donderdag 6 oktober 2016

Orphan X - Gregg Hurwitz

Titel: Orphan X
Auteur: Gregg Hurwitz
Uitgeverij A.W. Bruna
Verschenen: 27 september 2016 

Over de auteur
Gregg Hurwitz, auteur van onder andere Jij bent de volgende en Dan sterft ze, groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinity College (Oxford University) waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek). Naast zijn thrillers heeft Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo die Bonaventura geschreven, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Tijdens zijn afstuderen schreef Gregg Hurwitz zijn eerste boek. Voor zijn thrillers doet hij altijd grondig onderzoek. Zo heeft hij met de Navy SEALs op testterreinen met explosieven rondgeslopen, heeft hij met haaien in de Galápagos gezwommen en is undercover gegaan in hersenspoelende cultgroepen.
Met zijn nieuwste boek Orphan X begint Hurwitz voor het eerst aan een serie met rondom dezelfde persoon: Evan Smoak.

Achterflap
Hij is een mythische figuur, een man wiens naam alleen maar wordt gefluisterd. De Nowhere Man. Er wordt beweerd dat hij alles zal doen om je te beschermen als je om zijn hulp vraagt en dat hij nooit faalt. Maar de Nowhere Man is geen sprookje, hij bestaat echt…
Evan Smoak zet zijn aanzienlijke persoonlijke vaardigheden in om hen te helpen die zich tot niemand anders kunnen wenden. Als kind werd hij geselecteerd voor het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma van de geheime dienst. De Orphans werden opgeleid tot de beste sluipmoordenaars ter wereld en de allerbeste onder hen was Orphan X: Evan Smoak. Maar op een dag verdween Evan in het niets.

Ripley: Wat je doet is fout.
Luther: Ja, weet ik.
Ripley: Waarom doe je het dan?
Luther: Omdat het goéd is.
(uit Luther, gecreëerd door Neil Cross)

1-855-2-nowhere.
Dat is het nummer dat je moet bellen als je in nood zit, als je werkelijk geen kant meer op kunt en wanhopig bent. Heb je hulp nodig? is de vraag die je krijgt zodra de telefoon wordt opgenomen.
Evan Smoak is ergens halverwege de dertig, enorm handig met allerlei wapens, om het over zijn ‘vechtskills’ maar niet te hebben. Een soort kruising tussen James Bond, Jason Bourne en Jack Reacher: een vechtmachine.
Waar hij vandaan komt, is onduidelijk. Hij is uit een weeshuis gehaald door ene Jack Johns die hem heeft opgeleid in het kader van het Orphans-project. Het opleiden van wezen tot wapens, wapens voor ondergrondse, geheime solo-operaties. Er zijn anderen zoals Evan, al leert hij ze tijdens zijn opleiding nooit kennen en is het niet de bedoeling dat hij überhaupt ooit kennis met ze maakt.
Evan is Orphan X.

Het moeilijkste is niet je in een moordenaar te veranderen. Het moeilijkste is je desondanks menselijk te houden.

Evan heeft op een gegeven moment genoeg van het leven als een Orphan en verdwijnt. Alles wat hij geleerd heeft en alle middelen die hij tot zijn beschikking heeft, gebruikt hij om onschuldige mensen die in nood zitten te helpen.
1-855-2-nowhere. Op een dag wordt dat nummer gebeld door Katrin White, een vrouw met een enorme gokschuld die zij niet kan aflossen en dat wordt door een aantal mensen niet echt op prijs gesteld. Ze is ten einde raad en vraagt Evan om hulp.
Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts. Wat een routineklus leek, blijkt levensgevaarlijk en Evan moet niet alleen Katrin redden, maar ook zichzelf. Wie zijn die mannen die achter Katrin aan zitten? Zitten ze wel achter haar aan of hebben ze een ander doelwit?

Een verhaal vol spanning en actie: het is alsof je in een enorme actiefilm bent beland. De kogels vliegen je om de oren, de lijken vallen soms bij bosjes en dit wordt vervolgens afgewisseld met technische beschrijvingen van wapens of lastige gevechtsmanoeuvres. Ingewikkeld? Soms wel, maar het klopt. Het hoort in het verhaal. Is dit boek dan niet ‘meer voor mannen’? Ik vind van niet. Hurwitz zorgt namelijk met personages zoals als Candy McClure, Mia Hall en Katrin White voor een goede balans waardoor het een toegankelijk verhaal wordt.
Evan Smoak is een personage waarvoor je, ondanks hetgeen hij voor de kost doet, niet anders dan sympathie kunt opbrengen. Hij is heel kil, zakelijk en afstandelijk. De klus klaren en op naar de volgende. Tot hij wat meer in contact komt met alleenstaande moeder Mia Hall en haar zoon Peter. Die twee maken gevoelens bij hem los waarvan hij niet weet wat hij ermee aan moet. Iets wat hij niet geleerd heeft, maar wat hij ook niet zomaar kan negeren.
Door middel van flashbacks naar zijn ‘jeugd’ en training door Jack Johns wordt er een klein tipje van de sluier omtrent Evan’s verleden opgelicht, maar Hurwitz verstaat de kunst om de lezer vooral nieuwsgierig te maken naar wat er níet verteld wordt. Als lezer vraag je je net als Evan af wie het op Katrin en op hem gemunt heeft. In een duizelingwekkende vaart ga je door het verhaal heen richting het bevredigende plot en het venijn zit ‘m in het staartje. De uitermate vlotte en vloeiende schrijfstijl van Hurwitz maakt dat je het boek erg moeilijk kunt wegleggen. Hij heeft een intrigerend en interessant personage gecreëerd en ik kan niet wachten om het volgende deel te lezen.

Spanning 4,5
Originaliteit 4
Leesplezier 4,5
Schrijfstijl 4,5
Psychologie 4
Plot 4

4 hele dikke sterren voor Orphan X

Miriam


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten