dinsdag 13 september 2016

De misdaadschrijver – Gregg Hurwitz

Titel: De misdaadschrijver
Auteur: Gregg Hurwitz
Uitgeverij: A.W Bruna uitgevers
262 pagina’s

Over de schrijver:
Gregg Hurwitz (1973) groeide op in de omgeving van San Francisco. Hij studeerde aan de Harvard University waar hij een BA behaalde in 1995, en aan de Oxford University waar hij zijn MA behaalde in 1996. Hurwitz was erg actief op sportief vlak en was een bekwame polsstokspringer. Nog tijdens zijn studententijd schreef hij aan zijn eerste thriller, The Tower, die in 1999 gepubliceerd werd. Hurwitz schrijft daarnaast scenario's voor stripverhalen, maar ook screenplays voor bekende Hollywoodproducers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura.
Hurwitz’ boeken vielen meermaals in de prijzen, onder andere voor de International Thriller Writers Award en de CWA Ian Fleming Steel Dagger Award. Hij wordt ook beschouwd als een kenner van het werk van Shakespeare, waarover hij meerdere academische artikels schreef.

Achterflap:
Drew Danner, een succesvolle schrijver die in Los Angeles woont, ontwaakt in een ziekenhuisbed met een litteken op zijn hoofd. De politie vertelt hem dat ze hem hebben aangetroffen bij het levenloze lichaam van zijn ex-verloofde terwijl hij een epileptische aanval had. Hij had een mes in zijn hand en er zat bloed onder zijn nagels. Maar Danner kan zich niets meer herinneren.
Danner weet niet of hij schuldig is of onschuldig. Om de waarheid te achterhalen moet hij de gebeurtenissen die tot de moord hebben geleid, reconstrueren alsof het de plot is van een van zijn eigen thrillers. Van schrijver wordt hij hoofdrolspeler én hoofdverdachte in zijn eigen verhaal en hij vindt aanwijzingen die hij misschien opzettelijk, maar misschien ook niet, voor zichzelf verborgen heeft gehouden.
En dan wordt opnieuw een jonge vrouw vermoord…

Jouw schaduw moet bang zijn voor zijn eigen schaduw.

Wat ik van dit verhaal vind:
Dit is mijn eerste kennismaking met een boek van Gregg Hurwitz, als ik de cover van het boek bekijk, vind ik die goed bij de titel van het verhaal passen, hij is zwart en er is met een mes een scheur in gemaakt, hier schemert een pagina van een boek door heen.
Als ik begin met lezen vallen me direct de prachtig geformuleerde zinnen op, ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. De schrijfstijl is vlot, ook word ik verrast door een vleugje humor dat af en toe om de hoek komt kijken.
Het hoofdpersonage in dit verhaal Drew Danner, een schrijver en alcoholist, die twijfelt aan z’n aandeel in de moord op zijn ex-verloofde, omdat hij zich er helemaal niets van kan herinneren. Stap voor stap gaat hij zelf op onderzoek uit en probeert zo te achterhalen, of hij er iets mee te maken heeft.
Als ik verder lees heb ik meerdere keren het gevoel dat mijn hersenen een spelletje met me spelen en begin ik de argwaan van Drew Danner te begrijpen.
De spanning is het hele verhaal wel aanwezig maar meer op het psychologische gebied, pas aan het einde van het verhaal wordt het echt spannend, deze spanning had van mij wel wat meer in deze thriller aanwezig mogen zijn.
Er wordt niets vroegtijdig verklapt, je blijft je telkens afvragen hoe het nu werkelijk in elkaar zit.
Pas aan het eind lees je wat er is gebeurd en werd ik nogmaals verrast door Gregg Hurwitz.

Donkere handschoenen grepen mijn polsen en enkels en sleurden me van het bed.

Gregg Hurwitz heeft een eigen schrijfstijl, met humor en prachtige geformuleerde zinnen, tot de laatste pagina weet hij je in het ongewisse te laten.

Waardering:
Plot:4
Schrijfstijl:4
Originaliteit:4
Psychologie:5
Leesplezier:4
Spanning:3

4 sterren voor De misdaadschrijver van Gregg Hurwitz.

Heidi


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten