zondag 18 september 2016

Op tv: Graf zonder naam

Het is al even geleden, maar op woensdagavond 31 augustus 2016 was het tv-programma Graf zonder naam te zien. Het programma wordt gepresenteerd door Kees van der Spek. Carina van Leeuwen is te zien in het tv-programma omdat zij bij de afdeling Cold case te Amsterdam werkt.
Het verhaal gaat over een onbekende man die is overleden in een lift in een gebouw in Amsterdam. Na autopsie blijkt dat de man meer dan 50 bolletjes cocaïne in zijn lichaam had. Een van deze bolletjes was geknapt waardoor hij is overleden. Hij had niks bij zich, geen legitimatie of andere papieren.


Carina heeft onderzoek gedaan met haar cold case team om deze onbekende man geïdentificeerd te krijgen. Ze legt uit dat uit onderzoek naar de samenstelling van de cocaïne is gebleken dat deze waarschijnlijk ergens uit Afrika afkomstig is. Aangezien de man een Afrikaans uiterlijk heeft, wordt er hierdoor van uitgegaan dat hij ergens uit Afrika vandaan komt. Ze hebben een opsporingsbericht geplaatst op een speciale pagina waar veel mensen vanuit Afrika of van Afrikaanse afkomst op kijken. Zo krijgen ze een paar weken later een e-mail vanuit de Afrikaanse gemeente in Amsterdam met hierin een kopie van een verlopen paspoort van een man uit Nigeria. Bij vergelijking van de foto’s zou het een match kunnen zijn, maar omdat het ook om een vervalsing kan gaan loopt het spoor dood. De afzender van de e-mail blijkt niet bereikbaar. Hiermee houd ook het optreden van Carina op in het programma.

Kees gaat verder op onderzoek uit en weet uiteindelijk familie van de man te traceren in Benin en besluit hierheen te reizen. Hier aangekomen blijkt de oom van de overleden man diegene te zijn die de kopie heeft gestuurd naar iemand binnen de Afrikaanse gemeente in Amsterdam. Het verhaal wordt vanaf hier alleen maar vager en vager, want zijn familie weet niet dat hij overleden is. De oom vertelt een heel raar verhaal. Eenmaal in Nederland aangekomen weet Kees de man die de e-mail vanuit Nederland heeft doorgestuurd naar de politie, te traceren. Hij is geschokt om te horen wat de oom van de overleden man allemaal heeft beweerd en vertelt dat hij juist zwijggeld heeft ontvangen. Aan het einde van het verhaal blijkt uiteindelijk dat de oom van de overleden man hem heeft aangezet tot drugssmokkel en het nu probeert te verdoezelen.

Leuk dat Carina namens het cold case team aanwezig is in het programma, ze deed het goed. Al vond ik wel dat ze haar meer aan het woord hadden mogen laten. Ook was het leuk geweest als ze, nadat de man geïdentificeerd was, nog even waren teruggegaan om een reactie te vragen op de bevindingen. Er had meer ingezeten dan er nu uitkwam.Amanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten