donderdag 29 september 2016

Zij die volgen - Ingar Johnsrud

Titel: Zij die volgen
Auteur: Ingar Johnsrud
Uitgeverij De Boekerij
Verschenen: augustus 2016

Over de auteur
Ingar Johnsrud (1974) werkt als journalist bij een van de grootste Noorse mediaconcerns. Hij is een geweldige, nieuwe stem in de Scandinavische crime en werd met Zij die volgen door critici geprezen als een schrijver die zijn lezers op het puntje van hun stoel houdt. Johnsrud woont met zijn vrouw en drie kinderen in Oslo.

Achterflap
Rechercheur Fredrik Beier wordt naar een uithoek van Oslo geroepen om een massamoord te onderzoeken. De slachtoffers waren allemaal lid van de apocalyptische sekte Het licht van God. Alles wijst op een religieuze wraakactie, maar Frederik en zijn jonge vrouwelijke partner Kafa Iqbal zijn sceptisch en al snel neemt het onderzoek een verrassende wending.

Fredrik en Kafa moeten jacht maken op een brute moordenaar en tegelijkertijd mysteries ophelderen rond de schimmige verledens van de sekteleiders. Ze hadden niet kunnen vermoeden dat hun onderzoek monsterlijke experimenten zou onthullen die terugvoeren naar de Tweede Wereldoorlog.

Er was geen pijn. Eerst was het alleen koud, toen warm en nat. Toen niets.

Rechercheur Fredrik Beier en zijn partner Andreas Figueras worden benaderd door politica Kari Lise Wetre. Haar dochter Annette heeft zich een aantal jaren geleden aangesloten bij de sekte Het licht van God en haar moeder kan al een hele tijd geen contact met haar krijgen. Ze maakt zich zorgen om haar dochter en haar kleinzoon William.
Dan komt er een oproep binnen dat er een massamoord is gepleegd op boerderij ‘Solro’. Een boerderij waar de sekte Het licht van God zich ophoudt. Wie zit achter deze moorden? Wat is het motief? En waar is Annette Wetre?
Frederik en Andreas worden tegen hun zin ‘opgezadeld’ met een nieuwe partner, de jonge Pakistaanse Kafa Iqbal. De massamoord op de boerderij wijst namelijk op een wraakactie in de religieuze sfeer. Maar is dit wel zo? Het drietal stuit op raadsel na raadsel en al snel blijkt dat er iets veel groters aan de hand is. Wie of wat is de Weense Broederschap?

Schuldgevoel is net als de maan. Het verblindt niet alles, maar het is er altijd. En de nachten zijn het ergst.

Frederik Beier wordt bij de lezer geïntroduceerd op het moment dat hij bij de psycholoog zit. Niet vrijwillig, maar het was óf naar de psycholoog óf een lang verlof. Hij is gescheiden, heeft een vriendin waarmee hij niet wil samenwonen én hij heeft het ook nog gezellig met zijn ex-vrouw. Je krijgt verder niet heel veel hoogte van deze man. Er is iets heftigs met hem gebeurd, dat wordt op een gegeven moment wel uit de doeken gedaan, maar Beier blijft een behoorlijk gesloten boek. Als lezer krijg je totaal geen grip op de (vele) personages. Ze blijven allen behoorlijk oppervlakkig en vlak en onder andere dat maakt dat je bij het lezen van Zij die volgen niet geniet zoals de quotes op de achter- en binnenflap beloven. Daar komt ook nog bij dat de schrijfstijl van Johnsrud erg stug is. Het is een complex verhaal met veel personages waar je je hoofd goed bij moet houden, maar als de schrijver dan (zeker in het begin) steeds van de hak op de tak springt, wordt de lezer het knap lastig gemaakt om het verhaal te kunnen volgen. Er ontbreken hier en daar ook nogal eens leestekens waardoor je soms niet altijd door hebt dat het stuk dat je leest nog bij een gesprek hoort bijvoorbeeld. De actiescènes daarentegen zijn wél dusdanig vloeiend geschreven dat het is alsof je het voor je neus ziet gebeuren.

Zij die volgen is qua verhaal interessant, boeiend en nodigt uit om het vervolg te lezen, maar de uitwerking ervan slaat wat mij betreft de plank mis en laat mij twijfelen om het tweede deel op te pakken. Jammer!

Spanning 3
Originaliteit 3
Leesplezier 2,5
Schrijfstijl 2,5
Psychologie 3
Plot 3,5

Net 3 sterren voor Zij die volgen.

Miriam


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten