dinsdag 2 augustus 2016

Nieuwe boek Harry Potter is verschenen zaterdagnacht

Honderden mensen stonden in de nacht van zaterdag op zondag in de rij voor de verschijning van het achtste Harry Potter-boek in Nederland. Meerdere boekwinkels in Nederland openden 's nachts speciaal hiervoor hun deuren. Al waren het er niet zoveel als bij vroegere boeken. In Oosterhout was Het verborgen rijk een van de winkels. Veel mensen kwamen binnen met het bekende bliksempje op hun voorhoofd.
Het achtste boek Harry Potter and the Cursed Child mocht, in verband met de verschijning van het boek in Londen, vanaf 1.00 uur pas worden verkocht. Het is het eerste Harry Potter-boek dat verschijnt sinds 2007 en is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jack Thorne, dat zaterdagavond in première ging op West End.
Ook boekwinkel Waterstones in Amsterdam opende voor de boekverschijning al om 23.00 uur zijn deuren en liet fans vooraf een bon kopen, zodat de boeken om 1.00 uur direct konden worden meegegeven. 
In totaal gingen er bij  Waterstones  zaterdagnacht 350 exemplaren over de toonbank. Voor de boekverschijning had Waterstones zo'n duizend boeken ingekocht. Volgens hem stond er 's nachts een rij van zo’n tweehonderd personen voor de deur.
De fans die in de rij stonden zaterdagnacht waren volgens Waterstones vooral eind twintigers. Ook in Oosterhout waren het voornamelijk mensen in de 20. Die lazen in hun nog jongere jaren de eerste boeken over Potter en keken nu erg uit naar dit boek.
Het vorige boek van Rowling, Harry Potter and the Deathly Hallows, ging op de eerste verkoopdag in de Verenigde Staten in 2007 ruim 8,3 miljoen keer over de toonbank en brak hiermee het verkooprecord. De boeken van Rowling zijn in 67 verschillende talen uitgebracht.
De Nederlandse vertaling van het boek, Harry Potter en het Vervloekte Kind, verschijnt in november.

Met het achtste deel van de Harry Potter-reeks kwam er een eind aan het verhaal van de tovenaarsleerling. Dat maakte schrijfster J.K. Rowling zondagochtend vroeg bekend in Londen. Na de première van het gelijknamige toneelstuk zei Rowling dat "Harry nu klaar" is.
Het toneelstuk in het Londense Palace Theatre is tot tot en met mei 2017 uitverkocht.
Bron: Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten