apparaatje met een immense boekenkast er in! Diegene die dat heeft uitgevonden heeft wat mij betreft de Nobelprijs verdiendBoven heb ik de boeken staan die ik al gelezen heb of die ik op de lange termijn nog wil lezen. Denk hierbij aan series van schrijvers waarvan ik alles op volgorde wil lezen.

De boeken beneden in de kast heb ik min of meer geprobeerd te sorteren door Nederland, Scandinavië, België en overige bij elkaar te zetten. Dit is vrij aardig gelukt. Waarom? Geen idee! De Nederlandse plank heb ik dan ook weer geprobeerd om de kleuren een beetje bij elkaar te passen en zo.

De boeken die in de kasten boven staan, staan op alfabetische volgorde van schrijvers, er is nog wat ruimte waardoor ik hierin steeds nog iets op kan schuiven om het kloppend te houden. Verder staan van dezelfde schrijvers de series bij elkaar en ja, die staan dan ook weer in de juiste volgorde van lezen. (Beetje autistisch ben ik wel wat dat betreft ;-))
En mijn digitale boekenkast? Dat is een grote bende! Alles door elkaar, oud, nieuw, gelezen en ongelezen. Als ik een boek wil lezen welke er al langer op staat dan moet ik een behoorlijk eindje bladeren (of de zoekfunctie gebruiken uiteraard!).

Niet alle boeken komen uiteindelijk in mijn kasten terecht, dan had waarschijnlijk heel de bovenverdieping al vol gestaan met boekenkasten. De boeken die in mijn kast komen en blijven zijn de series van schrijvers, maar bijvoorbeeld ook alle boeken van James Patterson, Karen Rose, Chelsea Cain, Patricia Cornwell, Tess Gerritsen, Börjlind enz. Mijn Harry Potter verzameling en natuurlijk mijn gesigneerde boeken. Ook de boeken die ik heel goed vond en ooit misschien nog eens wil lezen, komen in de boekenkast. Boeken waar ik wat minder enthousiast over ben of die niet van schrijvers zijn waarvan ik de boeken verzamel, die verdwijnen weer. Sommige geef ik weg en af en toe sta ik eens op een rommelmarkt in de buurt om weer wat boeken te verkopen (waarvan ik dan weer nieuwe boeken kan kopen..! :-D ). Dat laatste is maar sporadisch meer de laatste 2 jaar, trouwens. Tegenwoordig verdwijnt er ook weleens wat richting de mini-bieb van Ink.

Vroeger las ik eigenlijk bijna alle boeken die ik kon vinden. Ik las vooral veel boeken over paardenclubjes, maar ook De Vijf van Enid Blyton, deze serie heb ik helemaal compleet en ligt netjes op zolder. Nancy Drew, deze serie heb ik op 2 of 3 delen na nog steeds in mijn bezit, en de jeugd thrillerserie van Kluitman. Dit was een hele serie met jeugdthrillers van veel verschillende schrijvers als R.L. Stine en Carol Ellis. Heerlijke spannende jeugdboekjes. Ik heb ze allemaal gelezen en ze staan netjes in een doos bij mijn moeder op zolder. Ook las ik boekjes als De olijke tweeling en De Babysittersclub. Ik las graag en veel series.

Tijdens het ziek zijn van mijn vader heb ik een aantal jaren heel weinig gelezen. Totdat ik bij mijn tante thuis op de bank zat, gewoon zomaar te zitten. Mijn tante leest ook veel en graag en ook vooral thrillers. Ik kreeg het boek Blauw water van Simone van der Vlugt in mijn handen geduwd met het idee dat ik dan wat te doen had (in die tijd was ik veel bij mijn tante omdat mijn ouders vaak en lang in Rotterdam zaten in het ziekenhuis). Ik ben begonnen in het boek en ben niet van de bank geweest totdat het helemaal uit was. Sinds die tijd ben ik weer volop aan het lezen geslagen en was ik gelijk gek van thrillers. Dus eigenlijk heeft mijn tante mijn thriller-gekte weer aangewakkerd.

Ik ben wel zuinig op mijn boeken, maar het is niet zo dat ze er zo goed als ongelezen uit moeten zien. Ezelsoren en in boeken schrijven daar doe ik niet aan, dat vind ik dan weer wel enorm zonde. Ik plak er meestal iets in als ik een stukje voor een recensie wil gebruiken of waar ik iets over wil schrijven. Verder gebruik ik wel altijd een boekenlegger omdat ik mijn boeken niet helemaal opengeslagen neer wil leggen. Dat vind ik dan weer wel een beetje mishandeling van een boek.
Ik heb ook een hoop tweedehands boeken in de kast staan en die zien er soms ook behoorlijk gelezen uit, maar als ze mijn serie verder compleet maken dan moet dat maar. Daarnaast leen ik ook zeer regelmatig boeken uit, dus dan kun je ook niet verwachten dat je alle boeken weer ongeschonden terug krijgt.

De boeken die ik speciaal vind in mijn boekenkast zijn toch wel mijn gesigneerde boeken, waarbij ik dan vooral heel trots ben op de gesigneerde boeken van Börjlind, Camilla Läckberg, Lisa Gardner en Karin Slaughter. Ook vind ik mijn favoriete boeken speciaal en de series die ik heb staan. En uiteraard mijn Harry Potter verzameling die steeds verder uitbreidt! Hierbij vind ik het geïllustreerd boek dat ik van het team van Thrillerlezers voor mijn verjaardag heb gekregen het meest bijzonder. Deze staat ook mooi uitgestald in de boekenkast beneden!

Zoals ik al eerder aangaf leen ik ook regelmatig boeken uit aan familie, collega’s en cliënten. Hierbij weet ik ondertussen wel ongeveer wie wat leuk vindt, dus probeer ik het daar een beetje op aan te passen. Van een cliënt die vaak boeken leent weet ik bijvoorbeeld dat ze al dat gruwelijke en enorm bloederige niet zo interessant vindt. Die zal ik dan ook niet zomaar meenemen naar haar, daar gaan bijvoorbeeld vaak Scandinaviërs naartoe. Ze houdt erg van de omschrijvingen van de omgeving, hier kan ze erg van genieten. Het leuke is dat we dan tijdens de zorgmomenten dat ik er ben lekker kunnen kletsen over een boek wat ze net gelezen heeft. Een andere cliënt die kan zelf niet meer lezen maar heeft zo’n voorleesapparaat. Hij houdt enorm van gruwelijk en bloederig. Als ik dan kom vraagt hij weer eens of ik nog wat schrijvers of titels wil noteren die hij dan weer kan bestellen. Hij is hier dan super blij mee. Daar waar hij zijn boeken besteld vragen ze weleens aan hem hoe hij toch aan al die goeie schrijvers en titels komt en vertelt hij vol trots dan 1 van ‘zijn’ verpleegkundigen heel veel boeken leest om recensies over te schrijven. Zodra hij weer in een nieuw boek is begonnen krijg ik een heel verslag van hem hoe het verhaal loopt en hoe geweldig spannend hij het vindt (vannacht heb ik weer tot 2 uur liggen luisteren! Het was zo spannend!) Heerlijk toch? Als je mensen met zoiets zo blij kunt maken. Daar geniet ik dan weer van.

Nou, het was een heel verhaal, maar ik geloof dat jullie zo wel een vrij duidelijk beeld hebben kunnen krijgen van mijn boekenkast(en) en mij!

Groetjes,

Amanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten