woensdag 19 oktober 2016

Niet alles is vergeten - Wendy Walker

De cover van Niet alles is vergeten ziet eruit als een dossier waarop aan de zijkant staat: Niet openen. Maar dat doen we natuurlijk wel! Wendy Walker is tegenwoordig fulltime schrijfster, maar voordat zij zich op het schrijven heeft gericht is zij werkzaam geweest als advocaat, gespecialiseerd in familierecht. Door haar ervaringen die zij vanuit haar werk heeft opgedaan schrijft ze nu authentieke verhalen. Niet alles is vergeten is haar thrillerdebuut in Nederland.

Het verhaal gaat voornamelijk over Jenny, zij is verkracht en, met toestemming van haar ouders, hebben ze haar in het ziekenhuis een speciale behandeling gegeven. Dit is een bepaalde dosis medicatie waarvan iedereen veronderstelt dat het ervoor zorgt dat je gebeurtenissen vergeet die vlak voor toediening zijn gebeurd. Iedereen denkt dat het bij Jenny ook heeft gewerkt, totdat zij een verschrikkelijke beslissing neemt.

Heel bijzonder vond ik dat het boek vanuit het oogpunt van de psycholoog Alan verteld wordt. Je beleeft dus het hele verhaal rondom de verkrachting van Jenny en de drama’s in het gezin door de ogen van de psycholoog die hen behandelt. Hierdoor krijg je dialogen te lezen die besproken zijn tijdens therapiesessies, groepssessies en de gedachten en handelingen van Alan. Het was even wennen om op deze manier een boek te lezen, maar het went snel. Door deze vertelwijze ontstaat wel een redelijk eenzijdig geheel van het verhaal, de personages buitenom Alan blijven erg eenzijdig en hierdoor komt weinig diepgang in hun personages. Wat bijvoorbeeld bij Jenny wel wenselijk zou zijn geweest. Aan de andere kant word je gemakkelijker op het verkeerde spoor gezet omdat je leest wat de psycholoog wil dat je leest. 

De spanning is door het gehele boek voelbaar, geen intense spanning of gruwel, maar de onderhuidse spanningen die langzaam blijven doorsudderen omdat het totaal onbekend is waar het verhaal nu naartoe gaat. Waarbij langzaam naar een compleet verrassend einde wordt toegewerkt. De schrijfstijl was niet overal even vlot, het begin was wat langdradig en ingewikkeld omdat hier veel medische termen werden gebruikt met uitgebreide uitleg over de werking van het geheugen. Dit remde het begin van het verhaal een beetje. Daarnaast werd in het begin redelijk vaak versprongen van personage, waardoor je echt bij de les moest blijven.

Niet alles is vergeten is een verrassend en bijzonder thrillerdebuut, waarbij de onderhuidse spanningen langzaam opbouwen, door blijven sudderen en samenkomen in een verrassend slot.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Amanda

Eerder gepubliceerd op Vrouwenthrillers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten