dinsdag 2 augustus 2016

Klem - Tupla M.

Titel: Klem
Auteur: Tupla M
Pagina's: 300
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Datum van uitgave: Juni 2016

Cover
Persoonlij vind ik de cover een beetje nietszeggend. Een gedeelte van een vrouw is te zien met de armen om zich heen geslagen en een strand op de achtergrond. Zegt mij vrij weinig waar het verhaal hiermee naartoe gaat. De tekst onder de titel maakt mij dan wel weer nieuwsgierig: Ze kende de slachtoffers geen van allen. Waarom hadden ze dan toch haar visitekaartje bij zich? Klinkt goed.

Auteur
Achter de naam Tupla M(ourits) gaat het schrijversduo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang schuil. De Vos werkte als theatermaker en actrice. Daarnaast is zij een aantal jaar werkzaam geweest als jurist. Ze is ook bekend van haar poëzie en theaterteksten. In 2012 is ze voorzitter geworden van het bestuur van het GNM (Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs).
Vogelenzang schreef voor toneel, televisie en een reeks verhalen. Ze was vele jaren verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
In 2005 verscheen hun thriller debuut Vrouwelijk naakt en hiermee wonnen ze in 2006 de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Hierna verschenen meerdere thrillers onder hun naam en in 2013 verscheen het eerste deel met echtscheidingsadvocate Caro van Soerendonk als hoofdrolspeelster (Val). In 2016 verscheen het tweede deel Klem met Caro.

Achterflap
In een natuurgebied in het noorden van Nederland worden de bijna vergane resten van een man gevonden. Enige tijd later spoelt een ander dodelijk slachtoffer aan op de oever van de Maas in Zuid-Limburg. Aanvankelijk worden de zaken niet met elkaar in verband gebracht, de politie gaat uit van op zich zelf staande gevallen van zelfdoding. Totdat blijkt dat op beide lichamen het visitekaartje is gevonden van mr. Caroline van Soerendonk, echtscheidingsadvocate te Maastricht. De recherche denkt dat zij de beide mannen gekend heeft, maar Caro weet zeker van niet. Onder druk gezet door haar kantoor, dat beducht is voor imago schade, begint Caro een eigen onderzoek om haar onschuld te bewijzen. Haar speurtocht eindigt onverwacht dicht bij huis.
Mijn mening
Ondanks dat het een tweede boek is met Caro van Soerendonk in de hoofdrol, is het prima los te lezen. Het boek start met een stukje wat vooraf ging en met enige regelmaat wordt teruggeblikt naar gebeurtenissen uit het eerste deel om een aantal zaken op te helderen. Caro is een stressgevoelige advocate die door rare omstandigheden ineens bij een aantal vermoedelijke zelfmoorden een rol speelt. Caro wordt mooi neergezet, je leeft enorm mee met haar getroebleerde leventje en alle emoties dit bij haar oproept. Je kunt je vrij makkelijk inleven in de problemen die zij ervaart en wat dit met haar doet. De overige personages blijven redelijk aan de oppervlakte, maar wel voldoende uitgewerkt voor hun rol in het verhaal. Al had ik wel graag wat meer over Solo willen weten, hij blijft nu wel heel oppervlakkig en mysterieus.

Het gezicht van Babette leek niet meer op dat van haarzelf. Het was een woest en bultig landschap, ingekleurd met alle nuances rood, blauw en bruin, afgewisseld met kleine witte bruggetjes van hechtstrip en pleister.

Een beeldende en vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek lekker leest. Je ziet het gezicht zo voor je. Het is geen hoogdravende literatuur, maar gewoon heel fijn geschreven, geen moeilijk taalgebruik of zinnen die je drie keer moet lezen voor je ze begrijpt.
De plot ontvouwt zich langzaam naar het einde toe met een aantal, toch wel, verrassende wendingen erin verwerkt. Het einde zelf was een enorme verrassing, die had ik niet zien aankomen.

Geen lolletje hoor, oud worden, niet voor watjes.

De spanning wordt langzaam opgebouwd, maar is niet het gehele verhaal aanwezig. Af en toe zwakt het even wat af wanneer Caro bij haar moeder op bezoek gaat of wanneer Nina langskomt. Van mij had de spanning iets constanter aanwezig mogen zijn.

Klem is een heerlijk boek voor aan het zwembad of aan het strand deze zomer. Heerlijk leesvoer waarbij je niet al teveel hoeft na te denken. Benieuwd of er nog een derde deel zal komen met Caro.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Met deze cijfers behaalt Tupla M een heel mooi eindcijfer van 3,5 sterren die stralen aan de zomerlucht.

Amanda


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten