zaterdag 24 september 2016

Gebroken - Jennefer Mellink

Titel : Gebroken
Auteur : Jennefer Mellink
Uitgeverij : Clavis
Verschenen : Juni 2014
Pagina’s : 215
Genre : Young adult

Achterflap:
Anna is een echte geluksvogel. Ze is populair bij haar vrienden, heeft een goede relatie met haar ouders en ook op school gaat het haar voor de wind. Aan het begin van de zomervakantie geeft Anna een groot feest voor haar zestiende verjaardag. Wat begint als een vrolijke avond, eindigt voor Anna in een nachtmerrie. Als ze zich even in het donker afzondert, komt er plots een man met een bivakmuts haar kamer binnen. Hij verkracht haar en laat haar in shock achter. Anna zegt niets tegen haar vrienden en gaat de volgende dag helemaal alleen op onderzoek uit. Alle mensen in haar omgeving lijken verdacht….. Algauw komt Anna de dader op het spoor. Maar heeft ze het wel bij het rechte eind? Of zal er voorgoed een einde komen aan haar geluk?

Cover:
Een meisje zit op grond op een houten vloer met haar armen om haar knieën geslagen. De titel is in het zwart afgedrukt, persoonlijk had ik voor de titel een andere kleur gekozen wat meer opvalt. Wanneer ik de samenvatting leest weet ik dat het een heftig onderwerp is. Ondanks dat het een Young adult is ben ik nieuwsgierig naar het verhaal.

Samenvatting:
Anna is zestien geworden en heeft zin in de zomervakantie. Ze gaat dit jaar niet met haar ouders op vakantie. Wanneer Anna haar ouders zijn vertrokken bereidt Anna zich samen met haar beste vriendin Silvia voor op haar grootste verjaardagsfeest. Maar haar feest eindigt in een grote nachtmerrie. Wanneer ze zich even terugtrekt op haar kamer, komt een man haar kamer binnen met een bivakmuts en verkracht haar. Ze vertelt alleen haar mentor Floris wat haar is overkomen. Hij raadt haar aan om hulp te zoeken en aangifte te doen bij de politie. Maar Anna is naïef en wil het zelf oplossen. Ze houdt het zelfs geheim voor haar beste vriendin en haar ouders. Anna gaat op onderzoek uit en denkt te weten wie haar heeft verkracht. Maar dan brengt ze zich zelf in gevaar en komt ze in de problemen.

Waar ben ik? Ik knipper nog een paar keer met mijn ogen, het zicht verandert echter niet. Alles is pikzwart. Met mijn pijnlijke, koude handen tast ik over de grond. Het voelt zacht aan. Ik wil me bewegen. Met pijn en moeite strek ik voorzichtig mijn armen. Ik voel aan mijn gezicht. Alles zit er nog aan. Pas als ik mijn benen wil bewegen, merk ik dat ik vastzit. Shit. Waar ben ik in hemelsnaam?

Mijn mening:
Gebroken is een Young adult, maar zeker ook geschikt is voor volwassenen. De opzet van het boek is mooi, het verhaal begint met een spannende proloog waarvan de tekst is gedrukt op zwarte pagina’s. Je wordt als lezer gelijk in het verhaal gezogen. Het verhaal zit goed in elkaar, de spanning is meteen aanwezig. Je bent als lezer getuige van een brute verkrachting maar je tast in het duister over wie de dader zou kunnen zijn. Anna heeft een vermoeden en gaat op haar doel af. Ik vond het een aangrijpend verhaal. Dit boek is een Young adult en ook gelijk een wijze les voor de jeugd. Mocht het je overkomen, wees niet naïef maar zoek hulp en doe aangifte. Het is verhaal is mooi geschreven, leest vlot en heel makkelijk. Het verhaal wordt door twee personen verteld, onder andere door de dader. Een dader die een obsessie heeft voor Anna en hij gaat ver.

Ik ben de schrijver, de regisseur en de hoofdrolspeler. De verhaallijn ligt volledig in mijn handen. Zelfs de duur van de film bepaal ik.

Wie de echte dader wordt lang geheim gehouden. De ontknoping is verrassend. En wanneer de dader bekend wordt, sta je te knipperen met je ogen.
Jennefer heeft een goed debuut geschreven. Ik ga haar in de gaten houden. En dan bof je als lezer dat ze inmiddels al weer twee boeken heeft geschreven.
Ik raad jullie Gebroken zeker aan.

Plot 4
Schrijfstijl 3,5
Leesplezier 4
Originaliteit 3,5
Psychologie 3,5
Spanning 3,5

Ik geef Gebroken 4 sterren.

Lydia


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten